szlifierka tasmowa

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
StellArt

Post autor: StellArt » 10 gru 2010, 18:05

Może szczoty druciane na wałku (szlifierce), pozostaje zrobić jakiś podajnik i przeciągać profil, czołg na pewno się nie sprawdzi, będzie darł kanty i szew reszta jest wklęsła i pozostanie skorodowana.

Awatar użytkownika
harlem
Kontakt:

Post autor: harlem » 10 gru 2010, 20:03

to dość drogo, u nas idealne profile 30x30x2 są w cenie ok. 4,80zł/mb.
Napisz ile metrów bieżących profilu chcesz przerobić podczas tej pracy, bo może jednak opłaca sie za tę cene jednak kupić idealne profile i nie tracić czasu (a czas pracy tez kosztuje - i tylko zależy jaką masz stawkę za roboczo-godzinę).

stalownik

Post autor: stalownik » 13 gru 2010, 09:20

ciezko wyliczyc swoja roboczo godzine, zwlaszcza dla mnie gdyz zajmuje sie tym od niedawna
profile faktycznie sa wklesle dlatego mialem watpliwosci co do "czolgow".... zastanawiam sie nad szczotka druciana do wiertarki, cos takiego widzialem, bede mial okazje to sobie sprawdze to rozwiazanie

co do zakupu dobrych profili w wiekszej cenie to moze bedzie sie oplacalo, zalezy czy rozwiazanie ze szczotka sie sprawdzi czy nie :)

Awatar użytkownika
StellArt

Post autor: StellArt » 13 gru 2010, 16:44

Jeśli już to szczota doczołowa na kątówkę, znacznie lepsza wydajność.
Cholernie niebezpieczne narzędzie, zwłaszcza przy szczotkowaniu skomplikowanych kształtów, raz mi podskoczyła i złapała rękaw bluzy, zatrzymała się dopiero przy łokciu , odpuść sobie tanie szczotki z cienkim drutem, szybko się sypią i badziew lata we wszystkie strony, wbija się w skórę i odzież.

zk
Kontakt:

Post autor: zk » 13 gru 2010, 18:07

to juz lepiej zainwestuj w pistolet do piaskowania ( do 100zł kupisz) lepiej i taniej nim wyczyścisz niż szczotką , możesz go uzywać tez do obróbki po cynkowaniu . jesli masz sprężarke na 230 z małą wydajnością to tylko skróć przewód ssący. A zużyty piasek pozamiatać i pare razy możesz go uzyć.

Awatar użytkownika
harlem
Kontakt:

Post autor: harlem » 13 gru 2010, 18:09

stalownik pisze:ciezko wyliczyc swoja roboczo godzine, zwlaszcza dla mnie gdyz zajmuje sie tym od niedawna
profile faktycznie sa wklesle dlatego mialem watpliwosci co do "czolgow".... zastanawiam sie nad szczotka druciana do wiertarki, cos takiego widzialem, bede mial okazje to sobie sprawdze to rozwiazanie

co do zakupu dobrych profili w wiekszej cenie to moze bedzie sie oplacalo, zalezy czy rozwiazanie ze szczotka sie sprawdzi czy nie :)
stalownik, skoro zajmujesz sie tym od niedawna to najlepszy moment na skrupulatne zliczenie swoich wszystkich kosztów. To nie takie trudne, a da ci pewien obraz w jakim miejscu jesteś i zorientujesz czy dokładasz do interesu, czy może już na kratkę piwka wystarcza

zk
Kontakt:

Post autor: zk » 13 gru 2010, 18:16

harlem, stalownik jest z moich terenów a tutaj warsztatów i tzw. garażowców jest od zatrzęsienia .

stalownik

Post autor: stalownik » 13 gru 2010, 18:26

nom, dokladnie, garazowcow od zatrzesienia... ciezko cos wymyslic zeby byc konkurencyjnym, chociaz ja nie nazekam no i na swoje wychodze :)

sprawdze ta szczotke do wiertarki i jak sie bedzie spisywala to moze zrobie sobie jakas prowizoryczna oslone metalowa na nia zeby te druty nie byly zagrozeniem

znalazlem cos takiego:
http://allegro.pl/szczotka-druciana-tar ... 28302.html

i

http://allegro.pl/szczotka-druciana-100 ... 43659.html

Janek29

Post autor: Janek29 » 13 gru 2010, 21:11

przy takich szczotkach to szlifierki nie mają zbyt długiego żywota

ateem

Post autor: ateem » 14 gru 2010, 07:15

stalownik, ale na wiertarkę to tych szczotek nie założysz.

Ja podpisze się pod pomysłem piaskowania.
Przy szczotce dużo rdzy będziesz miał dookoła głowy w powietrzu, także pamiętaj o masce do oddychania i przynajmniej okularach na oczy.

A co do opłacalności kupna droższego, ale czytego materiału to powiem tak: ten czysty pewnie po przeliczeniu wyjdzie jakiś 1 PLN /mb drożej. Przelicz czy zmieścisz się w tej cenie z czyszczeniem.

stalownik

Post autor: stalownik » 11 sty 2011, 13:09

witam ponownie po dlugiej nieobecnosci
tak jak obiecalem, sprawdzilem kilka rozwiazan i to moje wnioski:
- tasmowka - sprawdza sie nie bardzo, tak jak ktos poprzednio pisla, profile nie sa idealnie rowne wiec ich wyczyszczenie wymaga wiecej czasu i sporo manewrowania
- szczotki w mojego poprzedniego postu: doczolowa i odsrodkowa (nie wiem jak sie fachowo nazywaja) - sprawdzaja sie dobrze choc odsrodkowa jest lepsza tzn. szybciej nia sie czysci :)
klade pociete profile, sciskam wszystkie sciskiem stolarskim zeby sie nie rozjezdzaly i czyscze, po obrobce boku obracam wszystkie i jedziemy dalej :)
to pierwszy wniosek... drugi jest taki ze szczotki nie radza sobie z profilami bardziej skorodowanymi tzn. z delikatnymi wzerami... rdze wyszyszcza ale wżer pozostanie co pozniej brzydko wyglada i trzeba jechac znow listkowa... no ale mi to pasuje bo takich sytuacji mam bardzo malo i ogolnie oszczedzam duzo czasu na czyszczeniu niz poprzednio gdy uzywalem samej listkowej
to tyle na razie :)

Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin » 11 sty 2011, 13:27

Ja się cały czas zastanawiam czy koszt piaskowania nie był by mniejszy niż nakłąd pracy który wkładasz w to ręczne czyszczenie, czas, prąd itd? No i efekty lepsze po piaskowaniu :D
Młodości nie kupisz, ani nie sprzedasz

zk
Kontakt:

Post autor: zk » 11 sty 2011, 21:33

pistolecik do piaskowania , można za grosze kupic .Szybciej , dokładniej no i taniej

Rafal L.
Kontakt:

Post autor: Rafal L. » 11 sty 2011, 23:16

A jak z piaskiem do takiego pistoletu.Musi być chyba jakiś specialny?.
Tanio macie profile u mnie 20x20x2 najtaniej kupie za 4,5 a 30x30x2 za 6,5zł.

Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin » 11 sty 2011, 23:23

No bardzo specjalny :mrgreen: u mnie nazywa się on 'sanowy' bo z Sanu go wydobywają
Młodości nie kupisz, ani nie sprzedasz

ODPOWIEDZ

Wróć do „NARZĘDZIA - tools”