Hełm trojański

Hełmy, zbroje itp.

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Black

Hełm trojański

Post autor: Black » 25 sie 2010, 17:16

Witam serdecznie;] I na początek chciałbym się podzielić niezwykłą nowiną. Otóż udało mi się zakupić arkusz blachy 1,5mm na który już dawno polowałem za i tutaj uwaga... za zero złotych;] Po prostu przy okazji innych zakupów kierownik nie policzył mi tego jakże małego drobiazgu;] I jak w temacie zabieram się za wykuwanie hełmu trojańskiego;] Byłem na początku wakacji u Pana Hendzlika z Kłobucka (chyba jedyny mistrz płatnerski w PL) I co prawda on nie posiadał owego hełmu to zdążyłem się dowiedzieć iż podobne strukturą hełmy były wyrabiane z dwóch kawałków blachy i zgrzewane jedna połowa z drugą (współcześnie Pan Marek wykonuje spawy na łączeniu) Zamierzam sobie wyciąć z tektury owy hełm w celu zrobienia szablonu. I mam zasadnicze pytanie... W jaki sposób mam odkreślić na tekturze ta krzywizna u nasady hełmu? z początku myślałem o trójkątach które by się schodziły przy złożeniu, jednak to mi nic nie daje bo i tak nie wiem jaki kawałek blachy wyciąć.

P.S. Oczywiście to nie jest moje pierwsze widzi mi sie na kowadle;] Ale zdjęć nie mam porobionych i się nie chwale dotychczasowymi wypocinami;] Pozdrawiam serdecznie wszystkich kolegów i koleżanki młotkowych;]

thoracifex

Post autor: thoracifex » 25 sie 2010, 17:46

Witamy na forum i życzymy wielu sukcesów i wytrwałości.
Black pisze:chyba jedyny mistrz płatnerski w PL
Co znaczy że "jedyny mistrz płatnerski w PL" ? Jakoś nie bardzo rozumiem to sformułowanie. Mógłbyś nam przybliżyć co miałeś na myśli?
Black pisze:Zamierzam sobie wyciąć z tektury owy hełm w celu zrobienia szablonu. I mam zasadnicze pytanie... W jaki sposób mam odkreślić na tekturze ta krzywizna u nasady hełmu? z początku myślałem o trójkątach które by się schodziły przy złożeniu, jednak to mi nic nie daje bo i tak nie wiem jaki kawałek blachy wyciąć.
Myślę, że nie ma innego sposobu i nigdy nie zotaniesz płatnerzem gdy nie dojdziesz do tego sam. Po prostu musisz popróbować i poczuć jak się zachowuje blacha. Wytnij kawałek , zobacz co się będzie działo z blachą, potem drugi kawałek .... a potem postaraj się wykreślić odpowiedni szablon na hełm i kuj.... ;-) . Jeśli masz już kowadło, młotki i jeszcze kilka narzędzi płatnerskich to dokup sobie jeszcze jakiś palnik propanowy na dobry początek i od razu ucz się pracy na gorąco.
Powodzenia.
pozdrawiam

Vern

Awatar użytkownika
EO

Post autor: EO » 25 sie 2010, 17:52

Poszukaj może w sieci, na Armour Archive itp, tam jest sporo wykrojów różnych rzeczy, można sobie dopasować.

W ogóle dobrze jest czasami zrobić coś "z uszami", tzn wyciąć sobie większy, nieregularny kawał blachy, a ostateczny kształt elementu nadać dopiero po wyobleniu, przycinając tu i tam. Tak się np kuje hełmy z jednego kawałka...

I również ciekaw jestem, co to znaczy "mistrz płatnerski" - chodzi Ci o oficjalny tytuł zawodowy?

thoracifex

Post autor: thoracifex » 25 sie 2010, 18:17

Jeszcze wracając do nurtu sprawy. Zagadaj z Nieczarem , bo w tematach tego typu hełmów to on podpowie Ci najwięcej ;-)
pozdrawiam

Vern

Awatar użytkownika
Wilk
Kontakt:

Post autor: Wilk » 25 sie 2010, 21:36

A w tamtym okresie historycznym używano stali na chełmy?

Awatar użytkownika
EO

Post autor: EO » 25 sie 2010, 22:57

A to akurat dobre pytanie :)

Black

Post autor: Black » 25 sie 2010, 23:11

Dokłądnie;] hełm był pierwotnie miedziany o ile mi dobrze wiadomo tak jak oręż spartan (w ogóle to mam fantazje niezłą z tymi hełmami):) A Pan Hendzlik ma tytuł mistrzowski jako płatnerz i jest chyba jedyną osobą która owy tytuł w Polsce posiada;]
Nawiązując do klepania na ciepło to właśnie tak zamierzam ale myślę, żeby sobie grzać na kotlinie bo mam taką w połowie zrobioną przez siebie. Najlepiej mi się w niej pali węglem kamiennym (groszkiem) temperatura w miarę stabilna aczkolwiek wystarczy chwila zagapienia by stopić kawałek stali;] A palnik też się jakiś znajdzie;] i chyba w właśnie ten motyw z przycięciem blachy nadwymiar mi pasuje najbardziej;] ale zajrzę na tą stronkę od EO zaraz i zobaczę co tam ciekawego;]

Nieczar
Kontakt:

Post autor: Nieczar » 26 sie 2010, 10:09

witaj młody kolego :-)

w zasadzie to co rozumiesz przez "hełm trojański" ...z okresu mitycznych wojen trojanskich ?... Troja miala dosyć rozleglą historię ...no i kogo dokladnie masz na myśli ? ...w sensie prowieniencji hełmu

...a co do tytułów oficjalnych związkow rzemieslniczych itp. ...to jest troche podobnie jak z tytulami oficjalnego (kapitularnego) tzw. rycerstwa polskiego : hetman hetmana hetmanem hetmani :mrgreen:
...są one niejednokrotnie nieadekwatne do rzeczywistego stanu kompetencji osoby tytułowanej ...bez obrazy dla nikogo ...tak niestety jest :-(

DASZIN
Kontakt:

Post autor: DASZIN » 26 sie 2010, 22:19

Że się wtrącę ... jeśli tytuł "Mistrza" nadał minister to znaczy, że jest to tytuł honorowy nadany uznaniowo (wartość sentymentalna)...

Black

Post autor: Black » 05 wrz 2010, 00:41

Dobra Panowie pal licho z Panem Hendzlikiem :mrgreen: Zgodnie z waszą podpowiedzią aby poznać reakcję blachy zabrałem się za mniejsze cuda, jedna bransoletka ze stali i z różą na wierzchu ( po 3 nieudanych probach sukces) i jeszcze tam jakies kwiatki tego typu. I odpowiadam Panu reneq'owi, tak opalam weglem kamiennym. Co prawda jest cholernie szkodliwy dla mnie i dla metalu (związki siarki itp) ale jest naprawdę stabilny i przyjemnie się nim grzeje. A hełm to bardzo podobny chce zrobić jak miał achilles w filmie :mrgreen: jest troche podpicowany ale nie ma zdobionych oczu jak miały te antyczne.

Mardinus
Kontakt:

Post autor: Mardinus » 06 wrz 2010, 22:50

Witam
Chcesz wykonać hełm wzorowany na hełmie z filmu "Troja" a nie hełm Trojański.

Achilles w filmie miał hełm Grecki z okresu klasycznego (ok 500lpne.)
Jeśli dobrze pamiętam (lub jego wariację)

Wojna Trojanska to ok 1200lpne czyli około 700 lat ................

W czasie Wojny trojańskiej uzywano brązu ( bo o zelazo raczej trudno w tym okresie)

A w czasie okresu klasycznego tak samo - w płatnerstwie królował brąz ....
Nie spotkałem sie z hełmami z tamtego okresu które byłyby zgrzewane z 2 połówek.
Choc moja wiedza jest dość wyrywkowa jesli chodzi o ten okres.

Ty po prostu chcesz zrobić włoską barbute z XV w .
Włosi stylizowali sie na wyroby starożytne - lecz robili to z żelaza (i w Włoszech możnaby sie dopatrzeć zgrzewanych hełmów (choć dopuki nie zobacze dowodu to nie uwierze).

Antyczne hełmy zdobień raczej nie miały (ja sobie nie przypominam).
Ale np miały kształt główek penisów ..........

Awatar użytkownika
Blacku

Post autor: Blacku » 30 sty 2014, 22:30

No nie wierze, znalazłem swój pierwszy temat na tym forum. Ładny młokos a to kilka lat bagatela. Pełen szacunek Koledzy, z powodu braku ignorancji do mojej osoby, z waszej strony;))

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 01 lut 2014, 22:18

A już ci chciałem wręczyć złotą łopatę za wykopanie starożytnego tematu... :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Idol

Post autor: Idol » 01 lut 2014, 23:36

A hełm jak?

Awatar użytkownika
Blacku

Post autor: Blacku » 02 lut 2014, 17:51

no teraz to się drapie po głowie skąd ta młodzieńcza fantazja. Niestety hełm nigdy nie powstał bo skupiłem się na różach i takich pierdołach. Okazało się, że dobrze mi to idzie a i zarobić na tym mogę. Teraz wracam do tego pomysłu ale chcę się zabrać za historyczny wykopek. Taki okularnik wikingów. Prosty raczej, 4 trójkąty okute płaskownikiem. I przeszukiwałem forum w poszukiwaniu jak tu odnieść obwód głowy do obwodu gotowego(urzytkowego) hełmu.
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „ PŁATNERSTWO - armorer's trade”