Rusztowanie- podnośnik
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Rusztowanie- podnośnik
Zakładam taki temat odnośnie rusztowania do montażu balustrad balkonowych z możliwością podniesienia podestu o 2m tak aby uzyskać około 4m od ziemi do podestu. Podest musiałby mieć jakieś 2mx1,5m. Chodzi za mną taki pomysł już od długiego czasu i tej zimy chciałbym to zbudować. Najbardziej myślę o tym po jakimś uciążliwym montażu kiedy trzeba wciągać ciężkie lub gabarytowo kłopotliwe balustrady a wiadomo mały poślizg i dziura gotowa w elewacji albo podrapane balustrady.
Plan jest taki aby na wysokości około 1,5m był podest, wkładamy na niego balustradę i podnosimy do wysokości balkonu. Nie mam konkretnego pomysłu także zainteresowanych zapraszam do dyskusji i porad a może ktoś ma takie ustrojstwo zbudowane. Całość składana aby przewieść busem albo na przyczepce. Do tej pory radziłem sobie z pomocą rusztowań choinkowych podnosząc na przemian poprzeczkę o około pół metra. Sporo dźwigania, poprzeczki się klinują itp.
Plan jest taki aby na wysokości około 1,5m był podest, wkładamy na niego balustradę i podnosimy do wysokości balkonu. Nie mam konkretnego pomysłu także zainteresowanych zapraszam do dyskusji i porad a może ktoś ma takie ustrojstwo zbudowane. Całość składana aby przewieść busem albo na przyczepce. Do tej pory radziłem sobie z pomocą rusztowań choinkowych podnosząc na przemian poprzeczkę o około pół metra. Sporo dźwigania, poprzeczki się klinują itp.
-
Krzysztof Assman
Hmm , może coś takiego CIe zainspiruje ? http://img10.tablica.pl/images_tablicap ... djecia.jpg
-
manieksoma
- Kontakt:
Również bym się skłaniał do czegoś takiego
https://www.google.pl/search?q=podno%C5 ... 66&bih=643
https://www.google.pl/search?q=podno%C5 ... 66&bih=643
Gdzies na forum jest o wciagarce temat i ja bym raczej w to celował.
Panowie z rusztowaniami to trzeba uważać, bo na ich postawienie trzaba mieć uprawnienia, rusztowanie musi mieć atest i dtr, często trzeba mieć dodatkowy projekt. O odbiorach to już nie wspomne. Wszysyko jest w porzadku, dopóki nie bedzie wypadku, czy się nie znajdzie życzliwy obywatel.
Podnośniki nożycowe i tym podobne podesty, to z tego co pamiętam chyba inna kategoria.
Panowie z rusztowaniami to trzeba uważać, bo na ich postawienie trzaba mieć uprawnienia, rusztowanie musi mieć atest i dtr, często trzeba mieć dodatkowy projekt. O odbiorach to już nie wspomne. Wszysyko jest w porzadku, dopóki nie bedzie wypadku, czy się nie znajdzie życzliwy obywatel.
Podnośniki nożycowe i tym podobne podesty, to z tego co pamiętam chyba inna kategoria.
Zgadza się jest temat o wciągarce ale z tego co mi się wydaje trzeba ją umocować np. przez otwór okienny. Obciążanie to chyba nie wystarczy bo siła na nim działa tak że może się zsunąć. No i trzeba to wnieść pewnie przez dom u klienta a przeważnie to wnętrza są wykończone na tip top i klientom może się to nie podobać.
Ja sobie chyba zrobię wciągarki ze dwie do długich balkonów jak bede mial znowu takie zlecenie.
Myslal, zeby zrobić sobie taka przystawkę do podstawy wciagarki, na zasadzie ścisku. Przykręcałbym to przy krawędzi płyty. Na niewykończonym balkonie nieźle by działało. To moja wizja, wcale Cię do noej nie przekonuje.
Myslal, zeby zrobić sobie taka przystawkę do podstawy wciagarki, na zasadzie ścisku. Przykręcałbym to przy krawędzi płyty. Na niewykończonym balkonie nieźle by działało. To moja wizja, wcale Cię do noej nie przekonuje.
Wymyśliłem coś takiego aby wyspawać takie ramki podobne jak do rusztowania tyle ,że z poprzeczkami co wzmocni konstrukcję.Chodzi o górny blat aby był unoszony ponieważ to na nim stanie balustrada która powędruje do góry. Ramki miały by metr wysokości aby było można łatwo na nie postawić balustradę. 1,5m albo 1m szerokości temat do dyskusji fajnie mieć dużo miejsca ale nie zawsze by się zmieściło koło balkonu tarasu, oraz 2m długości ten wymiar łatwo by było zmienić wystarczyło by dorobić drugi komplet poprzeczek, odkosów i blat. Rusztowanie było by modułowe nakładane jedno na drugie spinane odkosami co zapewniało by stabilność. Po ustawieniu pierwszego poziomu i wypoziomowaniu na gwintowanych nogach od rusztowań nakładało by się blat a na blat kładło balustradę po zewnętrznej stronie rusztowania były by mocowane podnośniki HI_LIFT na czterech rogach uniosły by blat na około 120cm co pozwoliło by zamontować kolejne ramki i odkosy i opuścić na nie blat, podnośniki przenieść na wyższy poziom i można powtarzać czynność do odpowiedniej wysokości. Zrobiłem poglądowe rysunki aby można było mnie lepiej zrozumieć 
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
manieksoma
- Kontakt:
-
manieksoma
- Kontakt:
A nie prościej wzorując się na rusztowaniu warszawskim dorobić 50% przęseł o szer. 2 m. Sztywność takiego rusztowania można spokojnie uzyskać spinając je pasami po przekątnych boków rusztowania (do wysokości 4 m spoko dwa). Na górę belka z wciągarką Wcześniej przygotować u góry podest ale złożony, wciągnąć balustradę i rozłożyć pod nią podest. Takie rusztowanie dobrze ustawione zapewni stabilna pracę do 6 m. Sam ustawiałem do 8 m ale tyle to już nie polecam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.