Bardzo fajna kusza. Z resora ?Reset pisze:Do pooglądania niektóre z moich dotychczasowych prac w temacie miecze średniowieczne- http://s400.photobucket.com/user/Reset4 ... e%20wyroby
Rozmowa o kuszach
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Rozmowa o kuszach
Ostatnio zmieniony 26 sie 2013, 23:04 przez Giix, łącznie zmieniany 1 raz.
http://www.webarcherie.com/uploads/post ... 71988.jpeg - szybko znaleziony prosty schemat
Gdy napniesz cięciwe (założysz na orzech) orzech oprze się na dźwigni, jej naciśnięcie spowoduje zwolnienie blokady, orzech się przekręca pod wpływem cięciwy i bełt wylatuje (dobrze aby dźwignia była odpychana jakąs spręzystą blaszka lub spręzyna poniewaz latwiej zaklada sie wtedy cieciwe). W sumie nic skomplikowanego. Orzech w kuszach azjatyckich (np chińskich i japońskich) jest nieco bardziej skomplikowany bo sklada sie z 3 elementów a nie 2 jak w europie.
Dokładne materiały o budowaniu może gdzieś znajde ale później.
Trzeba pamiętać, że wg prawa w naszym kraju posiadanie kuszy jest nielegalne! Chociaż jak zwykle jest dziura w prawie.
Gdy napniesz cięciwe (założysz na orzech) orzech oprze się na dźwigni, jej naciśnięcie spowoduje zwolnienie blokady, orzech się przekręca pod wpływem cięciwy i bełt wylatuje (dobrze aby dźwignia była odpychana jakąs spręzystą blaszka lub spręzyna poniewaz latwiej zaklada sie wtedy cieciwe). W sumie nic skomplikowanego. Orzech w kuszach azjatyckich (np chińskich i japońskich) jest nieco bardziej skomplikowany bo sklada sie z 3 elementów a nie 2 jak w europie.
Dokładne materiały o budowaniu może gdzieś znajde ale później.
Trzeba pamiętać, że wg prawa w naszym kraju posiadanie kuszy jest nielegalne! Chociaż jak zwykle jest dziura w prawie.
What man is a man who does not make the world better?
Jakiś czas temu interesowałem się kuszami głównie japońskimi ale okazało sie ze u nich słabo sie przyjeły więc zainteresowanie poszło tez w kierunku europy. Szukając wiadomości poznałem dość dobrze budowe i zacząłem robić typowo europejską. Narazie mam wstepnie zrobione łoże lecz z braku czasu lezy i czeka.
Co do dziury w prawie z tego co wiem naciąg nie ma tu znaczenia, lecz z tego co sie dowiedziałem (nie jestem pewny, że to dobry sposób ale może działać) kusza nie jest kuszą jeśli brakuje jej jednego elementu, np cięciwy lub orzecha. W tym momencie można zrobić orzech na bolcu który w każdej chwili można wyjąć i schować (cięciwe trudno ściagać i zakładać).
Oczywiście myśle, że nikt z kuszą nie będzie chodził po mieście więc trzymając w domu nic sie nie stanie, chyba że znajdzie się jakiś "życzliwy" osobnik.
Co do dziury w prawie z tego co wiem naciąg nie ma tu znaczenia, lecz z tego co sie dowiedziałem (nie jestem pewny, że to dobry sposób ale może działać) kusza nie jest kuszą jeśli brakuje jej jednego elementu, np cięciwy lub orzecha. W tym momencie można zrobić orzech na bolcu który w każdej chwili można wyjąć i schować (cięciwe trudno ściagać i zakładać).
Oczywiście myśle, że nikt z kuszą nie będzie chodził po mieście więc trzymając w domu nic sie nie stanie, chyba że znajdzie się jakiś "życzliwy" osobnik.
- Tom Oldsmith
- Kontakt:
I jak sie znajdzie "zyczliwiec" to zaliczysz od 6 miesiecy do 8 lat w zawiasach i bedziesz mial skaze na zyciorysie.
Sierzant braku orzecha nie zrozumie, prokurator bedzie cisnal do statystyki a sedziemu to zwisa kogo skazuje
Przed 96 rokiem zrobilem 3 sztuki, dwie ciezkie, mysliwskie z regulowanym mechanizmem spustowym i optyka, napinane kolowrotem, poszly do Poznania, a lzejsza, tak z 60 kilo naciagu, dla miejscowego weterynarza.
Nie pytalem po co to komu bo bylo wolno !!
Teraz bym sie nie odwazyl, znaczy jak bym byl dalej w zawodzie i w polskiej jurysdykcji.
Ustawa o broni wyglada tak jakby ja niepelnosprytny na umysle napisal
Jedyne wyjscie to poruszyc wszelkie mozliwe znajomosci i uklady i wydebic urzedowy papierek na posiadanie
Jesli bedziesz mogl posiadac to po cichu sobie pouzywasz, czyli poszczelasz w polu do tarczy.
Panowie wyrok za nielegalne posiadanie latwo zlapac, potem to sie ciagnie przez zycie jak smrod za wojskiem !
Apeluje o rozwage, kusze fajne sa, ale zabronione. I radze dokladnie przeczytac ustawe lub wrecz zwrocic sie o wykladnie kiedy cos jest niejasne.
Sierzant braku orzecha nie zrozumie, prokurator bedzie cisnal do statystyki a sedziemu to zwisa kogo skazuje
Przed 96 rokiem zrobilem 3 sztuki, dwie ciezkie, mysliwskie z regulowanym mechanizmem spustowym i optyka, napinane kolowrotem, poszly do Poznania, a lzejsza, tak z 60 kilo naciagu, dla miejscowego weterynarza.
Nie pytalem po co to komu bo bylo wolno !!
Teraz bym sie nie odwazyl, znaczy jak bym byl dalej w zawodzie i w polskiej jurysdykcji.
Ustawa o broni wyglada tak jakby ja niepelnosprytny na umysle napisal
Jedyne wyjscie to poruszyc wszelkie mozliwe znajomosci i uklady i wydebic urzedowy papierek na posiadanie
Jesli bedziesz mogl posiadac to po cichu sobie pouzywasz, czyli poszczelasz w polu do tarczy.
Panowie wyrok za nielegalne posiadanie latwo zlapac, potem to sie ciagnie przez zycie jak smrod za wojskiem !
Apeluje o rozwage, kusze fajne sa, ale zabronione. I radze dokladnie przeczytac ustawe lub wrecz zwrocic sie o wykladnie kiedy cos jest niejasne.
Ingenuity is the third hand of a craftsman ...
Tom
Tom
http://kusze.com/index.php tu jest gość, który wykonuje kusze, można podpatrzeć. Miałem kiedyś link do zbioru fotografii, kilkaset zdjęć samych kusz. Ale jak był potrzebny to okazało się , że gdzieś go wywaliłem 
Wojciech Wangryn "Reset"
Na jednym z for pewien gość pisał jak dostał pozwolenie na kusze, z tego co pamiętam to sie ochodził (tam była cała fajna historia ale nie pamietam dobrze wiec nie bede zmyslał na poczekaniu). W końcu wystawili mu pozwolenie i nabili numer na łożu kuszy i wszystko gra.
Moi skromnym zdaniem to większość ustaw i praw w Polsce jest pisana przez takie osoby....Tom Oldsmith pisze: Ustawa o broni wyglada tak jakby ja niepelnosprytny na umysle napisal![]()
Dobrze, że przynajmniej rozmawiać o tym wolnoQmar pisze:Moi skromnym zdaniem to większość ustaw i praw w Polsce jest pisana przez takie osoby....Tom Oldsmith pisze: Ustawa o broni wyglada tak jakby ja niepelnosprytny na umysle napisal![]()
Czy tak samo sprawa ma się do posiadania łuku?