FAQ Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Wywiązał się temat o farbie to i ja spytam. Może ktoś używał jakiś farb (najlepiej z grafitem) do kucizny w UK lub z UK? Siedzę tu chwilę i nie mogę nic fajnego dobrać (na szczęście mam zapas jeszcze z Polski, ale powoli się kończy). Niestety tutaj nie ma (lub nie mogę znaleźć) sklepów typu Postal lub Polsvat. Jeśli ktoś coś słyszał to proszę o nazwę najlepiej.
Qood, Sposób na farbę do kucizny przywiozłem z Niemiec. Kupujesz najzwyklejszą farbę podkładową np. śnieżki w dosypujesz aluminiowy pył. Pierwsze malowanie z bliska, a drugie z dalszej odległości, rzucając pyłek. Lepszego efektu nie widziałem na żadnych ogrodzeniach i innych kutych przedmiotach. nochal, Ta cena może lecz nie musi być okazją. Szkoda, że nie masz fotek bo to powiedziało by wszystko. Podstawowy parametr, na który powinieneś zwrócić uwagę to grubość wałów na których osadzone są rolki. Grubość 30 mm to jakiś 35 na 35 mm grubości giętego profila, płaskownik na sztorc to około 40 mm itd. Wypadało by również dowiedzieć się jakiej twardości są wały. Jeżeli się napaliłeś to weź kawał długiego profila i zrób z niego obręcz, która zamknie się na obu końcach. Jeżeli końce się zejdą zbieżnie to maszyna jest w porządku, a jeżeli każdy z nich pójdzie w swoją stronę to daj se na spokój i szukaj dalej no chyba, że luzy są do szybkiej likwidacji.
Musisz mieszankę dopasować tak ,aby pistolet ją przepuścił przez dyszę,czyli nawet 700 na 300.rafal194 pisze:Mam drobne pytanie w jakich średnich proporcjach rozrabiacie Grafit antyczny z postalu/polswatu.Właśnie mam malowanie przęseł i nie chciał bym przesadzić z rozpuszczalnikiem.Czy np na 1l farby 100ml rozpuszczalniku? Farba jest gęsta.Używam dyszy w pistolecie 1,8.
aluminium reaguje z soląJacek Sz pisze:Qood, Sposób na farbę do kucizny przywiozłem z Niemiec. Kupujesz najzwyklejszą farbę podkładową np. śnieżki w dosypujesz aluminiowy pył. Pierwsze malowanie z bliska, a drugie z dalszej odległości, rzucając pyłek. Lepszego efektu nie widziałem na żadnych ogrodzeniach
od 2 lat używam i sprzedaję farby Cynkor w różnych , kolorach ,
grafit/czarny/brązy i struktury , farby styrenowo-akrylowe, tiksotropowe,
(nie robią się zlewki), rozpuszczalnik styrenowo akrylowy , max 15% ,
powyżej tej granicy następuje nieodwracalny rozpad części wiązań w żywicy
i farba traci swoje właściwości ,podobnie przy zastosowaniu niewłaściwego rozpuszczalnika
farba nigdy mi nie oblazła ani nie przepuściła wody do cynku
ogrodzenia najlepiej malować 2x
jeśli by ktoś chciał to mam ze 300L
w różnych kolorach mogę podesłać próbkę,
kolory typowe od ręki
czarny 2w1 półmat
czarny struktura
czarny mat
grafit półmat
grafit struktura
brąz
brąz czekoladowy
podkłady
czarny
czerwony
Witam wszystkich. Mam mały problem a mianowicie po montażu ogrodzenia chciałem podmalować miejsca spawane. Farbą grafit szary (Lowigraf) i po pędzlu wyszedł dużo jaśniejszy kolor. Wie ktoś może dlaczego ? Malujecie może na montażach jakimiś przyrządami elektrycznymi np. takim http://allegro.pl/urzadzenie-pistolet-d ... 89520.html ?????/
amator
nie nie próbowałem ale znajomy miał cos podobnego ale zaraz mu padlo bo to w srodku plastikowe i cos tam przestalo działac dlatego napisałem może inne nie są zle ale jak by to bylo takie super jak reklamują to juz nie jeden fachowiec by tym malował i nie meczył by kompresora jak na to patrze to nie mam przekonania a Ty Aries, ?
Daj spokój ,to kaszanka malowałem tym kiedyś ciężko wyregulować zacieki się robią i nie idzie tego kontrolować.Ale jak farba wyschła to też różniła się od tej malowanej pistoletem?amug5 pisze:Witam wszystkich. Mam mały problem a mianowicie po montażu ogrodzenia chciałem podmalować miejsca spawane. Farbą grafit szary (Lowigraf) i po pędzlu wyszedł dużo jaśniejszy kolor. Wie ktoś może dlaczego ? Malujecie może na montażach jakimiś przyrządami elektrycznymi np. takim http://allegro.pl/urzadzenie-pistolet-d ... 89520.html ?????/