Co egojack robi w swoim kąciku kowalskim?

Zdjęcia naszych prac

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

egojack1

Post autor: egojack1 » 03 mar 2015, 11:47

Jacek-Sz pisze:Jacku jak by co to się nie stresuj bo trafiłeś na dość wesołe forum i 70 procent tubylców to jajcarze. :D :D
To dobrze, nie ma co się spinać.

egojack1

Post autor: egojack1 » 15 mar 2015, 17:43

Przedstawiam moją trzecią pracę, świecznik trójramienny o wysokości 350mm, nawiązujący stylistycznie do przybornika biurkowego, który pokazywałem powyżej (będą stać w tym samym pokoju).
Tym razem robota można powiedzieć taka już kowalska, obyłem się bez spawania. Wszystko robiłem od podstaw samodzielnie. Świecznik składa się z trzech części zrobionych z ciekawego pręta o przekroju trapezowym, o szerokości ok. 12mm, a grubości 5mm, połączonych ze sobą pięcioma wykutymi obejmami. Miseczki z blachy 1,5mm, trzymacze świec z blachy 2,5mm nitowane do reszty na gorąco. Całość dopełnia wijąca się po ramionach wstęga wykonana z płaskownika 20mm szerokość, 3mm grubość.
Przy wykonywaniu świecznika zastosowałem kilka nowych technik (oczywiście nowych dla mnie ;-)), takich jak zakuwanie obejmami na gorąco, fakturowanie blachy (obustronne) na wstędze, miseczkach i trzymaczach świec (młotkiem kulkowym), czy nitowanie nitami nieprzelotowymi na gorąco. Dosyć ciekawe jest zamocowanie wstęgi, która pomimo braku spawów czy obejm, wijąc się niby swobodnie pozostaje nieruchoma. Namęczyłem się z tą wstęgą, bo blaszysko 3mm (dałem taką, aby w użytkowaniu nie dało się wstęgi zginać), w dodatku przekute, jest sztywne jak koci ogon (grzana początkowo w palenisku, potem palnik propan-powietrze, bo nie mam propan-tlen ani innego poważniejszego), a chciałem uzyskać efekt naturalności, swobodnego układania się, estetyki, a jednocześnie wstęga musiała tkwić nieruchomo. Do zablokowania wykorzystałem siły sprężystości.
Malowanie 1x podkład reaktywny spirytusowy Corimal i 1x Autorenolak czarny mat.

Duże, dokładne fotki na mojej stronce.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

egojack1

Post autor: egojack1 » 03 cze 2015, 12:12

Skończyłem dwa elementy wchodzące w skład wyposażenia płotu.

1.Tablica z numerem posesji.
Wymiary 250x200mm. Spodnia blacha 3mm. Ramka płaskownik 25x4mm. Cyfry blacha 8mm, wycinane na gorąco, kute, fakturowane. Zero spawów. Wszystko połączone poprzez nitowanie na gorąco. Nity ramki trzpienie fi 10mm, łby kuliste 16mm. Nity cyfr trzpienie 5mm.
Malowanie: powierzchnie przylegające zostały pomalowane 2x podkład reaktywny spirytusowy Corimal przed zanitowaniem. Po złożeniu całości 2x podkład reaktywny spirytusowy Corimal oraz 2x Autorenolak czarny mat. Cyfry patynowane celem poprawy ich widoczności srebrzanką Silvex Lack.

2. Uchwyt do flagi.
Wymiary 150x150mm. Spodnia blacha 6mm. Ramka płaskownik 25x4mm.
Uchwyt flagi blacha 6mm, kuty. Otwory na kij fi 25mm przebijane. Wszystko połączone poprzez nitowanie na gorąco. Zero spawów. Nity ramki trzpienie fi 10mm, łby kuliste 16mm. Nity uchwytu na kij flagi trzpienie 6mm.
Malowanie: jak tablica z numerem posesji.

Obydwa elementy utrzymane w surowej, skromnej stylistyce, tak jak reszta płotu.

Proszę o komentarz i ocenę.

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 03 cze 2015, 12:33

Jak się ma taką chatę to i cała reszta nie może odbiegać od narzuconego standardu. ;) ciekawa fakturka na numerku i miłe dla oka nieregularne kształty środkowej części samego zera, a z torbą listonosza to dałeś pan ognia, oj dałeś. ;) :D

egojack1

Post autor: egojack1 » 03 cze 2015, 12:39

Torba listonosza, czyli skrzynka na listy to nie moja robota. Kupiona kilka lat temu gotowa, zdążyła farba wypłowieć. Chaty przecież nie widać.

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 03 cze 2015, 12:44

Widać na innych fotkach. :)

Awatar użytkownika
Animal

Post autor: Animal » 04 cze 2015, 10:28

Egojack patrząc na Twoje prace nie mogę oprzeć się wrażeniu jak byś to robił od dawna .
Oczywiście nie sugeruję tym kłamstwa z Twojej strony ale żeby przelać myśl na stal bez doświadczenia praktycznego z taką precyzją jak np przybornik czy świecznik trzeba mieć sporo talentu gratuluję

egojack1

Post autor: egojack1 » 04 cze 2015, 14:25

Animal, Aż trochę szkoda, że w taki miły sposób przesadzasz, ale dopingujesz mnie i podnosisz poprzeczkę ;) .

Awatar użytkownika
Animal

Post autor: Animal » 04 cze 2015, 19:38

Zatem czekam na więcej podnoszenie poprzeczki to jak najbardziej pozytywne zjawisko ;)

egojack1

Krata okienna z jabłkiem tradycyjnie.

Post autor: egojack1 » 18 lip 2015, 16:12

Krata okienna z jabłkiem tradycyjnie.

Kolejna moja realizacja, tym razem krata okienna wykonana tylko tradycyjnymi technikami kowalskimi. Przeznaczona jest do drewnianego domku narzędziowego (domek kupiony gotowy w supermarkecie), stojącego na skraju niewielkiego sadu (kilkanaście drzew z przewagą jabłoni) u mnie w ogrodzie, stąd motyw sadowniczy na kracie - jabłko w starym, podniszczonym koszu.

Zrobiłem projekt w skali 1:1 i pracowałem ściśle wg niego.

Wymiary zewnętrzne 90x50 cm.

Krata:
-materiał pręt kwadratowy 14x14mm
-otwory przebijane i rozkuwane okrągłe fi 13mm i kwadratowe 15x15mm
-wykonane czopy fi 12mm

Jabłko:
-materiał pręt kwadratowy 16x16mm zwinięte z jednego kawałka materiału
-otwory przebijane i rozkuwane fi 13mm
-szypułka (ogonek) i liść wykonane z jednego kawałka, mocowanie na czopik

Kosz:
-materiał płaskownik 20x6mm, samodzielnie trójstronnie fakturowany
-nity kuliste trzpień fi 5mm zamykane na gorąco

Malowanie: powierzchnie przylegające zostały pomalowane 2x podkład reaktywny spirytusowy Corimal przed zanitowaniem. Po złożeniu całości 2x podkład reaktywny spirytusowy Corimal oraz 1x Autorenolak czarny mat.

Dla porządku dodam, że oczywiście zero spawania w tej pracy.

Nadmienię też, że w projekcie tym nie tyle chodziło o zrobienie kraty do domku (chociaż z pewnością się przyda), lecz o opanowanie i przećwiczenie tradycyjnych technik kowalskich (przebijanie, czopowanie i innych).

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 18 lip 2015, 16:49

Brzydko mówiąc, zajeb.oza. Helga doczekał się równego sobie jednak biorąc poprawkę na temat z innego działu to prawdopodobnie zostaniesz mistrzem szybciej niż w wieku 90 lat. :lol: :lol:

Awatar użytkownika
Druid
Kontakt:

Post autor: Druid » 18 lip 2015, 16:51

podoba mi się ta krata ale drażni mnie w niej to nierówne koło. Takie moje symetryczne zboczenie :) Hmm chociaż może ten listek też trochę ni w 5 ni w 9. Praca ekstra ale ja bym tego sie pozbył i naprostował koło :D Nie obraź się to tylko moje takie zboczenie pewno.

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 18 lip 2015, 16:57

Też lipnie zareagowałem na koło ale po chwili zdałem sobie sprawę, że jabłko nigdy nie będzie idealnie okrągłe i wówczas doceniłem pracę kolegi.

egojack1

Post autor: egojack1 » 18 lip 2015, 16:58

Nierówne koło? Gdyby to był geometryczny okrąg wykonanie byłoby kilkakrotnie łatwiejsze ;)
Ale chciałem jabłko, i to puste w środku, właśnie takie jak jest, a to komplikowało sprawę.

Awatar użytkownika
Rumcajs
Kontakt:

Post autor: Rumcajs » 18 lip 2015, 17:01

Podoba mi się podejście i wykonanie :) , jedno pytanie mam z ciekawości bardziej: miejsca łączeń grzałeś palnikiem do nitowania ? czy wszystko w palenisku ?
"Całą bezkształtną masę kruszców drogocennych,
Które zaległy piersi mej głąb nieodgadłą,
Jak wulkan z swych otchłani wyrzucam bezdennych
I ciskam ją na twarde, stalowe kowadło"

ODPOWIEDZ

Wróć do „GALERIA - gallery”