Teoretyczne rozważania teoretyka

Zapomniane techniki i narzędzia, tradycyjne wyroby

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Teoretyczne rozważania teoretyka

Post autor: Grzegorz K. » 16 kwie 2010, 09:46

Witojcie.

Tak ostatnio sobie dumałem nad wytopem żelaza dymarkowego. Podczas wygrzewania rudy w prymitywnym piecu jakim jest dymarka nie dochodzi do bezpośredniego wytopu tylko do powstawania pęcherzyków żelaza (reakcja redukcji z węglem). Powstaje gąbczasta struktura która kompletnie różni się od stali lanej i bez dalszego przekucia nie ma żadnych przydatnych dla homo sapiens właściwości. Tak sobie myślałem o przepalonej stali. Komu to się nie zdarzyło? MA strukturę kaszy manny pomieszanej z kupą :mrgreen: Tu w zasadzie pytanie do melona lub innego technologa. Czy waszym zdaniem wielokrotne przekucie, zgrzanie tej nieprzydatnej do niczego kupki doprowadziło by do powstania czegoś przybliżonego właściwościami/wyglądem do żelaza dymarkowego? Chyba zrobię taki eksperyment. Trochę taka sztuka dla sztuki. Jak myślicie ma to jakikolwiek sens?
Obrazek

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 16 kwie 2010, 10:11

na pewno sie uda, ja myślę że nawet wytop z tych opiłków po szlifowaniu, z podłogi których u mnie jest mnóstwo powinno sie udać

Awatar użytkownika
wat93
Administrator
Kontakt:

Post autor: wat93 » 16 kwie 2010, 15:25

a ja jestem pewny ze zelaza dymarkowego z tego nie otrzymasz tylko poprostu wiele razy przekuty kawalek stali wspolczesnej. pierwiastki chemiczne nie znikna ot tak, a jak juz kiedys melon pokazywal to zelazo jesli dobrze pamietam XVIIw bylo niemalze tylko z wegla i zelaza...

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 16 kwie 2010, 17:00

Wacie. Wyraźnie napisałem że chodzi o podróbkę :)
Obrazek

Awatar użytkownika
wat93
Administrator
Kontakt:

Post autor: wat93 » 16 kwie 2010, 17:02

podrobka mysie ze Ci wyjdzie ;-) ale jak dla mnie to bedzie poprostu damast :-P

Awatar użytkownika
Matthan

Post autor: Matthan » 16 kwie 2010, 17:53

Słuchajcie... Jest taka sprawa, że w moim rejonie ruda żelaza "wyskakuje" z ziemi sama... Ja mam parę brył... Nie mówiąc o tym, że koło Suwałk( 35 km ode mnie) jest złoże rudy żelaza... Ostatnio miałem chęć właśnie trochę się "pobawić" i odtworzyć taki proces wytopu.

Ps. Jak dokopię się do złoża( :-P ) to zrobimy jakieś warsztaty u mnie w tej tematyce :)

Pozdro
Nie ma jak dym z kuźni, fajka w zębach
<Duch wieje przez świat>
Moje zdjęcia

Awatar użytkownika
wat93
Administrator
Kontakt:

Post autor: wat93 » 16 kwie 2010, 20:15

a sprzedaz wysylkowa prowadzisz? :P wiem ze kolo mnie tez jest darnia tylko musze jeszcze porozmawiac z ludzmi ktorzy wiedza gdzie jej szkucac :-D

Awatar użytkownika
Matthan

Post autor: Matthan » 16 kwie 2010, 20:21

Przydał by mi się wykrywacz metali ;]
<Duch wieje przez świat>
Moje zdjęcia

Awatar użytkownika
wszebąd
Kontakt:

Post autor: wszebąd » 16 kwie 2010, 21:11

Matthan poczytaj na HALLI podawałem linki i na starym forum http://blacksmithing.createforum.com/po ... html#p4861
http://halla.mjollnir.pl/viewtopic.php?t=4230
Ejnar jest jednym z najlepszych źródeł wiedzy w Polsce. Będą wytopy na Warsztatach przed Wolińskim festivalem i moze we wrześniu. Pytaj Ejnara

HOWGh

Ps. Konie i żelazo. Prusowie maja sie dobrze

Awatar użytkownika
Matthan

Post autor: Matthan » 16 kwie 2010, 22:38

Oj Wszebąd nasze ziemie od zawsze w Koronie!!!! nie godzi się tak! ;-)

pa Dzięki za pomoc ;]
<Duch wieje przez świat>
Moje zdjęcia

Remington

Post autor: Remington » 18 kwie 2010, 17:28

Hej.
Jako że w temacie, wklejam swojego posta z forum dymarskiego:

Z wiosną zwykle przychodzą nowe pomysły. Zawsze chciałem w końcu znaleźć czas i poeksperymentować z dymarką. Mieszkam w okolicach Gdyni, tu trudno o lepszą rudę darniową.
Mam blisko do plaży, a spacerując ostatnio przypomniałem sobie jakiś program sprzed lat, w którym gość przeciągnął magnesem po fioletowych skupiskach plażowego piasku. Magnes wyłapał sporo czarnych drobinek, ów operator magnesu wyjaśnił, że to ruda żelaza ze Skandynawii, a przytargał ją tu lodowiec.

Tu mnie olśniło, bo mógłbym wykorzystać tę rudę. Po kilometrowym spacerze po plaży z magnesem na sznurku uzbierałem obiętościowo z pół litra wysuszonej już i oczyszczonej rudy.
Nie wiem jak ma się to do rekonstrukcji, ale zrobię z tego wytop, wrzucę fotki jako ciekawostkę.

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 18 kwie 2010, 17:36

Nie wstydź sie i podaj adres tego forum dymarsiego :)
Obrazek

Remington

Post autor: Remington » 18 kwie 2010, 19:17

Awatar użytkownika
Arek92
Kontakt:

Post autor: Arek92 » 18 kwie 2010, 19:49

Ja też ostatnio myślałem o wytopie i w związku z tym pytanie: jak wygląda taka ruda gdy wykopuje się ją z ziemi? brązowo rude błoto; ziemia; piach? zwarta skała czy luźne drobiny?
Wiem że 15 km ode mnie napewno znajduję się złoże (źródło pełne bakterii żelazowych), u mnie we wsi kiedyś było takie źródło ale teraz jest tam staw. Mam już inne miejscówki do sprawdzenia i dobrze było by wiedzieć jak wygląda ruda.
Myśl i Pamięć

Awatar użytkownika
wat93
Administrator
Kontakt:

Post autor: wat93 » 18 kwie 2010, 20:42

jak tylko mi sie wysuszy to wstawie zdjecia! :-D bardzo latwo rozpoznac. takie kamyczki ktore po przelamaniu maja wszystkie kolory rdzy. tez w zyciu takiej na oczy nie widzialem ale wiedzialem gdzie szukac dzieki wykladowi naszego historyka miejscowego ktory badal historie Nowego Miasta nad Wartą (zreszta tego Nowego Miasta w ktorym znalezli z tego co wiem jedne z trzech zbroi platowych datowanych na XIIIw.)

no to sa i zdejcia! :D tyle udalo mi sie zebrac. wydaje mi sie ze na jeden sredni wytop wystarczy ;-)

Obrazek

tak powinna wygladac ruda po przelamaniu:

Obrazek

a tytaj dwa kawalki zelaza ktore znalazlem razem z ruda

Obrazek

mniejszy moglbyc jakas zapinka albo klamra, drugi nie mam pojecia wyglada jak tzw. "polwalek" moze jakies krzesiwko... :roll:

PS. jak zawsze wiecej zdejc http://img708.imageshack.us/gal.php?g=dsc05554g.jpg
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2010, 21:42 przez wat93, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „KOWALSTWO TRADYCYJNE - traditional blacksmithing”