FAQ Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Techniki używane obecnie, kowalstwo artystyczne

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Qood
Kontakt:

Post autor: Qood » 03 sie 2013, 15:03

Wywiązał się temat o farbie to i ja spytam. Może ktoś używał jakiś farb (najlepiej z grafitem) do kucizny w UK lub z UK? Siedzę tu chwilę i nie mogę nic fajnego dobrać (na szczęście mam zapas jeszcze z Polski, ale powoli się kończy). Niestety tutaj nie ma (lub nie mogę znaleźć) sklepów typu Postal lub Polsvat. Jeśli ktoś coś słyszał to proszę o nazwę najlepiej.

nochal

Post autor: nochal » 03 sie 2013, 16:13

Koledzy, czy walcarka na 3 kamienie za 1800zl z napędem elektr. to okazja czy sie targować? Nie mam co prawda zdjęć, ale wygląda na dość solidną... Mam możliwość zakupu od kowala/ślusarza. Na co zwracać uwage przy takim zakupie?

Rafal L.
Kontakt:

Post autor: Rafal L. » 03 sie 2013, 17:12

Ja jak sam robiłem koszt wyniósł mnie ok 1400zł i 2dni pracy.I za solidną jej nie uważam.Trochę za cienkie wałki dałem.Z tym że od razu miałem dorobione kamienie komplet na profil i komplet na płaskownik.

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 03 sie 2013, 17:56

Qood, Sposób na farbę do kucizny przywiozłem z Niemiec. Kupujesz najzwyklejszą farbę podkładową np. śnieżki w dosypujesz aluminiowy pył. Pierwsze malowanie z bliska, a drugie z dalszej odległości, rzucając pyłek. Lepszego efektu nie widziałem na żadnych ogrodzeniach i innych kutych przedmiotach. nochal, Ta cena może lecz nie musi być okazją. Szkoda, że nie masz fotek bo to powiedziało by wszystko. Podstawowy parametr, na który powinieneś zwrócić uwagę to grubość wałów na których osadzone są rolki. Grubość 30 mm to jakiś 35 na 35 mm grubości giętego profila, płaskownik na sztorc to około 40 mm itd. Wypadało by również dowiedzieć się jakiej twardości są wały. Jeżeli się napaliłeś to weź kawał długiego profila i zrób z niego obręcz, która zamknie się na obu końcach. Jeżeli końce się zejdą zbieżnie to maszyna jest w porządku, a jeżeli każdy z nich pójdzie w swoją stronę to daj se na spokój i szukaj dalej no chyba, że luzy są do szybkiej likwidacji.

Awatar użytkownika
Kuba
Moderator

Post autor: Kuba » 03 sie 2013, 20:08

rafal194, wpisz sobie w Google karta techniczna i nazwe farby i Ci wyskoczy :)

Qood
Kontakt:

Post autor: Qood » 04 sie 2013, 10:34

Jacek, pomysł nie głupi. W latach 80 jak nie było prawie żadnych farb do zwykłej farby nitro dodawało się talk i był już mat. A jak był grafit to dodawało się drobno zmielony grafit. Tylko nie oto chodzi żebym sam robił farbę tylko znalazł coś gotowego i dobrego na miejscu.

Awatar użytkownika
Arkadi
Kontakt:

Post autor: Arkadi » 05 sie 2013, 07:07

rafal194 pisze:Mam drobne pytanie w jakich średnich proporcjach rozrabiacie Grafit antyczny z postalu/polswatu.Właśnie mam malowanie przęseł i nie chciał bym przesadzić z rozpuszczalnikiem.Czy np na 1l farby 100ml rozpuszczalniku? Farba jest gęsta.Używam dyszy w pistolecie 1,8.
Musisz mieszankę dopasować tak ,aby pistolet ją przepuścił przez dyszę,czyli nawet 700 na 300.

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 05 sie 2013, 10:23

Jacek Sz pisze:Qood, Sposób na farbę do kucizny przywiozłem z Niemiec. Kupujesz najzwyklejszą farbę podkładową np. śnieżki w dosypujesz aluminiowy pył. Pierwsze malowanie z bliska, a drugie z dalszej odległości, rzucając pyłek. Lepszego efektu nie widziałem na żadnych ogrodzeniach
aluminium reaguje z solą :roll: , kiepski sposób

od 2 lat używam i sprzedaję farby Cynkor w różnych , kolorach ,
grafit/czarny/brązy i struktury , farby styrenowo-akrylowe, tiksotropowe,
(nie robią się zlewki), rozpuszczalnik styrenowo akrylowy , max 15% ,
powyżej tej granicy następuje nieodwracalny rozpad części wiązań w żywicy
i farba traci swoje właściwości ,podobnie przy zastosowaniu niewłaściwego rozpuszczalnika

farba nigdy mi nie oblazła ani nie przepuściła wody do cynku
ogrodzenia najlepiej malować 2x

jeśli by ktoś chciał to mam ze 300L
w różnych kolorach mogę podesłać próbkę,

kolory typowe od ręki

czarny 2w1 półmat
czarny struktura
czarny mat
grafit półmat
grafit struktura
brąz
brąz czekoladowy

podkłady

czarny
czerwony

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 05 sie 2013, 10:40

Jeżeli felga aluminiowa reaguje z solą to pył aluminiowy na pewno też. :D Na szczęście pewnie się o tym nie przekonam ponieważ nie zajmuję się produkcją ogrodzeń, a to one narażone są najbardziej na błotne, zimowe odpryski z dużą zawartością soli. Jednak dość trafna uwaga, którą warto zanotować. :D

amug5

Post autor: amug5 » 12 lis 2013, 19:41

Witam wszystkich. Mam mały problem a mianowicie po montażu ogrodzenia chciałem podmalować miejsca spawane. Farbą grafit szary (Lowigraf) i po pędzlu wyszedł dużo jaśniejszy kolor. Wie ktoś może dlaczego ? Malujecie może na montażach jakimiś przyrządami elektrycznymi np. takim http://allegro.pl/urzadzenie-pistolet-d ... 89520.html ?????/
amator

Awatar użytkownika
Kuba
Moderator

Post autor: Kuba » 12 lis 2013, 22:15

nie oglądaj tyle reklam w telewizji :D tym to dzieciaki mogą sobie wode rozpylac :D

Awatar użytkownika
Aries
Moderator
Kontakt:

Post autor: Aries » 12 lis 2013, 22:29

kubaspec, próbowałeś, czy tylko tak stereotypem poleciałeś :?:
"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali

Awatar użytkownika
Kuba
Moderator

Post autor: Kuba » 13 lis 2013, 12:05

nie nie próbowałem ale znajomy miał cos podobnego ale zaraz mu padlo bo to w srodku plastikowe i cos tam przestalo działac dlatego napisałem może inne nie są zle ale jak by to bylo takie super jak reklamują to juz nie jeden fachowiec by tym malował i nie meczył by kompresora jak na to patrze to nie mam przekonania a Ty Aries, ?

Krzysztof Assman

Post autor: Krzysztof Assman » 13 lis 2013, 15:20

Jest to rozbudowana wersja dawnego pistoletu zasilanego odkurzaczem ;)

Awatar użytkownika
Arkadi
Kontakt:

Post autor: Arkadi » 13 lis 2013, 17:34

amug5 pisze:Witam wszystkich. Mam mały problem a mianowicie po montażu ogrodzenia chciałem podmalować miejsca spawane. Farbą grafit szary (Lowigraf) i po pędzlu wyszedł dużo jaśniejszy kolor. Wie ktoś może dlaczego ? Malujecie może na montażach jakimiś przyrządami elektrycznymi np. takim http://allegro.pl/urzadzenie-pistolet-d ... 89520.html ?????/
Daj spokój ,to kaszanka malowałem tym kiedyś ciężko wyregulować zacieki się robią i nie idzie tego kontrolować.Ale jak farba wyschła to też różniła się od tej malowanej pistoletem?

ODPOWIEDZ

Wróć do „KOWALSTWO WSPÓŁCZESNE - blacksmithing”