Moje Prace :)

Zdjęcia naszych prac

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik

Post autor: Dara » 19 cze 2013, 20:14

krowom zebra (m.n.)odcinalem w rzeźni :P

VikingArt

Post autor: VikingArt » 08 lip 2013, 17:29

Potrzebowałem nowej popielniczki do kuźni. ostatnia skończyła rozbita w koszu. za bardzo nie wiedziałem jak miałem do tego podejść ale wyszło coś takiego :
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 08 lip 2013, 20:51

Nie pal lepiej.
Obrazek

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik

Post autor: Dara » 08 lip 2013, 21:01

Pal fajkę :)

Awatar użytkownika
RadeK

Post autor: RadeK » 08 wrz 2013, 21:33

VikingArcie zapytam się odnośnie Twoich toporów z brodą. Bo sam prubuję wykuć topór z kostki z pakietu zgrzanego z resora i st3 o wymiarach 7cm szer. 12cm dł. i 3cm grubość i prubuję wykuć tą tzw. brodę topora i troszkę mi nie wychodzi ale zanim opiszę jak ja to robię to poprosiłbym najpierw Ciebie o to samo - jak robisz tak długą brodę? i od jak dużej kostki zaczynasz?

VikingArt

Post autor: VikingArt » 09 wrz 2013, 20:45

Najczęściej kostkę mam o wymiarach 120x120x50mm ale to nie zawsze. Ułatwiam sobie zrobienie obucha i najczęściej wycinam kostkę w ten sposób. Obrazek
I teraz są dwie szkoły jedna pewna druga mniej.
Pierwszy sposób jest taki że rozcinam siekierką kowalską element kostki (ten wystający po prawej) potem rozklepuję na boki do uzyskania odpowiedniej wielkości. i na końcu na przygotowanej wcześniej pomocy zaklepuje obuch, można to też zrobić na różku kowalskim albo na podobnym przyrządzie. a reszta to już bajka. na przygotowanej podstawce (kawałek walca fi 40 przyspawany do blachy) wybijam coś na kształt siekiery czyli za obuchem schodzę w klin, resztę rozklepuję i z pomocą qmpla i gładzika wyrównuję resztę topora lub jeśli jestem w pracy to na młocie. Ewentualny wzór brody wycinam siekierką albo kątówką :) zależy czy chce mi się bawić czy nie. i tak wygląda pierwszy sposób. drugi jest z pozoru łatwiejszy bo zamiast ciąć siekierką możesz przebić na wylot przecinakiem ale problem bynajmniej u mnie polega na tym że nie zawsze dobrze obliczę na jakiej wysokości ma być wbijany przecinak i często muszę i tak zaklepywać z powodu rozdarcia albo zbyt cienkiej ścianki obucha. to tyle chyba :) na początku przerabiałem z siekier takich do dwóch kilo na złomie można znaleźć i wtedy można się nauczyć jak rozklepać siekierkę. Możliwe że jak będę miał czas to poproszę piękną aby zrobiła parę zdjęć podczas pracy i wtedy krok po kroku pokaże jak to wygląda. na necie jest sporo filmów możesz też czegoś poszukać. a i co dodatkowo to jedna porada. przyspawaj sobie do kostki pręt najlepiej na dolnej części tak abyś miał pełną kontrolę nad kostką często bywa tak że są pozycje w której nie utrzymasz jej w kleszczach.

Awatar użytkownika
RadeK

Post autor: RadeK » 09 wrz 2013, 21:14

Dzięki wielkie VikingArcie :mrgreen: . Teraz wiem od czego zaczynać, i mój kolejny problem to znalezienie takiej fajnej pokaźnej kostki stali i nie wiem skąd ją wziąść :P . Dziękuję Ci za wyjaśnienie, teraz już mam pewność jak robić brodę :D

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 09 wrz 2013, 21:21

Otwór po prostu zaginasz i tyle? nie zgrzewasz tego czy w jakikolwiek inny sposób nie łączysz?

VikingArt

Post autor: VikingArt » 11 wrz 2013, 16:46

Nomad jedynie to robię delikatne spłaszczenie na jednej stronie aby zachodziła na drugą i nie trzeba było szlifować wyklepywać obucha. dodatkowo no to boraks. znalazłem film na którym jest podobnie jak u mnie tylko że z innej kostki i trochę inny kształt obucha.
http://youtu.be/LQaaS71yfvM?t=3m51s
Ale masz ładnie pokazane jak to wygląda, polecam cały film :)

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 11 wrz 2013, 21:01

Tak, widziałem ten filmik :)

Tylko tam jest zgrzewanie ucha, boraks jest używany przy zgrzewaniu tylko, później się go usuwa, jak dla mnie samo zagięcie to troche za mało :P

Awatar użytkownika
RadeK

Post autor: RadeK » 11 wrz 2013, 21:26

Moim zdaniem i tak lepiej przebić otwór bo wtedy wychodzi obuch wytrzymalszy, grubszy i można zrobić dwustronny labrys :mrgreen: . Może nie jest to łatwiejszy sposób ale napewno rozwiązanie bardziej praktyczne.

VikingArt

Post autor: VikingArt » 11 wrz 2013, 21:36

Wiesz próbowałem jednego i drugiego dla mnie szybciej jest rozbić na dwie części bo raz mam możliwość regulowania jaki wielki ma być otwór na stylisko a tak jest to tylko regulowane przez wielkość przecinaka i później przebijanie co raz to innymi przebijakami. a tak rozcinam przystawiam do wzornika zaginam.
Aha Nomad masz rację no jest tam zgrzanie.
Kiedyś widziałem topór na allegro spawany ^^ obuch był od jakiegoś młotka albo siekiery a reszta dospawana z blachy 6-8 mm i zeszlifowana. gość chciał bodajże 90zł :facepalm: +przesyłka :facepalm:

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 12 wrz 2013, 12:05

Dla mnie też jest łatwiej zgrzać obuch, albo z dwóch części, czyli płaskownik odpowiednio skuty w U z wgrzanym ostrzem, albo tak jak Wiking pisze, jest to metoda szybsza i prostsza niż przebijanie tak grubego kawałka samemu :)

Awatar użytkownika
RadeK

Post autor: RadeK » 13 wrz 2013, 15:43

Lecz na pewno nie wyjdzie Ci wtedy tak solidnie jak byś przebijał :P

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 13 wrz 2013, 17:50

Co ty na wojnę z tych chcesz iść, że tak na solidność stawiasz? Skoro się to chłopakom nie rozsypało to znaczy, że jest dość mocne. :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „GALERIA - gallery”