FAQ Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
-
manieksoma
- Kontakt:
Tomasz Piorun pisze:Može to i dużo, ale powierzchnia też spora
Inni maja spalanie 30kg i przy tym spalaniu jest im za dużo,to co ja mam powiedzieć.Temperatura zadana to 47 st i to ma problem z utrzymaniem tej temperatury.Do tego sterownik nie ma w instrukcji jak go ustawic ,tylko w instrukcji kieruja mnie na strone internetową ,a na stronie te ustawienia są zablokowane i tak własnie to działa.Już jestem tak zagotowany przez ten sterownik,że głowa boli.
Arkadi, od 8 lat mam Ling Combi 24 kW z podajnikiem o poj ok. 150 kg. Ogrzewana powierzchnia mieszkalna o. 110 m2, czyli jak Twoja i nic więcej.
Temperatury w domu mam inne : 20 st. , a w sypialniach ok 18 st. (tak lubimy). Przy 23 st. to bym na zawnątrz chaty siedział
To tak poza tematem, a konkretnie to:
1. zużycie przy temperaturach na zewnątrz ok -15 st to około 20 kg ekogroszku
2 parametry na piecu:
- temp. ustawiona na piecu 62 st C
- czas podawania 10 s w odstępie co 35 s
- podtrzymanie co 10 min. na 30 s
- sterownik GECO bez podłączonej pogodynki
I teraz pytanie : czy masz na kaloryferach zamontowane zawory z termostatem? Po temperaturze nastawczej domyślam się że chyba nie, i jeżeli tak jest to niewiele da się zrobić, bo piec praktycznie cały czas będzie pracować, no, czasami z krótkimi przerwami.
Zbyt niska temperatura (zalecana 65 st.) może też być przyczyną rozwoju beztlenowców w zbiorniku c.w.u.
Przerabiałem różne odmiany węgla, najlepsze efekty dawał nasz polski z k. Bobryk (29 kJ), rosyjski o niższej kaloryczności (ok. 26 KJ) też dobry, zużycie min. większe, czyli bez znaczenia ale dużo popiołu. Na rynku jest też czeski (pon. 24 kJ) ale tego nie polecam, bo to badziewie , coś pomiędzy brunatnym i kamiennym.
No i temat trochę nie w tym miejscu, ale na czasie biorąc pod uwagę porę roku
Można go przenieść.
Temperatury w domu mam inne : 20 st. , a w sypialniach ok 18 st. (tak lubimy). Przy 23 st. to bym na zawnątrz chaty siedział
To tak poza tematem, a konkretnie to:
1. zużycie przy temperaturach na zewnątrz ok -15 st to około 20 kg ekogroszku
2 parametry na piecu:
- temp. ustawiona na piecu 62 st C
- czas podawania 10 s w odstępie co 35 s
- podtrzymanie co 10 min. na 30 s
- sterownik GECO bez podłączonej pogodynki
I teraz pytanie : czy masz na kaloryferach zamontowane zawory z termostatem? Po temperaturze nastawczej domyślam się że chyba nie, i jeżeli tak jest to niewiele da się zrobić, bo piec praktycznie cały czas będzie pracować, no, czasami z krótkimi przerwami.
Zbyt niska temperatura (zalecana 65 st.) może też być przyczyną rozwoju beztlenowców w zbiorniku c.w.u.
Przerabiałem różne odmiany węgla, najlepsze efekty dawał nasz polski z k. Bobryk (29 kJ), rosyjski o niższej kaloryczności (ok. 26 KJ) też dobry, zużycie min. większe, czyli bez znaczenia ale dużo popiołu. Na rynku jest też czeski (pon. 24 kJ) ale tego nie polecam, bo to badziewie , coś pomiędzy brunatnym i kamiennym.
No i temat trochę nie w tym miejscu, ale na czasie biorąc pod uwagę porę roku
Ostatnio zmieniony 30 lis 2014, 22:04 przez Bodar, łącznie zmieniany 1 raz.