damast

noże, nożyki, nożyczki

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 25 sty 2012, 16:36

Wiecie co... do bodexu chyba w przyszłym tygodniu zajadę. Mogę o ceny popytać... http://bodex.pl/
Obrazek

dara

Post autor: dara » 25 sty 2012, 21:08

reneq pisze:obrabianie laminatu pilnikiem i flexem to katorżnicza praca. mam nadzieję, że nie pójdzie na marne, bo efekt jest na prawdę fajny
Jak dorobisz okładziny z czerwonego jaspisu będzie powalający.

Awatar użytkownika
reneq

Post autor: reneq » 25 sty 2012, 21:17

Marek pisze:o! i klei się? przy czubku coś jakby mniej się trzymało. Ciekawe jak z hartem...

Pod spodem widzę jeszcze jedną fajną rzecz 8)
w zasadzie to nie jest źle, a przynajmniej tak mi się wydaje. rozlaminowań nie widać ale jak zauważyłeś/zauważyliście przy hartowaniu może być różnie.

nierdzewka/kwasówka jest jakby to powiedzieć... 'dziwna' w obróbce, w porównaniu ze zwykłą stalą, a nawet narzędziową w stanie zmiękczonym. ciężko jest ją 'zebrać'. takie mam odczucie i to nie tylko odnośnie tego konkretnego przypadku. a z resztą mamy tu na forum speca od kwasówki więc może on mógłby wtrącić swoje trzy grosze do dyskusji.

spostrzegawczy jesteś :D !
pochorowałem się trochę, to siędzę se przy 'kominku' [czyt. piec CO w piwnicy] i se czasem skrobię ;)
w sumie to bardzo przykro mi się to obrabia ale duuuużo pracy w to włożyłem i szkoda mi tego wyrzucić. może będzie z tego chociaż 'półkownik'

dara, na oprawę przyjdzie jeszcze pora [o ile w ogóle przyjdzie] ale...
[...] "jesteś strasznie monotonny. jeśli coś nie może być czarne lub białe, to musi być chociaż czerwone"[...]
to słowa mojej żonki i bardzo dobrze oddają moją naturę ;) .
pisz gdzie to 'toto' kupić i jak obrabiać, bo pomysła masz niezłego!

dara

Post autor: dara » 25 sty 2012, 22:12

jaspis cena...google
obrabiasz se dremelem i papierem ściernym tak jak stal tylko dłuuuużej

ps.już lubię twoją żonę! :mrgreen:

Awatar użytkownika
wat93
Administrator
Kontakt:

Post autor: wat93 » 25 sty 2012, 22:31

daj se spokój z kamieniami :P

kup sobie czerwoną micartę, albo wyślij mi na PW adres to wyślę Ci padouk to takie kur*wsko czerwone drewienko ;) z resztą bardzo fajne w obróbce ;)

Awatar użytkownika
reneq

Post autor: reneq » 27 sty 2012, 08:40

tak na szybko kilka fotek. co i jak napiszę wieczorem

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Marek
forumoholik

Post autor: Marek » 27 sty 2012, 08:52

po harcie?
:evil:

Awatar użytkownika
reneq

Post autor: reneq » 27 sty 2012, 22:16

Marku, tak jest już po OC. co prawda rozlazło się w kilku 'dziwnych' miejscach i w 'dziwny' sposób ale ogólni nie jest źle.
a teraz do rzeczy, zgrzewane toto było 'po wiejsku' czyli najpierw najdokładniej jak mogłem dopasowałem płaszczyzny blaszek 2x3 nierdzewki i 1x2,5 nc6[?], a pózniej lekko spawniętą i nagrzaną 'trójcę' ścisnąłem w imadle najmocniej jak się dało. obyło się bez specyfików typu borax, wd 40. dookoła pakietu położyłem spaw nie zostawiając w nim żadnej przerwy, bez 'srania w banię' typu redukcja tlenu poprzez wypalanie się wewnątrz jakiegoś tam duperszmita. nagrzewałem do temperatury 'łączenia' obserwując nieszlifowane spawy, bo to po ich 'płynięciu' mogłem ocenić odpowiednią temperaturę [kwasówka/nierdzewka zachowuje się dziwnie i ma inne barwy żarzenia]. całą operację powtórzyłem kilkakrotnie zwiększając ttylko siłę uderzenia i obracając kanapkę raz z jednej, a raz z drugiej strony [spodnia warstwa położona na kowadle stygnie szybciej ;)]

wnioski:
- trójwarswowe zlepki lepiej zaczynać z grubych płaskowników [~6mm] a później wyciągać
- kuć wysoko, jak z nierdzewki/kwasówki zaczynają odchodzić maluśkie coś a'la 'płateczki' [żarzy wtedy coś jak zwyła stal mając ~850-900*]
- brać większy margines na obcięcie spawów i końcówek, w moim przypadku się nie dogrzały
- pieprzyć utarte netowe farmazony - testować!!! [nauka musi kosztować]
- nie pić zbyt dużo wódki
- uważać na kończyny - człowiek rodzi się bez części zamiennych
- zjeść kolację
- przytulić małżowinkę
- ...
- :P

pysy
udało mi się dzisiaj jeszcze raz wypolerować toto ale za nic nie wiem jak to doprowadzić to do stanu kiedy barwy ładnie się odcinają, a powierzchnia jest wciąż gładka... :/ abu chropowate i 'tęczowate', abu lustrzane i prawie jednobarwne [fak:(]

miłego łikendowania!

Awatar użytkownika
Marek
forumoholik

Post autor: Marek » 27 sty 2012, 22:42

może masz za mocny kwas. Rozcieńcz go jeśli idą bąbelki szybko.

Moim zdaniem jest bardzo fajny taki kontrast jak są zdjęcia na górze. Na nożach japońskich i pseudo też jest taka jakby chropowata powierzchnia. Szczerze mówiąc też w tych nożach nie musi być duży kontrast. Ten kto się zna zobaczy nawet bez trawienia, że jest rdzeń. Wystarczy, że pod pewnym kątem będzie widać i to już starczy :)

http://www.knives.pl/forum/index.php/to ... 459.0.html

dara

Post autor: dara » 28 sty 2012, 00:07

Kontrast możesz wydobyć przecierając tlenkiem żelaza zmieszanym z olejem.
Bardzo pracochłonne i monotonne zajęcie.

Awatar użytkownika
wat93
Administrator
Kontakt:

Post autor: wat93 » 28 sty 2012, 14:38

dara pisze:Kontrast możesz wydobyć przecierając tlenkiem żelaza zmieszanym z olejem.
Bardzo pracochłonne i monotonne zajęcie.
ale nie z tego laminatu. tak wyciągnąć możesz hamon czyli efekt selektywnego hartowania ;)

dara

Post autor: dara » 28 sty 2012, 22:47

a to niby dla czemu?

Awatar użytkownika
reneq

Post autor: reneq » 28 sty 2012, 23:02

jakoś takoś wyszło :/ babole też starałem się na fotkach uwidocznić

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

http://www.dailymotion.com/video/xo4i7z_laminat_tech

Awatar użytkownika
Marek
forumoholik

Post autor: Marek » 28 sty 2012, 23:21

jednak troszkie się rozlazło :P ale mi się podoba :]

dara

Post autor: dara » 28 sty 2012, 23:28

Mię się tam podoba,trochę przedobrzone ale może być.(ani jednej ryski co można by się nad nią porozczulać)
Odnoszę takie wrażenie że knifemastery popadają z czasem w manię przedobrzania.
Noże stają się tak dopieszczone i doskonałe że przestają być narzędziem a zaczynają zboczeniem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „NOŻOWNICTWO - knifemaking”