Budujemy palenisko gazowe
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Jak mogę opatentować nie swój wynalazek? Autorem tej konstrukcji jest majster Krogo(Andriej Malachow), który skonstruował takie palenisko kilka lat temu. To ten sam, którego młotek sprężarkowy domowej konstrukcji kiedyś na forum pokazywałem. Gratulacje słać na SyberięGrzegorz K. pisze:Lubię toOpatentuj to.
Kontakt 517355290
moje palenisko na szybko wraz z palnikiem w wersji testowej
w końcu się wziąłem i to taki palni-czek w na szybko poskładanym piecyku z szamotki
http://youtu.be/QR2e9EWzoxk oto filmik z pracy
http://youtu.be/QR2e9EWzoxk oto filmik z pracy
trójnik 5/4 redukcja na 3/4 i rura 3/4x150mm flara 70mm spasowana na wcisk na rurę 3/4.
Końcówka z MIGA 0,8 w miarę idealnie centrycznie w środku palnika. ciśnienie duże bo właśnie mi zrywało płomień i muszę pokombinować na zewnątrz pieca udało się palić stabilnie na 0,5bar ale w środku min 1bar bo się rwie płomień. czasami zdarza się że płomień staje się bardziej zielonkawo niebieski i tak jakby spadała jego moc cieplna co może być przyczyną??
Siateczkę dać na końcu flary tak??
Końcówka z MIGA 0,8 w miarę idealnie centrycznie w środku palnika. ciśnienie duże bo właśnie mi zrywało płomień i muszę pokombinować na zewnątrz pieca udało się palić stabilnie na 0,5bar ale w środku min 1bar bo się rwie płomień. czasami zdarza się że płomień staje się bardziej zielonkawo niebieski i tak jakby spadała jego moc cieplna co może być przyczyną??
Siateczkę dać na końcu flary tak??
- Grzegorz K.
- Administrator
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Grzegorz K., Amerykanie narzekają na te palniki, bo po nagrzaniu piecyka strzelają i prychają. Moim zdaniem winę ponosi za to zjawisko właśnie ta betonowa flara, która jest złym przewodnikiem ciepła , mieszanka nie jest w stanie jej ostudzić i zapłon zachodzi już wewnątrz flary, a nawet i wcześniej.
Kontakt 517355290
Ruszyłem z pracą przy gazówce. Po wizycie u Banana i po tym jak Tom skrytykował
palniki z rurki 3/4" postanowiłem zaszaleć
Na zdjęciach mniej więcej widać co zrobiłem. Zasugerowałem się otwartą gazówką Banana. Muszę dospawać siateczkę, zamknąć profil (40x40x2), w którym są flary (fi 42x3) i zaspawać dziurki w profilu (40x80x2), które widać na zdjęciu. Planuję od dołu podłączyć wentylator.
Zastanawiam się, w którym miejscu umieścić dyszę gazową? Myślałem, żeby była w miejscu gdzie zaznaczyłem ją na czerwono, dobre miejsce? Jakieś sugestie?
palniki z rurki 3/4" postanowiłem zaszaleć
Na zdjęciach mniej więcej widać co zrobiłem. Zasugerowałem się otwartą gazówką Banana. Muszę dospawać siateczkę, zamknąć profil (40x40x2), w którym są flary (fi 42x3) i zaspawać dziurki w profilu (40x80x2), które widać na zdjęciu. Planuję od dołu podłączyć wentylator.
Zastanawiam się, w którym miejscu umieścić dyszę gazową? Myślałem, żeby była w miejscu gdzie zaznaczyłem ją na czerwono, dobre miejsce? Jakieś sugestie?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Człowiek został stworzony przez miłość, dlatego ona tak bardzo go pociąga. J.M.Vianey
Na zdjęciach to co dzisiaj zdziałałem
Jestem zadowolony jak nie wiem co
Palnik na razie bez doładowania, płomień palił się łagodnie jak świeczka, myślę że jak podłącze wentylator to dostanie wigoru. Zaraz spróbuje zagrzać jakiegoś szmela.
Palnik na razie bez doładowania, płomień palił się łagodnie jak świeczka, myślę że jak podłącze wentylator to dostanie wigoru. Zaraz spróbuje zagrzać jakiegoś szmela.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Człowiek został stworzony przez miłość, dlatego ona tak bardzo go pociąga. J.M.Vianey