O to to chciałem powiedziećGrzegorz K. pisze:Kowal jest potężniejszy od każdego maga kapłana i szamana
Stereoptypowy obraz kowala .
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
rav08 a ministrant się liczy ? ;p. bobodar ja wiem że nie ma czego sie wstydzić, chociaż moze było to podyktowane bliskością większego miasta. Co do mistycyzmu to się z Wami zgodze, w Irlandii do dziś uważa sie że przedmioty wykute przez kowala są magiczne. Zreszta ja sam widze w tym iskierke mistycyzmu.
Zawsze kowal kojarzył mi się z kimś masywnym bardzo, tak jak kto też wspomniał mrukliwy o niskim głosie, większości ludzi też się tak kojarzy, zauważyłem to choćby po pokazach kowalstwa jakie robię z Niklem czasami w moich okolicach, gdy ludzie podchodzą, to często w swoim kierunku słyszę opinie ze jestem zbyt chudy na kowala, zmieniają zdanie dopiero jak jakiś czas popatrzą na to w jaki sposób pracuję, ale pierwsza myśl jaka pojawia się przeważnie, to że zbyt mizerny i słaby jak na prawdziwego kowala 
Nomad pisze:często w swoim kierunku słyszę opinie ze jestem zbyt chudy na kowala, zmieniają zdanie dopiero jak jakiś czas popatrzą na to w jaki sposób pracuję,