Wycena ,
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Do jednego z naszych kolegów kowali (nazwiska nie będę wymieniał) przyszedł klient i chciał zamówić ładną kutą bramę. Ta brama będzie kosztować 20 tys. PLN - mówi kolega. Aż tyle?! - odpowiada klient. To idź pan do konkurencji, może zrobią taniej. Po tygodniu gość przychodzi i mówi: To co, robimy tą bramę za 20 tys.?
Proszę pana, ta brama kosztowała 20 tys. tydzień temu, teraz kosztuje 30 tys.
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Chyba znam tego kolegękin241 pisze:Do jednego z naszych kolegów kowali (nazwiska nie będę wymieniał) przyszedł klient i chciał zamówić ładną kutą bramę. Ta brama będzie kosztować 20 tys. PLN - mówi kolega. Aż tyle?! - odpowiada klient. To idź pan do konkurencji, może zrobią taniej. Po tygodniu gość przychodzi i mówi: To co, robimy tą bramę za 20 tys.?
Kontakt 517355290
Zgadzam się,chodzi mi o to że ludzie zbyt marnie zarabiająKrzysztof Assman pisze:Dara, Ale nie ma kosztów typu czynsz czy zus . Zazwyczaj dowieziony jest na miejsce pracy . Łopatę też dostaje . Ja miałem większą dniówkę i się zwolniłem .
żeby godnie płacić.
Owszem trafiają się dziadki z SB, kredyciarze czy zagranicznicy którzy mają
i płacą i takich wszystkim kolegom życzę.
te dziadki z SB to już by mogli mimo wszystko "zniknąć" delikatnie mówiącDara pisze:.... dziadki z SB, kredyciarze czy zagranicznicy którzy mają
i płacą i takich wszystkim kolegom życzę.
Ten facet w końcu wziął ta bramę za 30 tysięcy czy poszedł szukać taniej?kin241 pisze:Do jednego z naszych kolegów kowali (nazwiska nie będę wymieniał) przyszedł klient i chciał zamówić ładną kutą bramę. Ta brama będzie kosztować 20 tys. PLN - mówi kolega. Aż tyle?! - odpowiada klient. To idź pan do konkurencji, może zrobią taniej. Po tygodniu gość przychodzi i mówi: To co, robimy tą bramę za 20 tys.?
What man is a man who does not make the world better?
Świrowanie przed klientem jest potrzebne ale takie zagrywki na dłuższą metę kończą się tym, że kolega może nie mieć co do gara włożyć. Zakładam, że jeżeli w takim stylu załatwił cwaniaczka to i innych klientów również traktuje z fantazją, a to w dzisiejszych czasach jest strzałem we własne kolano. Kilka razy uniosłem się honorem i kilka tygodni przesiedziałem na tyłku, a szykował się dobry zarobek.

dostałem zapytanie: "za ile taki daszek", a że kompletnie wypadłem z obiegu to nie wiem jak odpowiedzieć. pomożecie?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
BIURO TECHNICZNE Dokumentacje urządzeń dla Urzędu Dozoru Technicznego
Materiał to koszt powiedzmy 700zł. Biorąc pod uwagę czas wykonania to na sportowo 3 dni podzielić zysk 2 tysie , to co źle ?? ..Świrowac z cenami to też ryzykowne posunięcie,zawsze lepiej rzuca się kwotami jeżeli wycena nie dotyczy naszej osoby,myślę ze dniówka około 700 zł jest ok.1000 zł za ocynk to lekka przesada,do cynkowni mam 20 km waga powiedzmy 60 kg całkowity koszt cynkowania to 170 zł z paliwem.Jeśli z ocynkiem to doliczył bym 350 zł.BANAN pisze:Bez jajKonstrukcja wygląda na grubaśną . Za mniej jak 3000 bym nie robił. Jeśli z ocynkiem to jeszcze bym dołożył tysiaka.