Ręko(dzieło?) Sezam
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Re: Ręko(dzieło?) Sezam
Proszę:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
egojack1
Bardzo dokładna. Jaką techniką ją zrobiono? Wygląda jak wygrawerowana mechanicznie na pantografie lub cnc
.
Nie wnikałem w proces produkcji, na pewno robiona mechanicznie, obstawiam cnc
W każdym razie działa i rzeczywiście dokładna, wielkość to 10x8mm, stal bodajże NC11LV
Trochę odgrzebuję, ale Sweeney Todd urwał mi głowę - naprawdę klimatyczna rzecz 
work until you no longer have to introduce yourself
Kolejny Rysiek, tym razem z dziweru
Ostrze: 200 warstw NCV1 i 15n20, skręcane. 10,5cm długości, 2,5 cm szerokości, 4mm grubości.
Rękojeść: 12 cm długości: 5mm mosiężna garda, stabilizowana czeczota olchy, skóra i wenge.
Pochwa: Tłoczona, garbowana roślinnie skóra o grubości 3,5mm z postarzanym mosieżnym nitem.
Ostrze: 200 warstw NCV1 i 15n20, skręcane. 10,5cm długości, 2,5 cm szerokości, 4mm grubości.
Rękojeść: 12 cm długości: 5mm mosiężna garda, stabilizowana czeczota olchy, skóra i wenge.
Pochwa: Tłoczona, garbowana roślinnie skóra o grubości 3,5mm z postarzanym mosieżnym nitem.
-
egojack1
Wszystko ładne, a najbardziej podoba mnie się rękojeść i pochwa (wzorek).
Dziękuję
Wzorek robiłem tłocznikami z chin: 20 sztuk za 45 zł tylko przesyłka miesiąc szła (ale była gratis), w Polsce taki sam zestaw ~350... 
-
egojack1
A jak się takiego tłocznika używa? Pobija się czymś czy ciśnie? Może byś pyknął fotkę tego ustrojstwa, nauki nigdy dość ? 
Coś takiego (a raczej dokładnie to):
Skórę się namacza (musi być garbowana roślinnie), przykłada się stempel i uderza młotkiem - najlepiej gumowym albo skórzanym. Ot i cała filozofia
Skórę się namacza (musi być garbowana roślinnie), przykłada się stempel i uderza młotkiem - najlepiej gumowym albo skórzanym. Ot i cała filozofia
Co do tłoczników ja staram sie tłoczyc tym co mam pod reka, frezy wiertla czesci urzadzen wystarczy troche szperac. Ostatnio robiłem fajna gwiazdke pilnikiem obrotowym do stali 
blob
To ja do tłoczenia niestandardowego używam wypisanego długopisu, ubijaka do plomb (dentystyczny) i szpatułki modelarskiej 
Apropo stolika do tasmowki to mam go w domu tylko narazie nie mam czasu zeby ci go podrzucic, chyba ze sam do mnie wpadniesz
a tłoczniki fajne kupowałes na aliexpres 
blob
aliexpres
a ze stolikiem to na spokojnie, teraz zaczynają mi się praktyki zawodowe to robić nie będzie za bardzo kiedy 
To teraz znowu coś historycznego i robionego trochę "po chamsku". Nóż obozowy z XVII wieku, wzorowany na znalezisku. Nie jest to wierna replika bo nie miałem oryginału w rękach więc wymiarowanie i cała budowa była oparta na jednym zdjęciu, ale kształt i szacunkowe wymiary zachowane
Ostrze: NCV1, 15 cm długości, 2,5cm szerokości, 4 mm grubości.
Rękojeść: 11 cm, ośmiokątna, dąb nitowany mosiądzem
Pochwa: skóra 2mm obszyta na drewnie. Szyta naturalnymi, woskowanymi nićmi lnianymi.
Ostrze: NCV1, 15 cm długości, 2,5cm szerokości, 4 mm grubości.
Rękojeść: 11 cm, ośmiokątna, dąb nitowany mosiądzem
Pochwa: skóra 2mm obszyta na drewnie. Szyta naturalnymi, woskowanymi nićmi lnianymi.