Stereoptypowy obraz kowala .

Tematy nie zawsze związane z kowalstwem

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Krzysztof Assman

Stereoptypowy obraz kowala .

Post autor: Krzysztof Assman » 12 mar 2014, 22:46

Poszukujemy kandydata na stereotypowego kowala . Ale zanim wybierzemy kandydatów , skupmy się na cechach , jakie takowy winien posiadać . A wiec Panowie do działa , piszmy czym powinien się charakteryzować owy kowal . Chciałbym również zauważyć , iż cechy te nie muszą być pozytywne , mogą być także przywary ;)

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 12 mar 2014, 22:52

Plus druga sprawa to różne punkty widzenia, jak nasz zawód i przedstawicieli się obrazuje, np. w grach, w filmach, jak my sami widzimy nas, oraz jak zwykli ludzie nas postrzegają :D
Chciałbym się dowiedzieć jakie cechy powinien posiadać takowy człowiek, nie tylko ze względu wyglądu, ale np. zachowań, żeby na pierwszy rzut oka dało się go mocno skojarzyć z profesją kowali :)

Awatar użytkownika
Druid
Kontakt:

Post autor: Druid » 12 mar 2014, 23:24

hmm no ja wam powiem ze mnie osobiscie kowal sie kojarzył z człowiekiem potężnym i szerokim w barach. Nie wiem czy widzieliście kiedys film "Volkodav ostatni z rodu szarych psów" tam ojciec tytułowego bohatera byl kowalem, potężny barczysty męższczyzna (swoja drogą film ciekawy i polecam mnie sie spodobał). Spotkałem się równierz z opiniami że kowale to ludzie prości znający się na swoim fachu, ale nie wykształceni ogólnie podam przyklad co mi kiedyś znajomy opowiadal o kowalu z jego fabryki "wongiel w żelazie, no co ty jak by tam byl wongiel to by się sfajczył" z góry przepraszam jak kogoś uraże. Wiem że moje doswiadczenia nie świadczą o nas przychylnie ale na to nic nie poradze.

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik

Post autor: Dara » 12 mar 2014, 23:26

Prawdziwy kowal nigdy nie poda ręki kobiecie :)

Krzysztof Assman

Post autor: Krzysztof Assman » 12 mar 2014, 23:27

Mój znajomy , mający 60 lat powiada , że będąc dzieckiem , straszyli go , że jak nie będzie się uczył to zostanie kowalem . Ale on i tak w drodze ze szkoły zawsze do kuźni wstępował , aby miechem pomachać . Jego to fascynowało , lecz zawód ten nie był postrzegany jako elitarny :D

Awatar użytkownika
Druid
Kontakt:

Post autor: Druid » 12 mar 2014, 23:29

Tutaj masz racje, ja w sumie chyba w zeszlym roku w październiku rozmawiałem z kowalami z 9 pokolenia kowali. Właśnie starszy (jakieś 65 lat) mówił że za młodu wstydził sie tego że byl kowalem, jak jeździl na dyskoteki to mówil dziewczyna że slusarz jest potem że slusarz spawacz, bo to oznaczało wtedy pieniadze. Dopiero od jakiś 10 lat nie wstydzi sie swojego zawodu.

Awatar użytkownika
blob

Post autor: blob » 13 mar 2014, 05:59

U mnie na wsi był kowal umarł jak byłem mały z tego co opowiadali ludzie to cieszył się bardzo dużym szacunkiem, a najciekawsze jest to ze jego ojciec też kowal miał 72 chrześników :shock:
blob

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 13 mar 2014, 05:59

Kowal powionien być gruby, brodaty i na tyle leniwy, by nie wykonywać zbędnych czynności ;)
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 13 mar 2014, 09:20

BANAN pisze:Kowal powionien być gruby, brodaty i na tyle leniwy, by nie wykonywać zbędnych czynności
... jeszcze mi tylko umiejętności kucia brakuje :mrgreen:

Awatar użytkownika
Vanir

Post autor: Vanir » 13 mar 2014, 10:28

W każdej grze, w której pojawia się kowal, wygląda tak samo- jest brodaty, wąsaty, barczysty, napakowany w bajcepsach, łapy jak imadła i ogólnie sympatyczny, acz prosty chłop :) Niektórzy są dość brzuchaci. No i zawsze musi mieć niski barytonowy głos. Kowale nie mówią, oni pomrukują ;)
A poza grami... Hm. Kowal "musi" lubić dobrze zjeść, popić, a i chętnie komuś przyp*****ć jak mu coś nie będzie pasowało :P No i mówi co myśli. Tyle tytułem stereotypów.

Ogólnie, kiedy spotykam znajomych po latach i pytają co u mnie, a ja odpowiadam, że zająłem się rzemiosłem (w tym i kowalstwem oczywiście) to reakcja jest zawsze taka sama- wielkie zdziwienie i jakby uśmiech politowania... Zupełnie jakby ludziom się wydawało, że rzemieślnicy/kowale to ludzie po prostu głupi i niewykształceni...

We wczesnych okresach obróbki metali, kowale byli bardzo szanowani, a wręcz bano się ich. W końcu jaki normalny człowiek potrafi przetopić kamień na metal? ;) Często mieszkali na uboczu.

Awatar użytkownika
Rumcajs
Kontakt:

Post autor: Rumcajs » 13 mar 2014, 10:42

BANAN :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Ogólnie to wiadomo że kowale byli na wsiach szanowani, bo bez nich żaden rzemieślnik nie miał by narzędzi do swojego fachu.
"Całą bezkształtną masę kruszców drogocennych,
Które zaległy piersi mej głąb nieodgadłą,
Jak wulkan z swych otchłani wyrzucam bezdennych
I ciskam ją na twarde, stalowe kowadło"

Awatar użytkownika
Dracorian
forumoholik

Post autor: Dracorian » 13 mar 2014, 17:54

Zapomnieliście panowie że zawsze na twarzy powinien być chociaż szary od węgla.Ręce owłosione i z bliznami po oparzeniach.Popiół we włosach i błyszcząca,acz wysuszona od ciepła skóra.
Widziałem Volkodawa a w najnowszym Conanie barbarzyńcy kowal jest wodzem plemienia i wygląda jak 300 kilowe kowadło w filmie Ostatni Legion też jest kowal [nie kuje co prawda] i też jest napakowanym acz silnym chłopem.

W starożytności kowali uznawano za magów i tak jak Vanir mówi bano się ich.Mało kto pojmował ich zawód.
Kowale pełnili też funkcje kapłanów i udzielali ślubów.
Dobrym kowalem będziesz tylko wtedy,,kiedy to lubisz

Awatar użytkownika
Kuba
Moderator

Post autor: Kuba » 13 mar 2014, 18:21

Ja bym powiedział popatrzcie na BANANa i moim zdaniem to jest prawdziwy kowal wiadomo kowal zapracowany nie ma czasu jesc i jest szczupły a krzepa tkwi nie w umiesnieniu tylko w doswiadczeniu :D widzialem osobiscie jak kolega BANAN kuł jak wymieniał spojrzenie z obrabianym metalem to prawdiwy kowal :D

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 13 mar 2014, 20:17

Kowal jest potężniejszy od każdego maga kapłana i szamana
Obrazek

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 13 mar 2014, 20:29

Druid pisze:starszy (jakieś 65 lat) mówił że za młodu wstydził sie tego że byl kowalem
Nie wiem czego się wstydził, wstyd to kraść.
Mógłbym powiedzieć, że kowal to dobry zawód jak każdy inny, ale to byłoby pójście na skróty. Kowalstwo kojarzyło i nadal kojarzy mnie się z czyś więcej niż zwykłe rzemiosło. Nie potrafię tego opisać, ale w tym fachu widzę jakiś mistycyzm.
Chociaż nie miałem okazji osobiście poznać nikogo z Forum, ale myślę, że wielu kowali udzielających się na FK posiada cechy prawdziwego kowala :) . A na takie miano trzeba na pewno zapracować ciężką pracą wspartą wiedzą :>

ODPOWIEDZ

Wróć do „ROZMOWY - hydepark ”