a dupa maryna mozna zrobić tak że nawet ktoś doświadczony będzie miał problem czy to gotowiec czy ręcznie robiony wystaraczy zrobić dwie identyczne sztuki i jest pozmiatane.Jacek Sz pisze:Oryginalna kucizna polega właśnie na tym aby zrobić ją nieładnie. Gotowca zawsze poznasz dlatego, że jest ładny.
Moja skromna kuźnia
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
- Grzegorz K.
- Administrator
Jak byłem małym dzieciakiem to przez rok w dziadkowym warsztacie klepałem codziennie wielki, zimny gwóźdź rozklepując go na łopatkę. Następnego roku awansowałem i dostałem w ręce pilnik mogąc te łopatki zaostrzyć na grot. To dopiero była radocha, a jak łapy drętwiały kiedy materiał źle na kowadle ułożyłem
. Jak człowiek teraz dostaje do zrobienia kilkaset gwoździ lub ćwieków to wali aż materiał wyrobi. Ja bardzo chętnie robię tego typu zlecenia i nie wybrzydzam, pomimo sporego doświadczenia. Nawet nie wiesz Brona czemu ma służyć notoryczne powtarzanie czynności typu robienie kutych gwoździ.
- Grzegorz K.
- Administrator
Brona, jak przy nauce obierzesz złą drogę, to możesz się zniechęcić. Pewnie że "fajniejsze" jest rozwiązanie całki potrójnej ale, chłopie jak dodawać nie umiesz, to nic z tego nie będzie...Brona pisze:Nie bo wolę się pouczyc na czym ciekawszym kuć niż jakies gwodzie robić
Naukę zaczyna się od elementarza. Gwoździe, kleszcze, nity, listki....Zacznij od elementarza.
"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali
Lipali
- Grzegorz K.
- Administrator
Brona, jak gwoździe nudne, to możesz sobie zrobić coś takiego. Niby szału nie ma, ale sam zobaczysz ile to pracy. Do haczyka weź np. pręt [|] 16 a do listka też 16 ale może być okrągły. Na początek przy haku nie męcz się z gwintem, bo wykalibrować okrąglaka o równej średnicy, to też nie tak hop siup.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali
Lipali