Samwieszkto .
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
-
samwieszkto
He he he.
Cenę ustala się jako kompromis pomiędzy wyobrażeniami zleceniodawcy a oczekiwaniami wykonawcy.
. Za pomocą KNRów tego nie zrobisz , więc trzeba sobie oszacować przewidywany czas pracy na podstawie własnego doświadczenia ; następnie dodać do tego koszty materiałów i prac zleconych które jesteś w stanie przewidzieć , całość zsumować , dodać ze 20% na różne niespodzianki i całość pomnożyć przez trzy lub cztery ( zależy jak bardzo zależy ci na robocie ) żeby mieć spory margines na ewentualne negocjacje.
Podając cenę musisz ją wypowiedzieć jednym tchem , pewnym głosem i z nonszalancją sugerującą że ci na tym nie zależy i że to ty robisz łachę bo takich zleceń masz bez liku.
Należy patrzeć klientowi w oczy i wytrzymać jego nienawistne i niedowierzające spojrzenie .
Po chwili gdy minie pierwszy szok i klient się pozbiera żąda jeszcze jedno pytanie :
- "......To jest oczywiście cena brutto ? "
Wtedy musisz zachować zimną krew i odpowiedzieć :
" Ależ skąd . Netto . Czy Pan chciałby mnie puścić z torbami ? "
Cenę ustala się jako kompromis pomiędzy wyobrażeniami zleceniodawcy a oczekiwaniami wykonawcy.
Podając cenę musisz ją wypowiedzieć jednym tchem , pewnym głosem i z nonszalancją sugerującą że ci na tym nie zależy i że to ty robisz łachę bo takich zleceń masz bez liku.
Należy patrzeć klientowi w oczy i wytrzymać jego nienawistne i niedowierzające spojrzenie .
Po chwili gdy minie pierwszy szok i klient się pozbiera żąda jeszcze jedno pytanie :
- "......To jest oczywiście cena brutto ? "
Wtedy musisz zachować zimną krew i odpowiedzieć :
" Ależ skąd . Netto . Czy Pan chciałby mnie puścić z torbami ? "
-
samwieszkto
-
samwieszkto
-
samwieszkto
-
samwieszkto
No ! Drzewo zasadzone.
Drzewo, tak jak wspomniałem było przywiezione w kilkunastu kawałkach i zostało pospawane na miejscu w całość. Nie jest w żaden sposób zabezpieczone antykorozyjnie ponieważ jest wykonane z Cortenu i jego przeznaczeniem jest zardzewieć. Wszyscy na to liczymy że stanie się to jak najszybciej bo dopiero wtedy drzewo będzie w pełni skończone.
Drzewo, tak jak wspomniałem było przywiezione w kilkunastu kawałkach i zostało pospawane na miejscu w całość. Nie jest w żaden sposób zabezpieczone antykorozyjnie ponieważ jest wykonane z Cortenu i jego przeznaczeniem jest zardzewieć. Wszyscy na to liczymy że stanie się to jak najszybciej bo dopiero wtedy drzewo będzie w pełni skończone.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.