pierwszy szkic bramy

Projektowanie, rysunki, szkice

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Talkus
Kontakt:

pierwszy szkic bramy

Post autor: Talkus » 23 wrz 2010, 07:22

To jest szkic mojej bramy ktora ma byc przed moim domem szerokosc okolo 5.5 metra (nie znam jeszcze dokladnych wymiarow).wysokosc okolo 1,6...chyba bo sam nie wiem.Wypelnienie planuje drewniane w kolorze mahon.Brama przesuwna
Jak byscie mogli powiedziec co myslicie o tym...czy nie jest czasem zbyt wsiowa ;-) .

Harfa bedzie kuta w kuzni Nikiela, zaznaczam ze nie jestem kowalem zeby nie bylo :-> .
to moj pierwszy szkic.pozd
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Matthan

Post autor: Matthan » 23 wrz 2010, 07:42

może zamiast prostych prętów pomyśl jeszcze nad czymś innym

ogólnie mi się podoba jeśli chodzi o wzornictwo... jeśli o sprawy techniczne to nie do mnie :)
Nie ma jak dym z kuźni, fajka w zębach
<Duch wieje przez świat>
Moje zdjęcia

Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin » 23 wrz 2010, 10:10

Koncepcja niezła, jeśli to ma być brama u ciebie to przede wszystkim musi się tobie podobać! Wydaje mi się że w szczycie jest trochę za wysoka w stosunku do słupków, no chyba że ci się tylko tak narysowało.
Młodości nie kupisz, ani nie sprzedasz

Talkus
Kontakt:

Post autor: Talkus » 23 wrz 2010, 11:28

Te pionowe kreski to nie slupki (na razie) to wypelnienie drewnane ale mozna zmienic zawsze

Awatar użytkownika
harlem
Kontakt:

Post autor: harlem » 23 wrz 2010, 18:32

generalnie strasznie monotonna, oprócz rozety w kształcie harfy. Ta obwiednia, ten szlaczek trochę zubaża dzieło. Jeśli nie musisz robić swojej bramy to zaczekaj, na moment kiedy naprawdę będziesz się mógł wykazać umiejętnościami, a przsede wszystkim będziesz miał czym to zrobić. Chyba nie masz za bardzo mozliwości technicznych żeby sprawnie zrobić dobrą bramę. Będziesz musiał nadrobić to żmudną ręczną robotą. Choć z drugiej strony ta pracą zobaczysz jak ważna jest precyzja i dokładność w zbudowaniu bramy by ta poprawnie działa.

Talkus
Kontakt:

Post autor: Talkus » 23 wrz 2010, 19:14

Po pierwsze nic mnie nie goni. Chce tą brame zaprojektowac jak najlepiej i dlatego rzucilem ja tutaj na forum. A co do mozliwosci technicznych to nie jest taki problem, bo zawsze moge kupic sobie sprzet gorzej z umiejetnosciami ktorych nie posiadam w tej dziedzinie ;-) .
Nikiel zaoferowal mi pomoc wiec mysle ze bedzie dobrze.
To jest brama powiedzmy w stylu "irlandzkim" oni maja koniczyne w swoich wzorach, a to by przeciez byla masakra jakbym musial wypelnic to łąką koniczyny hehe.
Poprostu nie wiem co wrzucic w srodek, a chcialbym ja w takim stylu

Talkus
Kontakt:

Post autor: Talkus » 23 wrz 2010, 19:16

a juz go scigneli 19 razy :mrgreen: czyli nie jest tak zle

Awatar użytkownika
Dziad Kowalski

Post autor: Dziad Kowalski » 23 wrz 2010, 22:18

Talkus - to że jest 19 pobrań tego pliku tzn, że 19 osób go obejżało (kliknęło w celu powiększenia) a nie ściągnęło na swój komp.
Brama taka sobie ale fajnie, że kombinujesz i pewnie jak spróbujesz i zaczniesz coś robić to po pewnym czasie sytuacja ci się bardziej wyklaruje. Zwłaszcza, że jak piszesz to pierwszy poglądowy szkic. Zrób kilka detali, przymierz, zobacz jak wygląda w realu wykuty element, pewnie pozmieniają ci się proporcje, coś dodasz, obadaj jak to wkomponować w bramę i będzie git. Lepiej dołożyć trochę czasu i roboty bo to ma być twoja brama i głównie ty na nią będziesz patrzył.
Może spróbuj porobić jakieś bzdury typu kwietnik, świecznik w podobnym stylu - tak dla treningu i wyczucia materiału.

PS . (absolutnie do usunięcia) Szanowni moderatorzy przenieście temat do odpowiedniego działu.... Może Projektowanie...

ese

Post autor: ese » 24 wrz 2010, 09:04

Mi się podoba pomysł dobry ale fakt coś bym jeszcze dodał. Jak na pierwszy zarys może być może coś w trakcie wymyślisz.

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 26 wrz 2010, 14:23

miałem dziś trochę czas i narysowałem taką bramoharfe, troche w drewnie. struny, pręty

Talkus
Kontakt:

Post autor: Talkus » 26 wrz 2010, 19:15

Dzieki jolo za rysuneczek dla mnie fajny ale moja zonka krzywym okiem rzucila na to :) i nie przeszlo :roll: , za pare dni skoncze kolejne wersje i zobaczycie czy wyszlo troche lepiej

Awatar użytkownika
danny

Post autor: danny » 26 wrz 2010, 19:37

a mi sie twoj projekt podoba widziałem coś takiego na żywo i fajnie to wygląda jeszcze pare dodatków i bedzie dobrze :) np miedzy dechy fakturowane prety albo płaskowniki żeby dodać masy
Prosze o wyrozumialosc ucze sie :)

Talkus
Kontakt:

Post autor: Talkus » 27 wrz 2010, 19:11

Sprobowalem inczej podejsc do tego mojego szkicu bramy...te esy probowalem robic tak jak tu gdzies wyszytalem,z wiekszych mniejsze wychodza a jak wyszlo to widac...no i co teraz sądzicie...lepiej

Awatar użytkownika
StellArt

Post autor: StellArt » 27 wrz 2010, 20:48

Jeśli można kilka wskazówek, trzymaj jaką skale np. 1m =5cm ułatwi to realizację, zawijasy raczej Ci nie wychodzą więc pozostań przy prostych, ale pomysłowych liniach, harfa niech będzie punktem w którym skupi się cała uwaga,ozdobiona dopracowana, z jakąś wstążeczką wijącą się po bramie itp. tak ja to widzę.

Awatar użytkownika
rav08
forumoholik
Kontakt:

Post autor: rav08 » 27 wrz 2010, 20:52

Jak na szkic to brakuje symetri no chyba że nie ma być symetrycznie.Nawaliłeś jakś zawijasów żeby było gęsto i tyle.Poza tym żeby przekuć takie elementy co by z siebie wychodziły to by pod młota trza było bo na kowadle to się zajedziesz na amen.

ODPOWIEDZ

Wróć do „PROJEKTOWANIE - design”