Moje Prace :)
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
-
VikingArt
- Grzegorz K.
- Administrator
VikingArcie zapytam się odnośnie Twoich toporów z brodą. Bo sam prubuję wykuć topór z kostki z pakietu zgrzanego z resora i st3 o wymiarach 7cm szer. 12cm dł. i 3cm grubość i prubuję wykuć tą tzw. brodę topora i troszkę mi nie wychodzi ale zanim opiszę jak ja to robię to poprosiłbym najpierw Ciebie o to samo - jak robisz tak długą brodę? i od jak dużej kostki zaczynasz?
-
VikingArt
Najczęściej kostkę mam o wymiarach 120x120x50mm ale to nie zawsze. Ułatwiam sobie zrobienie obucha i najczęściej wycinam kostkę w ten sposób. 
I teraz są dwie szkoły jedna pewna druga mniej.
Pierwszy sposób jest taki że rozcinam siekierką kowalską element kostki (ten wystający po prawej) potem rozklepuję na boki do uzyskania odpowiedniej wielkości. i na końcu na przygotowanej wcześniej pomocy zaklepuje obuch, można to też zrobić na różku kowalskim albo na podobnym przyrządzie. a reszta to już bajka. na przygotowanej podstawce (kawałek walca fi 40 przyspawany do blachy) wybijam coś na kształt siekiery czyli za obuchem schodzę w klin, resztę rozklepuję i z pomocą qmpla i gładzika wyrównuję resztę topora lub jeśli jestem w pracy to na młocie. Ewentualny wzór brody wycinam siekierką albo kątówką
zależy czy chce mi się bawić czy nie. i tak wygląda pierwszy sposób. drugi jest z pozoru łatwiejszy bo zamiast ciąć siekierką możesz przebić na wylot przecinakiem ale problem bynajmniej u mnie polega na tym że nie zawsze dobrze obliczę na jakiej wysokości ma być wbijany przecinak i często muszę i tak zaklepywać z powodu rozdarcia albo zbyt cienkiej ścianki obucha. to tyle chyba
na początku przerabiałem z siekier takich do dwóch kilo na złomie można znaleźć i wtedy można się nauczyć jak rozklepać siekierkę. Możliwe że jak będę miał czas to poproszę piękną aby zrobiła parę zdjęć podczas pracy i wtedy krok po kroku pokaże jak to wygląda. na necie jest sporo filmów możesz też czegoś poszukać. a i co dodatkowo to jedna porada. przyspawaj sobie do kostki pręt najlepiej na dolnej części tak abyś miał pełną kontrolę nad kostką często bywa tak że są pozycje w której nie utrzymasz jej w kleszczach.

I teraz są dwie szkoły jedna pewna druga mniej.
Pierwszy sposób jest taki że rozcinam siekierką kowalską element kostki (ten wystający po prawej) potem rozklepuję na boki do uzyskania odpowiedniej wielkości. i na końcu na przygotowanej wcześniej pomocy zaklepuje obuch, można to też zrobić na różku kowalskim albo na podobnym przyrządzie. a reszta to już bajka. na przygotowanej podstawce (kawałek walca fi 40 przyspawany do blachy) wybijam coś na kształt siekiery czyli za obuchem schodzę w klin, resztę rozklepuję i z pomocą qmpla i gładzika wyrównuję resztę topora lub jeśli jestem w pracy to na młocie. Ewentualny wzór brody wycinam siekierką albo kątówką
-
VikingArt
Nomad jedynie to robię delikatne spłaszczenie na jednej stronie aby zachodziła na drugą i nie trzeba było szlifować wyklepywać obucha. dodatkowo no to boraks. znalazłem film na którym jest podobnie jak u mnie tylko że z innej kostki i trochę inny kształt obucha.
http://youtu.be/LQaaS71yfvM?t=3m51s
Ale masz ładnie pokazane jak to wygląda, polecam cały film
http://youtu.be/LQaaS71yfvM?t=3m51s
Ale masz ładnie pokazane jak to wygląda, polecam cały film
-
VikingArt
Wiesz próbowałem jednego i drugiego dla mnie szybciej jest rozbić na dwie części bo raz mam możliwość regulowania jaki wielki ma być otwór na stylisko a tak jest to tylko regulowane przez wielkość przecinaka i później przebijanie co raz to innymi przebijakami. a tak rozcinam przystawiam do wzornika zaginam.
Aha Nomad masz rację no jest tam zgrzanie.
Kiedyś widziałem topór na allegro spawany ^^ obuch był od jakiegoś młotka albo siekiery a reszta dospawana z blachy 6-8 mm i zeszlifowana. gość chciał bodajże 90zł
+przesyłka 
Aha Nomad masz rację no jest tam zgrzanie.
Kiedyś widziałem topór na allegro spawany ^^ obuch był od jakiegoś młotka albo siekiery a reszta dospawana z blachy 6-8 mm i zeszlifowana. gość chciał bodajże 90zł