Budujemy palenisko gazowe
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
- Grzegorz K.
- Administrator
Testy trwają, sam palnik grzeje fajnie, ale to trwa. W piecyku taką np. rękawicę rozgrzewa dosłownie w kilka sekund (urok cienkiej blachy). Z kolei napierśnik do piecyka się nie mieści... Akurat nie mam pod ręką cegieł, żeby zbudować cokolwiek tymczasowego. Niedługo wszystko będzie jasne i już dzisiaj mogę powiedzieć, że ta technologia ma potencjał 
- Grzegorz K.
- Administrator
- Grzegorz K.
- Administrator
- Grzegorz K.
- Administrator
- Grzegorz K.
- Administrator
- Grzegorz K.
- Administrator
Można zrobić podobnie jak Tom bez sprężarki, a z wentylatorem. Przynajmniej ja tak będę kombinował.
Na pewno trzeba zrobić odpowiednie luzy w tym sensie, żeby elementy stalowe i szamot mogły pracować - rozszerzalność cieplna
Na pewno trzeba zrobić odpowiednie luzy w tym sensie, żeby elementy stalowe i szamot mogły pracować - rozszerzalność cieplna
Człowiek został stworzony przez miłość, dlatego ona tak bardzo go pociąga. J.M.Vianey
Mój palnik zrobiony dzieki poradom Banana i Toma, pracuje przeważnie na ciśnieniu 0,1 bara + opalarka 2 stopniowa
płomień swobodny przy 0,1
płomień przy 0,1 +1 prędkość opalarki spokojnie grzeje do 900-1000 stopni. Przy 2 prędkości opalarki i ciśnieniu 0,2 temperatura sięga ok 1600 stopni i da sie spokojnie skuwać niestety palnik na wyższym biegu pracuje tylko i wyłącznie w piecyku w innym wypadku płomień zostaje zdmuchnięty.
płomień na ciśnieniu 0,2 na wyłaczonej opalarce
płomień swobodny przy 0,1
płomień przy 0,1 +1 prędkość opalarki spokojnie grzeje do 900-1000 stopni. Przy 2 prędkości opalarki i ciśnieniu 0,2 temperatura sięga ok 1600 stopni i da sie spokojnie skuwać niestety palnik na wyższym biegu pracuje tylko i wyłącznie w piecyku w innym wypadku płomień zostaje zdmuchnięty.
płomień na ciśnieniu 0,2 na wyłaczonej opalarce- Grzegorz K.
- Administrator
opalara za 30zł wiec códów niema stopił sie troche plastik na końcu i od tego czasu nic więcej sie nie topi. temperature przy 1 prędkości opalarki i 0,1 bara mam opanowaną bo tak grzeje do hartowania noze z łh15 930-950 przestaje łapać magnes, przy 2 prędkości i przy 0,2 bara na oko moge tylko temp ocenić ale grzeje detal praktycznie na biało i udało mi sie nadtopić resorGrzegorz K. pisze:Fajna, ale chyba trochę karkołomna konstrukcja co? Ta opalarka się nie topi na końcu?
Jak mierzyłeś temperaturę?
- Grzegorz K.
- Administrator