Prace Druid

Zdjęcia naszych prac

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Druid
Kontakt:

Post autor: Druid » 02 lis 2014, 20:37

A to nowa dawka wisiorków, zrobionych w zeszłym tygodniu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Druid
Kontakt:

Post autor: Druid » 11 lis 2014, 19:33

No to dzisiejszy kawałek zbroi dla myszy ;] taka mała zajawka. No i pierwsze podejście do grawerowania. Troszke nie udolnie ale co tam. Popracuje się nad tym

Awatar użytkownika
Oshizuka
Kontakt:

Post autor: Oshizuka » 11 lis 2014, 20:23

Cos takiego? ;> Ganialny pomysł :) Zycze powodzenia !!

Awatar użytkownika
Druid
Kontakt:

Post autor: Druid » 11 lis 2014, 20:33

No aż atk wysoko nie celuje :) na razie zajme się prostszym projekcikiem ;]

Awatar użytkownika
Oshizuka
Kontakt:

Post autor: Oshizuka » 11 lis 2014, 20:36

Jak spaść to z wysokiego konia :D W tym przypadku myszy.. ;)

Awatar użytkownika
Druid
Kontakt:

Post autor: Druid » 01 sty 2015, 19:52

A teraz pierwsza próba podejscia do repusowania :D Punce przybyły w przedświateczny wtorek.

Awatar użytkownika
Kalina
Kontakt:

Post autor: Kalina » 01 sty 2015, 20:36

Druid, no :) I jak po tej próbie, będziesz je przerabiał?

Awatar użytkownika
Druid
Kontakt:

Post autor: Druid » 01 sty 2015, 20:41

Na razie zostawie je tak jak są :) nie znam się na tym a nie bylo najgorzej, myśle już nad dorobieniem paru innych :D jutro chce wyżarzyć blache i spróbować uczyc się na niej repusu

Awatar użytkownika
kowmal
Kontakt:

Post autor: kowmal » 01 sty 2015, 21:26

Super, że próbujesz. Też ćwiczyłem na małych elementach na drewnie, muszę Cie ostrzec, to cholernie wciąga. :D
Próbuj troszkę delikatniej, więcej uderzeń, obserwuj materiał, aż sam zacznie płynąć.

graffic

Post autor: graffic » 02 sty 2015, 10:06

Druid - nie wiem jakie punce zakupiłeś / posiadasz - ale powiem Ci że poza specjalistycznymi (formującymi konkretny wzór, matownikami, itd.) lepiej jest sobie zrobić własne - oczywiście punce muszą być wyszlifowane i wypolerowane na błysk

kucie na klocku drewnianym dla prostych elementów jest dość niewygodne (pozycja) - lepiej jest mieć blat drewniany, lub wyłożony podkładem gumowym (ja mam z szerokiego taśmociągu, taki na 1,5-2,0 cm)

jak zaczynasz robotę to dobrze jest sobie dany element okonturować (delikatnie, "naciąć" - choć to niewłaściwe słowo linie rysunku - punca powinna być jak przecinak tyle że zamiast krawędzi tnącej musisz ją zaokrąglić i zapolerować - wówczas otrzymasz linię wgnieciona w materiale ale materiał nie będzie nacięty (bardzo ważne) - w zasadzie po podstawowym okonturowywaniu spora część Twojego rysunku sama się uwypukli

później wyżarzanie (tak do koloru jasnej wiśni - nie musi być więcej) i szybkie chłodzenie w zimnej wodzie - miedź będzie wówczas jak plastelina

przy większych płaszczyznach repusowanych - dobrze jest pracować młotkami o odpowiednio dobranych głowicach (oczywiście - wypolerowanych) - na drewnie ciężej wyciąga się głębsze formy - dlatego sugeruje bardziej miękki podkład - worek skórzany z drobnoprzesianym piaskiem

to tak w dużym skrócie - jak coś to pisz na PW
choć jest tu parę osób które również mogą z pewnością wiele Ci na ten temat powiedzieć, np. Kalina, marekwu :) itd.

pozdrowionka i miłej pracy (bo to naprawdę fajna zabawa)

Awatar użytkownika
Druid
Kontakt:

Post autor: Druid » 02 sty 2015, 10:50

UU dzieki za wskazówki :) Kalina mi już paru udzieliła, a wiedzy nigdy za dużo :) co do konturowania to starałem isę właśnie tak zrobić, nad puncami będe jeszcze pracował. Z materiałem maiłem mały problem bo się okazało że dysponuję tylko blaszką 0,1 mm . Zabawa fajna :) i mam nadzieje że jakoś będzie wychodzić :D Dziś jeszcze w probuje rylec do głęgokiego grawerowania i pokaze jakie efekty wyszły :) ale to na blasze stalowej :)

graffic

Post autor: graffic » 02 sty 2015, 12:24

wiesz - blaszka 0,1 mm to nie jest coś małego - standard dla prac repuserskich - to co prawda 0,55 do 0,8 mm przy dużych pracach 1,0 mm, w szczególnych przypadkach używa się blach grubszych niż 1,0 mm (np. przy dużych rzeźbach okuwanych blachami, ale inna skala i inna wielkość detalu) - tak więc przy pracach wielkości liścia który robiłeś z blachy 0,1 mm taka grubość jest ok (zwłaszcza na próbę)

ja najczęściej używam 0,55, 0,6 lub 0,8 mm

cieniutkie blachy (0,1, 0,15) - są świetne do tzw. metaloplastyki - czyli - wyciskaniu (odciskaniu) wzorów, obrazków itp. za pomocą punc, gładkich rylców itd. - później się to podklejało na sztywny podkład (tektura, płyta pilśniowa)
swego czasu modna technika - dzisiaj praktycznie w zaniku

Awatar użytkownika
Druid
Kontakt:

Post autor: Druid » 21 kwie 2015, 23:32

Kolejna róża :D nie specjalnie takie zamówienie :) Pierwsza wykonana taką techniką, jak i pierwsza kuta z miedzi. Do tego grawer na tabliczce, ale niestety jako że też pierwszy taki musiałem poprawić czarną emalią. Całość prezentuje się nieźle mam nadzieje. Napis z połączonych majuskuły pisma rondowego i minuskuły z ozdobnej italici. Łodygi kute ręcznie jak i płatki, liście wycinane z blachy i formowane ręcznie, Napis wykonany dremelem.

Awatar użytkownika
Druid
Kontakt:

Post autor: Druid » 03 lip 2015, 23:32

A teraz kolejna róża, tak wiem cieszycie się ;p wykuta całkowicie z miedzi, moja pierwsza tego typu praca, jak i moje pierwsze lutowanie :D z efektu jestem nawet zadowolony

graffic

Post autor: graffic » 06 lip 2015, 08:38

Driud - ja mam zakaz komentowania róż :mrgreen:

czym lutowałeś ? - cyna ? brąz fosforowy ? będziesz ją jeszcze podbajerowywał ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „GALERIA - gallery”