Kilka detali i sposoby łączenia elementów
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
-
Krzysztof Assman
- Grzegorz K.
- Administrator
- Helga ten-door
reneq- otwory w prętach wiercone wiertarką przed docięciem.Ostre wiertła i jazda , migaskiem idzie.
To są podstawowe akcje.na bazie których można budować jakąś kompozycję..
A do Swołowa wybiorę się kiedyś z pewnością.
Jacek Sz-w sumie dokładnie to nie wiem,dlatego że kilka takich krat robiłem,a w międzyczasie jeszcze kilka innych rzeczy.Ale tak se myślę że 3 dni na sztukę trzeba liczyć.
No, to dobre jest,ale nie aspiruję niestety.Grzegorz K.
Wysłany:
Polski Mark Aspery. Przyjedziesz kiedyś do Swołowa?
To są podstawowe akcje.na bazie których można budować jakąś kompozycję..
A do Swołowa wybiorę się kiedyś z pewnością.
Jacek Sz-w sumie dokładnie to nie wiem,dlatego że kilka takich krat robiłem,a w międzyczasie jeszcze kilka innych rzeczy.Ale tak se myślę że 3 dni na sztukę trzeba liczyć.
- Dziad Kowalski
- Helga ten-door
Do przeprowadzenia takiej akcji otwornica jet niezbędna,ale nie każdy posiada.Otwornice też są różniste i może się też okazać że akurat nie ma potrzebnego profilu.
Dlatego warto poświęcić kilka minut i zrobić sobie wersję mini,mocowaną do kwadratu kowadła.( wym.-kostka 60x60x 40 wys.).Do tego normalnie ,przecinak, przebijak i młotek.Foty za dni kilka ponieważ aparat odmówił współpracy.
Rav08 te łączenia pośrodku służą tylko do łączenia no i żeby było inaczej.
To fajny element jest ,stosowany w 19w.i w pierwszej poł. 20 w.
Magda -jakoś pokrętnie to napisałaś ale jeśli chodzi o to co na zdjęciu. to tak.
Dlatego warto poświęcić kilka minut i zrobić sobie wersję mini,mocowaną do kwadratu kowadła.( wym.-kostka 60x60x 40 wys.).Do tego normalnie ,przecinak, przebijak i młotek.Foty za dni kilka ponieważ aparat odmówił współpracy.
Rav08 te łączenia pośrodku służą tylko do łączenia no i żeby było inaczej.
To fajny element jest ,stosowany w 19w.i w pierwszej poł. 20 w.
Magda -jakoś pokrętnie to napisałaś ale jeśli chodzi o to co na zdjęciu. to tak.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Baż ładnie wyjaśnione. Dziękuję:)
A z tym powszechnie stosowanym łączeniem to nie chodziło o tego elementa w kształcie "z"?
Może chodziło o to, że jak majster źle pomierzył, to potem czeladnik musiał czymś wypełnić braki w materiale?
A z tym powszechnie stosowanym łączeniem to nie chodziło o tego elementa w kształcie "z"?
Może chodziło o to, że jak majster źle pomierzył, to potem czeladnik musiał czymś wypełnić braki w materiale?
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią 
aaa, Nikiel na "tego elementa Z " też można znaleźć przykład sprzed lat. Tylko czeladnik był inny, to kształt niedokładnie taki.
Helga to z elementarza kowalskiego korzysta, ale z tych dalszych stron...dla zaawansowanych.
...gorzej że już takich elementarzy nie drukują...
Helga to z elementarza kowalskiego korzysta, ale z tych dalszych stron...dla zaawansowanych.
...gorzej że już takich elementarzy nie drukują...
"Wszystkie zwierzęta są równe, ale niektóre równiejsze"
Ostatnio jedyną osobą na forum od której można się coś nauczyć jest Helga. Nie prezentuje nowo odkrytej Ameryki, tylko fajne zestawienia "historycznych" motywów, połączeń itd. Zresztą jak i w temacie , to nie galeria i nie wzory zastrzeżone.
Że co Steel ? nie można pogadać o wzorach? Czujesz się urażony w imieniu Helgi?
A o smrodzie - to ripostę sobie odpuszczę...
Że co Steel ? nie można pogadać o wzorach? Czujesz się urażony w imieniu Helgi?
A o smrodzie - to ripostę sobie odpuszczę...
"Wszystkie zwierzęta są równe, ale niektóre równiejsze"
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Przerabiałem ostatnio podobny temat. Okrąglak 14 przewleczony przez okrąglak 14. problemem był materiał na cienki przecinak do rozcięcia wzdłużnego pręta. rewelacyjnym materiałem okazała się szpilka z gąsiennicy czołgowej. Mimo, że przecinaczek jest wąziutki, nie deformuje się w gorącym materiale.
Kontakt 517355290