Palenisko

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

gacek-elk

Post autor: gacek-elk » 10 lis 2010, 07:26

logiczne ;) na pewno przetestuje. Dzięki i pozdro.

Awatar użytkownika
bey
Administrator
Kontakt:

Post autor: bey » 10 lis 2010, 08:16

Dodatkowo otwórz szyber, aby ciągnęło od spodu trochę powietrza
Lepsze jest wrogiem dobrego

Awatar użytkownika
nibylung
Kontakt:

Post autor: nibylung » 10 lis 2010, 18:10

jest jeszcze jeden sposób rozgarnij koks i w największy żar włóż drewniany klocek usyp kopczyk z reszty koksu i gotowe. W mojej kotlinie spokojnie trzyma nawet do godziny.

Awatar użytkownika
marcinello
Kontakt:

Post autor: marcinello » 21 lis 2010, 18:24

zmajstrowałem takie coś
Obrazek

Obrazek
grzybek ustawiony w środku dziury tylko do zdjęcia założyłem na szybko jest szczelina jakiegoś 1mm na obwodzie.

Obrazek

tylko mam taki problem , o ile dmuchawę mam mocną to powietrze słabo mi dmucha , jakie rozwiązanie zastosować ?
może wystarczy po prostu zmniejszyć bardziej tego "grzybka"?
Stal musi wiedzieć ze jesteś jej panem :)

szekspir

Post autor: szekspir » 21 lis 2010, 18:53

Ten grzybek to jakis ",dupowaty",chcesz dmuchu i temperatury to przepływ ma być konkretny ;-) Palenisko w nieskaczonośc nie będzie się palic tak jak chcemy,jesli nie bedziemy nad nim czuwac,poprzez usuwanie żużla,po zasypanie węglem ,jesli chcemy by nam tliło się cały dzien,bo czasem to stukniemy,tamto,czasem jakiś klient się trafi itp

Awatar użytkownika
Marek
forumoholik

Post autor: Marek » 21 lis 2010, 18:55

maluśna ta dziurka ^^ obniżyć grzybek próbowałeś?
:evil:

Awatar użytkownika
marcinello
Kontakt:

Post autor: marcinello » 21 lis 2010, 19:04

grzybka nie obniżałem poza blachę kotliny.
średnica dziurki to 2,5cm a podstawa kotlinki to 25cm

Awatar użytkownika
Marek
forumoholik

Post autor: Marek » 21 lis 2010, 19:18

no malutka :) spróbuj obniżyć lub podwyższyć ponad jak przechodzi na wylot, będzie większy prześwit i żeby był rozproszony strumień powietrza. No i czy na pewno nie ucieka Ci powietrze gdzieś?

Osobista teoria grzybka moja jest taka, że powietrze nie leci do góry prosto tylko tak jakby rozpływa się dookoła po podłodze kotlinki, wtedy jest najlepszy efekt moim zdaniem
:evil:

Awatar użytkownika
marcinello
Kontakt:

Post autor: marcinello » 23 lis 2010, 20:53

http://picasaweb.google.com/springer.ma ... o5b3rob8Aw#
no i o ile na drzewnym dawało rade tak na koksie kompletna porażka zmniejszyłem grzybka ale dalej nic , jak będę miał czas to popróbuje jeszcze inne opcje ale pojawia się nowy problem powietrze mi się cofa w wentylatorze i silnik się strasznie grzeje :evil:
co robić , zmienić na coś co by mi sprężało to powietrze ?

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 23 lis 2010, 21:11

przewód doprowadzający powietrze do otworu w kotlince musi być takiej średnicy jak otwór który powietrze wylatuje z wentylatora. przez to ze masz za wąsko, powietrze nie leci do kotliny.

druga rzecz to za mała średnica otworu. jak ma 25mm to zrób 50 i zobacz co się dzieje, jak będzie za mało to jeszcze zwiększysz.
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią :P

Awatar użytkownika
marcinello
Kontakt:

Post autor: marcinello » 23 lis 2010, 21:20

tak zrobię, na początek powiększę otwór do 35 lub 40mm i zrobie nowy przewód doprowadzający powietrze , dzięki wielkie

Awatar użytkownika
marcinello
Kontakt:

Post autor: marcinello » 24 lis 2010, 16:46

Nikiel,czy jesteś pewien ze dmuchawa nie musi sprężać powietrza bo w sumie wylot będzie mały tzn w większości zatkany grzybkiem ?

powiększyłem otwór na 35mm bo nie miałem większego freza

Awatar użytkownika
StellArt

Post autor: StellArt » 24 lis 2010, 17:02

Praktycznie każde palenisko ma szyber który otwiera się by właśnie nie sprężac bez potrzeby powietrza, chłodzić kotlinkę i odprowadzać fajans, na zdjęciach wygląda to tak jak by otwór miał służyć za sracz dla komara nie dolot powietrza :lol:
Otwór ma być (orientacyjnie) jak kapsel od Frugo najlepiej owalny, bo i kotlinka jest prostokątna, powietrze ma swobodnie się przemieszczać to na prawdę żadna filozofia.
Osobiście uważam że lepszy jest większy otwór przykryty powierconą i wyobloną blachą , gdzieś wstawiałem foto.

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 24 lis 2010, 19:03

kto co lubi:)
na ten przykład czeskie paleniska mają "grzybek" w formie łopatek turbiny. takie rozwiązanie robi tornado w palenisku:) działa fajnie.

Marcinello, nic się nie powinno zwężać, bo to blokuje przepływ. jak chcesz sprężyć powietrze to potrzebujesz większego wentylatora, albo kompresorka:) nie jest Ci to potrzebne do szczęścia.

a jak masz okrągłego freza i za mały otwór, to przesuń trochę freza i wywierć drugi otwór, będziesz miał owalny otwór.
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią :P

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 24 lis 2010, 19:15

Grzybek spełnia jeszcze jedną bardzo ważną rolę,pozwala rozbić szlakę gromadzącą się w palenisku umożliwiając przepływ powietrza.
Kontakt 517355290

ODPOWIEDZ

Wróć do „NARZĘDZIA - tools”