FAQ Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
da rade zastosowac ten sposób do noży z węglówki,(zeby nie rdzewiały tak szybko)?
Moja stronka: https://www.facebook.com/bjcustom
-
manieksoma
- Kontakt:
po czyszczeniu stalową szczotką będzie rdzewiało ładnie po jakimś czasie
Ostatnio zmieniony 22 gru 2014, 09:14 przez rav08, łącznie zmieniany 1 raz.
-
manieksoma
- Kontakt:
-
manieksoma
- Kontakt:
-
samwieszkto
Jeżeli spawanych przedmiot ma być używany " na zewnątrz " to do spawania użyj argonu albo " mieszanki ". Spawanie w dwutlenku może doprowadzić do utraty właściwości antykorozyjnych.
Poza tym dobrze podklinuj spawane elementy bo inox ma znacznie większy skurcz od zwykłej stali.
Wszelkie obróbki mechaniczne rób narzędziami ze stali nierdzewnej albo znacznie twardszej od inoxu ; przy czym narzędzia te muszą być czyste od zwykłej stali ( najlepiej wytrawione ). Jeżeli chcesz użyć materiałów ściernych to też muszą być czyste a ponadto wykonane z minerałów bez zawartości siarki ( np. cyrkonowe )
Jeżeli nie zabrudzisz wyrobu zwykłà stalą to nie musisz trawić - nie zardzewieje ; jednak musisz być czujny ; wystarczy że masz duże zapylenie w warsztacie albo zapomnisz wymienić wkład do węża spawalniczego na teflonowy a wszystko zardzewieje szybciej niż zwykła rdzewka.
Poza tym dobrze podklinuj spawane elementy bo inox ma znacznie większy skurcz od zwykłej stali.
Wszelkie obróbki mechaniczne rób narzędziami ze stali nierdzewnej albo znacznie twardszej od inoxu ; przy czym narzędzia te muszą być czyste od zwykłej stali ( najlepiej wytrawione ). Jeżeli chcesz użyć materiałów ściernych to też muszą być czyste a ponadto wykonane z minerałów bez zawartości siarki ( np. cyrkonowe )
Jeżeli nie zabrudzisz wyrobu zwykłà stalą to nie musisz trawić - nie zardzewieje ; jednak musisz być czujny ; wystarczy że masz duże zapylenie w warsztacie albo zapomnisz wymienić wkład do węża spawalniczego na teflonowy a wszystko zardzewieje szybciej niż zwykła rdzewka.
Ukształtuj te garby tak ,aby całość szła w jedna fale i po kłopocie.Płaskownik bez problemu ci sie podda.Wiele razy jak mi się coś przegnie , to rozginam to do takiego stanu jaki jest mi potrzebny.Nie mając gientarki musisz pokombinować,ale da się to zrobić.subar7 pisze:hej szybkie pytanko potrzebuje powyginać na długości 3m płaskownik 25*8 na płasko w {fale} taką lekką sinusoide na wysokoś 80 cm jak to najlepiej robić żeby nie porobić garbów na płaskowniku próbowałem na widełkach w miare szło moze macie lepsze pateny z góry dzięki
BANAN pisze:Prościej zrobić szablon, na którym ogniemy płaskownik.
Też myślałem o tym,ale szablon musi być idealnie wygięty.Bez giętarki szablon zrobi na pewno ,ale czy na tyle aby na zimno giąć płaskownik.?Chodzi o to ,że taki szablon musi zrobić na tyle mniejszy ,że po nagięciu płaskownika na pewno więcej się rozszerzy względem szablonu.
Nie wiem czy ktoś ma takie doswiadczenie, ale może. Zastanawiam sie czy mosiądz albo aluminium nie wydzielają czegoś trującego w kontakcie z tytoniem lub przy delikatnie powzyzszonych temperaturach. Planuję zrobić fajkę i chcę z mosiądzu, lub aluminium zrobić tulejkę do wkladania ustnika w cybuch (6) no i mysle czy zrobić to drewniane czy bardziej trwałe mosiadz/aluminium. Mysle także czy nie zrobić początku ustnika z poroża jeleniego (9)