Nowonarodzone Imadło oceńcie i komentujcie
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Nowonarodzone Imadło oceńcie i komentujcie
Cześć niedawno w chwilach garażowego zapomnienia i przypływu mocy stworzenia począłem w bólach owo imadło zmieszałem składniki płyty 8,10,12 mm szczęki 150 52hrc frezy poziom pion obustronnie stal s235 s355, rozsuw 25cm i w miejscu rączki możliwość założenia nasadki 46. Przystawka z oczkiem 1/2 na przedłużkę go szybkiego gięcia blaszek, śruba tr32 i oto jest.Oceńcie i komentujcie z góry dzięki za wszystkie opinie pozdro 
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
graffic
Re: Nowonarodzone Imadło oceńcie i komentujcie
czasami rozumiem takie działania (własna satysfakcja) - choć zastanawiam się po co wywarzać otwarte drzwi
co do samej roboty - wygląda ok (kopia typowego imadła ślusarskiego) - trochę nie rozumiem tej przystawki / giętarki (głównie ze względu na lokalizację osi dźwigni) - ale ok każdy bawi się jak lubi
Imadło fajne - sporo się napracowałeś. Pomysł z giętarką - sam w sobie ciekawy - ale podzielam zdanie Graffica. Oś obrotu dźwigni pewnie powinna być bliżej szczęki.
"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali
Lipali
Tak to prawda sporo pracy dlatego postanowiłem zrobić jeszcze dwa i jestem i na ich ukończeniu :-) choć nieznacznie są zmienione czyli że szczęki są mocowane śrubami na przelot tak by konkretnie się trzymały oraz znacząco poprawiona została estetyka. Wrzucę fotki po ukończeniu. Graffic satysfakcja owszem jeden zbiera znaczki a drugi robi imadła :-) ale co do wywarzania drzwi nie zgodzę się z pewnych względów, parametry wytrzymałościowe są wyższe niż jakiegokolwiek imadła dostępnego na rynku przynajmniej z moich informacji śruba ma skok 6mm a nie jak zazwyczaj 3mm także mniej kręcenia i jest szybsze, można traktować młotem i udarem bez kosekwencji, rozsuw też większy niż innych imadeł więc można obrabiać elementy dużo większe, a jak konkretnie cos sprasować to nasadka 46 przedłużka 3/4 i ile fabryka dała siły można kręcić także kupując nawet Leinen Heuer Yost Columbian Ridgid Peddinghaus.....nigdy tego się nie otrzyma pomijam fakt cyfr jakie sobie za nie producenci krzyczą
Graffic Aries może faktycznie ta przystawkę trza zmodyfikować w każdym bądź razie działa lekko łatwo i przyjemnie. Pozdro i dzięki za komentarze zawsze w dyskusji może się coś nowego urodzić
-
graffic
Bull Vise - zależy co komu potrzebneBull Vise pisze:(...) parametry wytrzymałościowe są wyższe niż jakiegokolwiek imadła dostępnego na rynku przynajmniej z moich informacji (...)
zresztą jeśli masz potrzebę robienia imadeł - to tylko chwalić
ad - giętarki - jak napisałem wyżej, pomysł jest ok (choć jak często wykorzystujesz giętarkę do małych blaszek na imadle ??? - przecież to można prościej zrobić) - ale jako przystawka do imadła, czemu nie
Co do parametrów to siła szczęk markowych imadeł 150mm tzw max clamping force to jest 4,5-5t ja giąłem płaskownik 80mmx8mm przy użycia stempla i matrycy 40mm zakładane na szczęki a tebele gięcia blach podają 100t/1m czyli że na każdy centymetr przypada 1t czyli że musiałem użyć siły 8t by ten płaskownik zgiąć więc w tym imadle max clamping force można spokojnie uplasować na poziomie 8t i nic się z nim nie dzieje podejmę jeszcze test na maxa ile da rade i myślę żę 12t też pociągnie. Stąd też moje twierdzenie o parametrach wytrzymałościowych. Mi się nie udało znaleźć imadła które podołałoby takiemu zadaniu i sądzę że moje twierdzenie i tok rozumowania w tej kwestii jest właściwy. Nie chcę wyjść na zadufanego dupka ze niewiadomo co ale teza o wyższości parametru wytrzymałościowego nad jakimkolwiek imadłem wykonanym z żeliwa czy staliwa jest tu niepodważalna.
A jeśli chodzi o przystawkę to coś mi tam świeciło w głowie żeby do wiertarki zrobić ale chce wystrugać najpierw taką do szlifierki kątowej z regulowanym kątem, sądzę że to mogłaby być fajna sprawa
A jeśli chodzi o przystawkę to coś mi tam świeciło w głowie żeby do wiertarki zrobić ale chce wystrugać najpierw taką do szlifierki kątowej z regulowanym kątem, sądzę że to mogłaby być fajna sprawa
-
egojack1
Czym robiłeś siatkę nacięć na szczękach, frezowane frezem tarczowym?
Nie to mi znajomy wykonywał piłą taśmową, nie znalazłem jeszcze spodobu taniego na ogarnięcie tego tematu, jestem w trakcie robienia przyrządu do moletowania zobaczymy jak wyjdzie.
-
egojack1
Można wykonywać nacięcia na szczękach na frezarce frezem palcowym, np tak jak tutaj:
https://www.youtube.com/watch?v=OYPzQ9_GwRE
Film pokazuje cały proces robienia szczęk przez kolegę, od kucia na młocie aż po montaż na imadle.
https://www.youtube.com/watch?v=OYPzQ9_GwRE
Film pokazuje cały proces robienia szczęk przez kolegę, od kucia na młocie aż po montaż na imadle.
Nie no to jest spoko tylko że mam deficyt sprzętowy i tym nie dysponuję a zlecać to mnie koleżka kasuje słono a u mnie w okolicy nie mam zbytnio alternatywy, chyba żeby ktoś miałby namiar we wroc gdzie by można się zgłosić z tym tematem to z góry dziękuje nie chcę za darmo jasna sprawa tylko by wilk syty i owca cała.
Ja to bym ponacinał przecinakiem na gorąco...
"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali
Lipali
Jest to opcja aczkolwiek brak powtarzalnośći i precyzji detalu a chciałbym robić w ramach gospodarowania wolnym czasem imadła. Spróbuję wykorzystać moletki i prase może uda się uzyskac satyfakconujące efekty
-
bambus1121
Podobną operację ale na innym detalu robiłem na tokarce, za imakiem na suporcie zrobiłem prosty montaż, a w uchwyt zamocowałem frez tarczowy. zdało egzamin. Co do imadła bardzo starannie wykonane, sam mam robione 2 sztuki z tym że baki mam fabryczne od polskich imadeł, modelu nie znam ale znajomy tokarz jakoś raz mi je przyniósł to w końcu wykorzystałem:)