Sposób robienia "piramidek" na rękawicach
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Sposób robienia "piramidek" na rękawicach
Wydzieliłem - mardinus :-)
Ktoś może mi przybliżyć sposób robienia "piramidek" na rękawice. Chodzi o elemęty znajdujące się w miejscu gdzie zginają się palce.
Ktoś może mi przybliżyć sposób robienia "piramidek" na rękawice. Chodzi o elemęty znajdujące się w miejscu gdzie zginają się palce.
Ostatnio zmieniony 03 sty 2011, 19:34 przez Blady, łącznie zmieniany 1 raz.
-
damian_w202
spróbuj tak:
1. na końcu kwadraciaka odkuj piramidkę albo szybciej jak zeszlifujesz.
2. Zahartuj piramidkę jak przecinak do stali
3. rozgrzej większy kwadraciak i rozbij go tym pierwszym aby uzyskać wgłębienie o pożądanym kształcie
4. Uformuj drugi koniec abyś mógł go mocować w kowadle
Dalej już chyba się domyślasz?
PS jak będziesz robił piramidką dziury w blaszkach to zeszlifuj ostry czubek -wcale ostry nie będzie potrzebny.
1. na końcu kwadraciaka odkuj piramidkę albo szybciej jak zeszlifujesz.
2. Zahartuj piramidkę jak przecinak do stali
3. rozgrzej większy kwadraciak i rozbij go tym pierwszym aby uzyskać wgłębienie o pożądanym kształcie
4. Uformuj drugi koniec abyś mógł go mocować w kowadle
Dalej już chyba się domyślasz?
PS jak będziesz robił piramidką dziury w blaszkach to zeszlifuj ostry czubek -wcale ostry nie będzie potrzebny.
Pozdrawiam Damian
Pomysł ze zrobieniem foremki jest ok, ale części muszą być super spasowane. Domyślam się, że to droga w złym kierunku. Szukam ciągle jak robili to w epoce (tak dla zaspokojenia ciekawości rzecz jasna), ale cisza w temacie.
Ja swoje robię tak:
zrobiłem przyrząd jak na zdjęciu gdzieś tam wyżej tylko płaski na górze, druga część formy jest drewniana, żeby nie kaleczyć dramatycznie blachy. Stukam w przygotowany prostokącik, ale do pożądanego kształtu jeszcze daleko. Następnie tępym przecinakiem poprawiam kontur krawędzi (od wewnątrz). Po czym piramidka trafia na kowadło w celu oklepania ścianek, które w zamyśle maja być proste. Kolejna rzecz, to nadanie łuku w miejscach, gdzie piramidka będzie przylegać do sąsiadujących blaszek. Ostatni krok to zrobienie kwadracika na szczycie - widziałem u kogoś tak zrobione piramidki i koniecznie chciałem takie mieć.
Całość jest robiona na zimno, dlatego kształt nie może być wybitnie wypukły, żeby nie ścienić zbytnio elementu. Nie jest to w sumie aż tak ważne, bo między blaszkami pod piramidką przerwa jest niewielka...
Piramidki mojej produkcji można zobaczyć tutaj: klik
Mam nadzieję, że w miarę jasno napisałem i inni tez podzielą się sposobami.
Pracuję teraz nad wykonaniem piramidek na gorąco. Efekty są sporo lepsze, ale nakład pracy masakrycznie większy jak na razie.
Ja swoje robię tak:
zrobiłem przyrząd jak na zdjęciu gdzieś tam wyżej tylko płaski na górze, druga część formy jest drewniana, żeby nie kaleczyć dramatycznie blachy. Stukam w przygotowany prostokącik, ale do pożądanego kształtu jeszcze daleko. Następnie tępym przecinakiem poprawiam kontur krawędzi (od wewnątrz). Po czym piramidka trafia na kowadło w celu oklepania ścianek, które w zamyśle maja być proste. Kolejna rzecz, to nadanie łuku w miejscach, gdzie piramidka będzie przylegać do sąsiadujących blaszek. Ostatni krok to zrobienie kwadracika na szczycie - widziałem u kogoś tak zrobione piramidki i koniecznie chciałem takie mieć.
Całość jest robiona na zimno, dlatego kształt nie może być wybitnie wypukły, żeby nie ścienić zbytnio elementu. Nie jest to w sumie aż tak ważne, bo między blaszkami pod piramidką przerwa jest niewielka...
Piramidki mojej produkcji można zobaczyć tutaj: klik
Mam nadzieję, że w miarę jasno napisałem i inni tez podzielą się sposobami.
Pracuję teraz nad wykonaniem piramidek na gorąco. Efekty są sporo lepsze, ale nakład pracy masakrycznie większy jak na razie.
Robię podobnie z tym że najpierw lekko młotkiem zaznaczam wypukłość a porem czy na gorąco czy na zimno opracuję nad nimi od zewnątrz na wspomnianej kształtce. działa i na zwykłej stali i na 50hf 0,6-1mm. No i oczywiście nie wycinam najpierw kwadracików tylko odczinam wstępnie uformowane z paska stali.

Pozdrawiam, Radek.

Pozdrawiam, Radek.