Prace Elfi
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Re: Prace z 8 mies kucia Elfi
Mi też prace bardzo się podobają, a o takim kowadle to ja marzę 
Re: Prace Elfi
Ostatnio porobiłem kilka rzeczy. Jeśli chodzi o hełm było to moje pierwsze podejście do czegoś takiego wiec sory jak jakieś rażące błędy popełniłem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2020, 16:17 przez Elfi, łącznie zmieniany 1 raz.
Jestem pod wrażeniem jak szybko i fajnie się rozwijasz.
Te ostatnie to co to. Jakieś formy artystyczne czy ma jakieś użytkowe zastosowanie?
Młotek odkułeś czy tylko ozdobiłeś?
Te ostatnie to co to. Jakieś formy artystyczne czy ma jakieś użytkowe zastosowanie?
Młotek odkułeś czy tylko ozdobiłeś?
Dzięki
Te ostatnie to po prostu uproszczone ośmiorniczki a młotek jedynie ozdabiałem i oprawiłem
Jak dla mnie to raczej meduzy, ale... tak, widzę oczy 
Nie wiem czy ten krzyż na "maseczce" ochroni cię przed wirusem ale wiara czyni cuda. 
Podobno.
Samo wykonanie, estetyka podoba mi się a czy zgodnie ze sztuko to nie wiem.
Podobno.
Samo wykonanie, estetyka podoba mi się a czy zgodnie ze sztuko to nie wiem.
-
graffic
Ad hełmu - kształt mniej więcej ok - strona techniczna ? - do przestudiowania oryginały - niestety, na bazie fotek i filmów z netu - nie da się tego dobrze zrobić - najlepiej odwiedzić jakieś muzeum (póki co będzie z tym kłopot)
W skrócie - chodzi o nitowanie i sposób nitowania, dopasowanie blach (przed docelowym nitowaniem dobrze jest to na roboczo skręcić, a następnie na gorąco dokuć, tak by powierzchnie wszystkich blach dokładnie do siebie pasowały
fotek od środka nie pokazałeś - wiec o środku hełmu nic nie napisze
W skrócie - chodzi o nitowanie i sposób nitowania, dopasowanie blach (przed docelowym nitowaniem dobrze jest to na roboczo skręcić, a następnie na gorąco dokuć, tak by powierzchnie wszystkich blach dokładnie do siebie pasowały
fotek od środka nie pokazałeś - wiec o środku hełmu nic nie napisze
- Grzegorz K.
- Administrator
Wszystko ładne. Tylko hełm niestety mroczny jak to się mawia w środowisku rekonów, ale to graffic już ładnie wyłuszczył.
Te plemniczki są mocno spoko
Te plemniczki są mocno spoko

Ok ok dzięki następnym razem będę wiedział 
Bardzo mi się podoba to "ułatwienie do zwijania kółek na kolczugę". Może nie od strony estetycznej... ale sama koncepcja fajna 
"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali
Lipali
Wiesz....hmmm. chodzi o formę, zastosowane materiały...trudno to wyrazić.
Lepiej takie prace wyglądają, gdy weźmiesz surowiec o różnych wymiarach, przekrojach - ewentualnie zmienisz przekroje w procesie kucia. Tu w zasadzie masz drut jednego przekroju, powyginany zgodnie z potrzebą. Będzie działać i pewnie tu głównie o to chodzi.
"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali
Lipali
Ok dzięki następnym razem tak zrobięAries pisze: ↑30 kwie 2020, 13:49Wiesz....hmmm. chodzi o formę, zastosowane materiały...trudno to wyrazić.
Lepiej takie prace wyglądają, gdy weźmiesz surowiec o różnych wymiarach, przekrojach - ewentualnie zmienisz przekroje w procesie kucia. Tu w zasadzie masz drut jednego przekroju, powyginany zgodnie z potrzebą. Będzie działać i pewnie tu głównie o to chodzi.
Ostatnio kilka rzeczy porobiłem. 
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.