Podstawa pod kowadło

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

graffic

Re: Podstawa pod kowadło

Post autor: graffic » 30 lip 2016, 20:45

Helga - każdy wierzy w co chce

ad spinania drewna (świeżego) - ma to sens, ale tego trzeba pilnować - poza tym to zwykła technologia drewna - jeśli woda odparowuje ze świeżego pnia , drewno zmienia wymiary i pęka, skręca się, paczy itd.
przykład - średnio przyjmuje się że w skali roku, w zależności od rodzaju suszonego drewna (mówimy o suszonym naturalnie) - owe drewno przesycha od 1-3 cm na grubości ( co daje przeliczeniowo - dla pieńka o śr. 45-50 cm - ok 15-20 lat)
w zależności od tego w którym momencie (okresie roku) zetniesz owe drzewo by pozyskać drewno (najlepsze pochodzą z okresu styczeń luty) - będziesz miał mniej lub więcej soków, związków mineralnych, cukrów, a których ilość w drewnie przekłada się wprost na jakość i trwałość drewna (im mniej związków organicznych tym mniejsza podatność na grzyby, pleśni i robactwo)
wracając do spinania - ograniczasz spękanie (całkowicie tego nie da się wykluczyć - bo to długi okres czasu) - ale jeśli to kontrolujesz i sprawdzasz to jesteś w stanie z minimalnym spękaniem wysuszyć kloc drewna - oczywiście ma to sens przy mokrym drewnie - dlatego nie warto ścinać drzew w okresie letnim i jesienią, a zwłaszcza na wiosnę)
dla ciekawych jest tez inny sposób - zamiast suszenia - moczenie w wodzie przepływającej - chodzi o wypłukanie z drewna wszystkich substancji aktywnych organicznie jeśli jesteś zainteresowany to poszukam opracowań na ten temat z XVIII i XIX wieku (polskimi) w których jest to szerzej omówione

kolejna ciekawostka - skoro chcesz wiedzieć - pora cięcia (dzień, noc, poranek) - generalnie ma znaczenie - i mogę podać Ci bardzo prosty przykład - kwiaty (możesz sobie zrobić z tego analogię) - różnica w trwałości ściętego kwiatu 9pomiędzy porankiem a wieczorem) - wynosi od kilku do kilkunastu dni... dlaczego ? - jeśli zetniesz kwiaty po późnym popołudniem / pod wieczór - kwiaty zawierają dodatkowa ilość wyprodukowanego cukru który mogą konsumować po ścięciu, jak zetniesz z rana... zmniejszasz tę ilość
(i to nie jest wiedza tajemna / wyssana z palca - ale przerobiona i przetestowana powiedzmy na 1.000.000 kwiatów)

kwestia oleju - oleje mineralne (skalne lub syntetyczne) nie są atrakcyjną pożywką dla organizmów (grzyby ... itd.) - dlatego lepiej jest stosować zamiast olejów roślinnych
kwestia twardości pnia - to podobnie jak z kowadłami - po jakiego CH... potrzebne Ci bardzo twarde kowadło ? - skoro jeśli weźmiesz odpowiednio dużą masę stali w sztabie, klocu czy czym tam chcesz - to wielkość odkształcenia do wykonania danej roboty będzie mała... to samo z pniakami - dasz miękkie, będzie tłumić drgania, dasz twarde będzie przenosić - co tu za filozofia ? - raczej fizyka, i materiałówka technologia drewna

czasami nic nierobienie z drewnem (jeśli to był stary pniak) jest najlepsze - bo sobie gdzieś tam leżało i się wypracowało - więc większość problemów rozwiązała się automatycznie

wracając do spinania - jak masz suche (powietrznosuche drewno) nie potrzebujesz klamer, taśm, niczego - zwykłe kucie nawet młotami 8-10 kg z przeniesieniem siły na pieniek i rozłożeniem siły na duża płaszczyznę (przez stopę kowadła) - nie spowoduje rozwalenia pniaka (z pewnością da się policzyć wielkość nacisku który byłby konieczny do rozłupania takiego kloca przy pomocy kowadła)
druga rzecz - taki okuty klocek w taśmy, obejmy - po prostu fajnie wygląda !

Awatar użytkownika
Qmar

Post autor: Qmar » 30 lip 2016, 20:47

Zastanawiam się teraz nad kantówkami sklejonymi jeszcze.

Co do obejmy to powinno działać. Jakiś czas temu zalatwilem sobie jeden pieniek bukowy lecz dostałem go już w zlej formie. Byl mocno przemoczony i splesniały. Postawilem go pod dachem wysech i popekal w cholerę a na spodzie grzyb i pleśń sie rozwinęły mimo wszystko. Obejmy by pewnie go przytrzymały ale pleśń....
What man is a man who does not make the world better?

graffic

Post autor: graffic » 30 lip 2016, 20:58

czemu (po co) klejone ? - jak masz je wszystkie pospinane (śruby obejmy) to nie musisz kleić

Qmar taki drobiazg - jak suszysz pieniek - to w poziomie, jeśli stoi w pinie - to cała woda kumuluje się na dole i jeśli tam jest mały przewiew to radośnie wszystko rośnie

Awatar użytkownika
Qmar

Post autor: Qmar » 30 lip 2016, 21:28

Wiem o tym suszeniu. Ten niestety byl juz czarny od wody chyba długo lezal w tartaku pod chmurką. Dlatego go odstawilem byle gdzie.

A klejony nie wiem. Tak mi wpadło do głowy. Te skrecane śruby średnio wyglądają jak dla mnie :) lubię jak narzędzia oprócz użyteczności i jakości są jeszcze estetyczne ;))))

Awatar użytkownika
Aries
Moderator
Kontakt:

Post autor: Aries » 30 lip 2016, 21:29

Helga, trafiłeś w sedno. Pieniek po pradziadku był z jesionu. niczym nie konserwowany, nie opasany. Gdyby nie to, że robale go żarły, wyglądał koszmarnie i był potwornie wielki, to pewnie służyłby do dzisiaj jeszcze i mnie. Ja teraz mam ze świerka. Popękał niemiłosiernie - i co z tego? Przecie się nie rozleci... ;) Następny zrobię sosnowy. Właściwie to już jest. Będę go spinał, bo fajnie wygląda i jeszcze na klamrach umieszczę uchwyty do młotków.
"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 31 lip 2016, 09:14

Co do obejmy każdy ma swoją rację.
Wspomniałem o niej, bo czasem górną część pieńka, nie przykrytą kowadłem, używam do innych, nazwijmy to, "procesów technologicznych".
Przynajmniej nie wyłupują się brzegi. Poza tym mój ma tzw. "pi*deczkę" na całej jego wysokości. Bez obejm miałbym po jakimś czasie 2 x po 1/2 pieńka.

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 31 lip 2016, 09:36

Darku szczelina w pieńku piękna sprawa, zawsze to dodatkowe miejsce na młotki, a i prywatną sowę zakwaterować można. ;)

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 31 lip 2016, 17:49

Bardzo dobra uwaga Jacku ;) , dodam że można flagę w Dzień Kowala wsadzić :)

Awatar użytkownika
Sargoth
Kontakt:

Post autor: Sargoth » 16 mar 2017, 15:50

Mam podstawę pod kowadło z pnia dębu. Powinienem ją okorować czy zostawić jak jest?

graffic

Post autor: graffic » 16 mar 2017, 16:04

okorować

zaparzy Ci drewno, kora i tak spadnie, lub dostaną się robale jak będziesz trzymał w chłodnym / wilgotnawym miejscu, poza tym nie załapie Ci pleśni

Awatar użytkownika
Sargoth
Kontakt:

Post autor: Sargoth » 16 mar 2017, 16:16

Dzięki za pomoc :)

Awatar użytkownika
Qmar

Post autor: Qmar » 17 mar 2017, 09:08

Zdecydowałem się (jakiś czas temu) na klejony. Oto efekt.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
RadeK

Post autor: RadeK » 17 mar 2017, 09:15

I kij w oko Perunowi :D , ładny.

graffic

Post autor: graffic » 17 mar 2017, 16:47

klocek jak ta lala :D

parę obejm i gadżetów kowalskich i cudo będzie

Awatar użytkownika
Qmar

Post autor: Qmar » 17 mar 2017, 17:03

Dodam tylko że scianki sa pod skosem. Stoi na nim 150 kg potworek. Obejmy w planie ale jak zwykle doba jest zbyt krótka...

ODPOWIEDZ

Wróć do „NARZĘDZIA - tools”