Treadle hammer czyli młot pedalowy

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

prezesAdammm

Post autor: prezesAdammm » 07 mar 2012, 07:36

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 19 lip 2012, 18:18 przez prezesAdammm, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wat93
Administrator
Kontakt:

Post autor: wat93 » 10 mar 2012, 20:22

:shock:

nosz konstrukcja cepa!

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 19 lip 2012, 07:00

Znalazlem opis jeszcze jednego młotka,ktory jest produkowany współcześnie przez jednego z rzemieślników,a konstrukcja oparta jest na konstrukcji mlota z przed 100lat.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
fu

Post autor: fu » 22 lip 2012, 17:16

Właśnie taki podobny sprężyniak jak tu w górze wrzuciliście miałem wcześniej na myśli, ale jak zobaczyłem Twojego resoraka BANAN to nabrałem apetytu na oba :mrgreen: (kiedy ja to zrobię wszystko co zaplanowałem, życia mi nie wystarczy :/, a spróbuję może wystarczy :D )

Awatar użytkownika
fu

Post autor: fu » 22 lip 2012, 22:00

Studiuję w wolnych chwilach te wszystkie informacje, plany i filmiki. Najfajniejszy sprężyniak to jednak ten co Ty BANAN na początku dałeś link http://www.youtube.com/wa...6u5i-ufQxs&NR=1, tak miękko chodzi i mało miejsca zajmuje, ale ja tych dźwigni do końca nie łapię, będziesz go robił dla siebie? Pisałeś coś o dwóch rolkach, jeszcze to postudiuję...
ps.mam całą masę nowiutkich zapasowych łożysk do tych szlifierek optycznych

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 23 lip 2012, 04:22

Problem jest ze sprężynami. Nie spotkalem odpowiednich :/
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
fu

Post autor: fu » 23 lip 2012, 21:22

Byłem dziś na szrocie i znalazłem tylko konstrukcję niemal idealną na taki sprężyniak, 2m wysokości, podstawa, wszystko pospawane, ale 60kg i 2m, nie dałem rady do kombiaka sam wcisnąć, plecy mi trzeszczały i 20 cm za długa podstawa, ale w każdej chwili można przywieźć, tak szybko nie wykupią, tyle, że przyczepką :( zresztą to i tak trzeba mądrze przemyśleć i może mały model zrobić). Mam kolegę, inżyniera ze Świdnika, ma swoją firmę i projektuje różne maszyny (jakieś niszczarki do pieniędzy, wyciskarki do soków, takie szafy duże, nawet rowery torowe z napędem na tylnej osi jako eksperyment, ale chyba na urlopie od 3 tygodni, bo mi się nie zgłasza komura poza zasięgiem, czy coś takiego... ale jak wróci, to go zaproszę do współpracy, znamy się z 15 lat, jest specem w projektowaniu maszyn :lol:

Awatar użytkownika
Idol

Post autor: Idol » 03 lis 2012, 21:48

Odgrzewamy wątek,bo i ja sobie zafundowałem pomocnika który nie marudzi,nie straszy związkami zawodowymi i tylko czeka by sobie pyknąć :) .

Zastosowałem mega uproszczone patenty,żeby jak najmniej mogło się zepsuć.Poszedłem w odwrotnym kierunku ze spreżynami bo faktycznie z rozciąganymi jest spory problem. Wobec tego dałem taką,która ,,robi'' na ściskanie-ot,jakiś amortyzator z motorka.dałem sobie możliwość regulacji napięcia sprężyny poprzez śrubę pod amortyzatorem (jak się nie umie obliczać czy poradzi,to się daje regulacje :P ) .Konkretna potrzebna wysokość robocza bijaka regulowana jest poprzez przepinanie łańcuszka.

Przy okazji udało mi się uzyskać cichą pracę-nie skrzypią sprężyny-jest miło,tylko słychać ,,dup'' jak uderzy.Bijak waży 5 kg,ramie ma koło 60cm i dżwiga sie to żwawo,razem z podwieszonym pedałem który też sporo waży.Podejrzewam,że ten patent będzie przyzwoicie robił również przy cięższych bijakach-starczy myślę dać dwa amory,lub więcej :mrgreen:

Upraszam,żebyscie mnie nie ganili za brak kultury technicznej- (pomaluje i oszlifuje dziada jak sobie zasłuży i przejdzie pomyślnie testy).

Przepraszam za skandalicznej jakości fotki-ale myślę,że oddają zasadę działania konstrukcji i ktoś sobie jeszcze skorzysta.

EDIT: pierwsze pieniążki juz dziś zarabiał,może dziadowi farbe jednak fundnę ...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 03 lis 2012, 22:51

W tej skrzyni szabotowej masz piasek?
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Idol

Post autor: Idol » 03 lis 2012, 23:10

Tak,albo juz piaskowiec sie zrobił :),bo od roku nie dosypuję-tylko wody czasem kropne.A po wierzchu zendra leży,temu taki kolor.

Awatar użytkownika
Maleus
Kontakt:

Post autor: Maleus » 04 lis 2012, 01:00

Idol pisze:Tak,albo juz piaskowiec sie zrobił :),bo od roku nie dosypuję-tylko wody czasem kropne.A po wierzchu zendra leży,temu taki kolor.
Kropisz wodą święconą z tego pojemnika z krzyżykiem na młocie? 8)
Mogę kiedyś wpaść i pooglądać to cudo na żywo? Mam relatywnie niedaleko ;)

Awatar użytkownika
Idol

Post autor: Idol » 04 lis 2012, 21:52

Przy dobrym wietrze do mnie dosikasz spokojnie :D ,
Naturalnie niech sąsiad sie czuje zaproszony .Woda święcona jest na oparzenia,nie na gości.

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 05 lis 2012, 11:08

Sprzęt piękny. Może zrób krótki filmik z prezentacją możliwości :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 05 lis 2012, 15:08

Dobry pomysł, opisz jeszcze jak się na nim pracuje, zarówno przy pracy bezpośrednio na materiale, i czy da się pracować z jego użyciem np. przebijakami?

Awatar użytkownika
Idol

Post autor: Idol » 05 lis 2012, 15:36

Nomad pisze:Dobry pomysł, opisz jeszcze jak się na nim pracuje, zarówno przy pracy bezpośrednio na materiale, i czy da się pracować z jego użyciem np. przebijakami?
Bezpośrednio na materiale raczej lipa - z tego względu,że powierzchnia bijaka jest zbyt duża w stosunku do niewielkiej jego masy (5kg),nie widzę tego jako ,,zamiennika'' tradycyjnego bicia z ręki.Byc może dlatego,ze na co dzień macham 3 kg...ale nic pewnego,gdyz zbyt krótko tego uzywam jak na razie.Zależność jest jedna-im bardziej energicznie kopniesz,tym ,,mocniejszy'' efekt zyskasz.

Natomiast jako ,,trzecia reka'' - REWELACJA!
matrycowe robienie łbów nitów-miód,jednym pyknięciem wyciąga łebek (dotychczas 3-4razy z ręki)

Przebijanie otworów tez miłe-wreszcie jedna ręka kontroluje materiał kleszczami,a w drugiej przebijak.Nic nie odlatuje (na tą operację przepinam bijak kawałek wyżej i wszystko w temacie).

Filmik wrzucę jakis,jak naucze się go zrobic-bo to już jest wyzwanie grube jak dla mnie :oops:

ODPOWIEDZ

Wróć do „NARZĘDZIA - tools”