P.S. Od nowego końca zeszłego roku nie wypaliłem ani jednej fajki, dzięki Panowie
Ręko(dzieło?) Sezam
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Re: Ręko(dzieło?) Sezam
Taka ciekawostka: to pojawiło się na stali NCV1 w laminacie NCV1+15N20
Już Krismilka podrzucił możliwość że to mogło być przez kucie w niskiej temperaturze albo w różnych kierunkach, ale kułem od temperatury zgrzewania do wiśniowego i tylko wydłużałem pakiet. Może piła była dość stara? Ktoś ma jakieś pomysły? Na drugim zdjęciu gotowe 4 najnowsze (jakut do ponownej oprawy bo drewno okazało się być bielą...)
P.S. Od nowego końca zeszłego roku nie wypaliłem ani jednej fajki, dzięki Panowie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Podobny efekt uzyskałem na niektórych elementach damastu zgrzewanego z piły łańcuchowej po długim trawieniu w słabym roztworze chlorku żelaza. Ostrze siedziało w nim ze 3 godziny, po prostu o nim zapomniałem 
Kontakt 517355290
Wolne po sesji- trochę nadrobiłem
Wilkor z laminatu (NC6+15N20, wenge), dwa myśliwskie (NC6, orzech, padouk), duży bushcraftowy w czarnym dębie i XVII-wieczny zestaw obiadowy dla Dragona 
Bo metki informacyjne ;p Ceny Są ustalane dość indywidualnie ;p
-
egojack1
Wiem, wiem, że to nie metki tylko certyfikaty autentyczności, tak sobie napisałem do śmichu ;-)
Sam robisz fotki? Ta ostatnia bardzo mnie się podoba, super wyszła, jak z jakiejś starej książki podróżniczej.
Sam robisz fotki? Ta ostatnia bardzo mnie się podoba, super wyszła, jak z jakiejś starej książki podróżniczej.
Czasem ciężko wyczuć dowcip w internecie
Zazwyczaj te ładniejsze robi moja narzeczona, a ja komponuje tło, ale te o których mówisz zrobiłem ja a ona tylko obrobila w programie 
Eh, żeby tak wszystko można było zrobić programem. Leżałby się na wyrze i wykuwało cuda co głowa wymyślisezam300 pisze: ... tylko obrobiła w programie
Dominik, to już 2 lata jak oglądam twoją twórczość, i ile razy sobie obiecałem, że też jakąś kosałkę wystrugam.
I co? Dwie zaczęte, żadna nie skończona
- BANAN
- arcyweteran forum
U mnie takich zaczętych jest pół szuflady
Żeby się tak ktoś zlitował i chciał to wszystko pooprawiać 
Kontakt 517355290
Gdyby nie studia i praca inżynierska to chętnie bym pooprawiał, ale na razie muszę skupić się na tym
No i jeszcze sporo zamówień zaległych czeka
Dwa najnowsze: Dzik i Czarna Pantera 
Dzik- Głownia wykuta przez Banana z nawęglanego żelaza dymarkowego, ja przeprofilowałem i oprawiłem
14,5 cm głowni (szeroka na 3,5cm i gruba na 5mm), 13 cm rękojeści z mosiądzu, skóry, czarnego dębu, wenge i zebrano x-cut 
Pantera, stal N9E, oksydowana na gorąco, długość 15 cm, szerokość 3, grubość 5mm. Rękojeść 12cm z akacji
Pochewki w obu ze skóry 3mm barwione akrylami
Dzik- Głownia wykuta przez Banana z nawęglanego żelaza dymarkowego, ja przeprofilowałem i oprawiłem
Pantera, stal N9E, oksydowana na gorąco, długość 15 cm, szerokość 3, grubość 5mm. Rękojeść 12cm z akacji
Pochewki w obu ze skóry 3mm barwione akrylami
-
egojack1
Przybliż technikę "oksydowania na gorąco".sezam300 pisze:Dwa najnowsze: Dzik i Czarna Pantera
Pantera, stal N9E, oksydowana na gorąco
i kilka zdjęć czarnej pantery więcej poproszę?
Oksyda na gorąco: do 1,2 l wody dodaje się stopniowo 750 g NaOH i 200 g KNO3 (wychodzi się z tej proporcji generalnie). Ważne żeby garnek był emaliowany, bez odprysków, nierdzewka ponoć się nie nadaje chyba że najpierw się zrobi cykl oksydowania bez oksydowanego elementu i potem uzupełni roztwór.
Roztwór podgrzewa się do temp. wrzenia. Wtedy wrzucamy bardzo dokładnie umyty i odtłuszczony element który oksydujemy (nie może leżeć płasko na nie więc albo koszyczek albo jakiś statyw robimy) i gotujemy przez ok 20 minut. Potem wyjmujemy, myjemy pod bieżącą wodą i gotowe
Pomieszczenie musi być dobrze wentylowane, a najlepiej robić na palniku na dworze. I trzeba uważać bo roztwór pryska, więc okulary, rękawice i długi rękaw się przyda
Więcej zdjęć spróbuję zrobić jutro przed wysyłką do klienta
Roztwór podgrzewa się do temp. wrzenia. Wtedy wrzucamy bardzo dokładnie umyty i odtłuszczony element który oksydujemy (nie może leżeć płasko na nie więc albo koszyczek albo jakiś statyw robimy) i gotujemy przez ok 20 minut. Potem wyjmujemy, myjemy pod bieżącą wodą i gotowe
Pomieszczenie musi być dobrze wentylowane, a najlepiej robić na palniku na dworze. I trzeba uważać bo roztwór pryska, więc okulary, rękawice i długi rękaw się przyda
Więcej zdjęć spróbuję zrobić jutro przed wysyłką do klienta
- BANAN
- arcyweteran forum
Dodam jeszcze, że właściwym zabiegiem po osuszeniu detalu po oksydzie jest natarcie go olejem. Lniany jest do tego idealny.
Kontakt 517355290