FAQ Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Z szyną też pójdzie szybko. Kilof miałem, ale zużyłem go jak jeszcze nie miałem pojęcia o OC, noże próbowałem z niego zrobić, to nic, że szły iskry, albo grzałem do prawie białego i wrzucałem w wodę kilka razy pod rząd, nóż zrobiłem, to nic że asymetryczny, popękany i kruchy. Leży w honorowym miejscu jako pamiątka
A co do tomahawka to zostanę przy szynie - ciekaw jestem jak ten materiał będzie się sprawdzał.
-
graffic
Pytanie do kolegów praktyków
macie jakieś namiary (firma, producent) na nity z dużymi łbami ? 15/20 mm ale z wąskim trzpieniem (ok 8 -10 mm), albo ktoś chciałby się podjąć wykonania takich nitów (łeb 15-20 mm, łeb wypukły/kuty o wysokości min 8 min, trzpień 8-10 mm, długości ok 20 mm) - liczba ok 2300 - 2500 szt.
rzecz - dość pilna (2-3 tygodnie)
jak coś pisać na PW (bez ciągnięcia wątku)
dzięki i pozdrawiam
macie jakieś namiary (firma, producent) na nity z dużymi łbami ? 15/20 mm ale z wąskim trzpieniem (ok 8 -10 mm), albo ktoś chciałby się podjąć wykonania takich nitów (łeb 15-20 mm, łeb wypukły/kuty o wysokości min 8 min, trzpień 8-10 mm, długości ok 20 mm) - liczba ok 2300 - 2500 szt.
rzecz - dość pilna (2-3 tygodnie)
jak coś pisać na PW (bez ciągnięcia wątku)
dzięki i pozdrawiam
Witam. Czy wiecie może jak zahartować tą górną część szyny kolejowej? Wyklepałem z niej tomahawk i dziś chciałem zahartować w oleju. Zagrzałem do jasnoczerwonego i do oleju, niestety stal zrobiła się tylko nieco twardsza. Próbkę zagrzałem do pomarańczowego i w olej - stało się to samo. PRZED odpuszczaniem mogłem strugać ten tomahawk nożem z resora. Czy wniosek z tego taki, że należy chłodzić w wodzie, czy jest jakaś inna zasada o której nie wiem. Bo generalnie mimo iż wiem jak się stal nazywa, to w internecie nie udało mi się znaleźć o jej OC informacji.
Jeśli jest to żylaz niehartowny jedynym sposobem utwardzenie jest zakucie dziada na zimno.Szyna mogła być nie koniecznie kolejowa.
Zrób próbkę trawienia chlorkiem zelaza lub kwasem siarkowym.jak pokryje się czarnym
nalotem to jest w tym węgiel czyli to stal,jak zszarzeje to jest to żelazo czyli stara
szyna pamiętająca Cesarza Franciszka Józefa.
Zrób próbkę trawienia chlorkiem zelaza lub kwasem siarkowym.jak pokryje się czarnym
nalotem to jest w tym węgiel czyli to stal,jak zszarzeje to jest to żelazo czyli stara
szyna pamiętająca Cesarza Franciszka Józefa.
Myślę, że szybciej znajdziesz odpowiedź na knivesach.pl
Moja stronka: https://www.facebook.com/bjcustom
To szybkie pytanie, chcę zrobić przekładki do noża z filcu zatopionego w żywicy epoksydowej. Czy po wyschnięciu żywicy jak będę bejcował może przesiąknąc bejca przez suchą żywicę? I tak będę ostrożny no ale... zawsze może ktoś mnie przestraszyc 
Moja stronka: https://www.facebook.com/bjcustom
Nie ma szans żeby wsiąkło. Wyschniętej żywicy nawet rozpuszczalnik nie ruszy. Co najwyżej może ci powierzchnię pokolorować, ale nie wsiąknie
Też miałbym pytanie. Załóżmy, że zrobię sobie nóż i chcę go później wystawić na allegro i sprzedać za kwotę X złotych. Czy jeśli nie mam firmy i nie odprowadzę podatku to mogę mieć problemy? Raczej nie opłaca się firmy przecież otwierać na sprzedanie co najwyżej jednego noża w miesiącu
Też miałbym pytanie. Załóżmy, że zrobię sobie nóż i chcę go później wystawić na allegro i sprzedać za kwotę X złotych. Czy jeśli nie mam firmy i nie odprowadzę podatku to mogę mieć problemy? Raczej nie opłaca się firmy przecież otwierać na sprzedanie co najwyżej jednego noża w miesiącu