Stół spawalniczy
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Stół spawalniczy
Che zrobić duży wygodny i regulowany stół do spawania bram, balustrad, przęseł. Do budowy mam zamiar wykorzystać profil zamknięcie 80\80mm o długości 6m. Ja niestety nie mam doświadczenia a mam zamiar na nim pracować więc czekam na cenne uwagi i porady. Mam 186cm wzrostu wiec zastanawiam się jaka by była najlepsza wysokość "Y" jak i szerokość "Z" aby nie marnować cennego miejsca. I czy pomysł regulowania to dobry pomysł chociaż do balustrady bym sobie mocował 1skrzydło na odstępie powiedzmy 50 cm a do wysokiej bramy np. 2 .Taka konstrukcja pozwalała by na poruszanie się w środku jej. Leżało by to najprawdopodobniej na posadce odizolowane jakimś deskami.Każda rada jest cenna
Opis rysunku:
czerwone kropki to spawy
zielone to skręcane łączenia które rozrysowałem na zielonym polu
1-rzut łączenia z boku nieskręconego
2-rzut łączenia z góry
3-śruba skręcająca
4-rzut łączenia skręconego z boku.
Opis rysunku:
czerwone kropki to spawy
zielone to skręcane łączenia które rozrysowałem na zielonym polu
1-rzut łączenia z boku nieskręconego
2-rzut łączenia z góry
3-śruba skręcająca
4-rzut łączenia skręconego z boku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Salaputro
- Administrator
- Kontakt:
Dokładnie , u nas są na stole profile 120x60ze ścianką 4mm i już 12 lat służą doskonale. Nie radzę wszystkich profili 6 m - takie długie będą zawadzały - zostaw sobie 2 takie na wypadek dużych gabarytów a na co dzień wystarcza 3 m. Trzeci koziołek opcjonalnie do długich bram - ale to jest zabawa z ustawieniem wszystkich w jednej osi. Wysokość mojego stołu jest dobrana do mojego wzrostu (188) i wynosi 96 cm.
- Salaputro
- Administrator
- Kontakt:
Dobre masz oko Janek ... Dwuteownik HEB 140 szerokość między stopkami to ok 77cm ( to wyszło wynikowo po ucięciu profili pod kątem 60 stopni) od dołu pod nogą jest mniej - jakieś 4-5cm, środek prawie trafiłeś 108 (200-40-40-6-6) , boki 40cm, taki rozstaw nóg daje doskonałą sztywność...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
dziękuje
przyglądając się tym zdjęciom do profili masz przyspawane kątowniczki (do spinania z HEB ? ) czy pomocne w ustalaniu odległości?. Bo zastanawiałem się czy te profile podczas spawania są na tyle ciężkie, że wystarczy, czy lepiej je spinać z HEB?
wiesz tak podpytuje bo prace twoje z Harlemem robią na mnie wrażenie a podejście wasze do pracy jest The Best (pomysłowość wykonanie inteligencja)
przyglądając się tym zdjęciom do profili masz przyspawane kątowniczki (do spinania z HEB ? ) czy pomocne w ustalaniu odległości?. Bo zastanawiałem się czy te profile podczas spawania są na tyle ciężkie, że wystarczy, czy lepiej je spinać z HEB?
wiesz tak podpytuje bo prace twoje z Harlemem robią na mnie wrażenie a podejście wasze do pracy jest The Best (pomysłowość wykonanie inteligencja)
- Salaputro
- Administrator
- Kontakt:
kątowniczki służą do łączenia z HEB-em za pomocą ścisków stolarskich - profile same z siebie będą się przesuwać podczas pracy... dodam jeszcze, że przy składaniu większej ilości jednakowych elementów spawamy punktowo profile do HEB-a co daje 100% pewności ,że się nie przesunie w czasie pracy., czasem spawamy do profili jakieś punkty bazowe z klocków stalowych lub profile ustalające - w zależności od potrzeb...
Ostatnio zmieniony 30 kwie 2011, 08:03 przez Salaputro, łącznie zmieniany 2 razy.
- Salaputro
- Administrator
- Kontakt:
Zaokrąglenie to prosta sprawa - bierzesz gumówkę z cienką tarczą i ścinasz narożniki pod kątem 45 stopni i potem zmieniasz tarczę na grubą do szlifowania i szlifujesz aż do osiągnięcia pożądanego zaokrąglenia - jeśli tego nie zrobisz to zapewne nie raz uderzysz się o ostry kant HEB-a udem i sam dojdziesz, że trzeba to jakoś stępić 
Toyota - mróz jej zaszkodził - to trzeba ją ogrzać
Toyota - mróz jej zaszkodził - to trzeba ją ogrzać