Co egojack robi w swoim kąciku kowalskim?
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Re: Co egojack robi w swoim kąciku kowalskim?
Ładny ,tyle ze go nie słychać.
-
egojack1
Ruszt ogniskowy obracany kuty tradycyjnie.
Przedstawiam ruszt ogniskowy obracany kuty tradycyjnie.
Rozkładana i blokująca się w położeniu poziomym dźwignia umożliwia obrót i podnoszenie (opuszczanie) do regulacji wysokości.
Wycofanie rusztu znad ogniska pozwala na wygodne i bezpieczne nakładanie potraw oraz ich wyjmowanie.
Możliwość obrotu o 360 stopni.
Regulacja wysokości nad ogniskiem od 10 do 100cm.
Sztywne zawiesia (brak łańcuchów) powodują, że ruszt jest sztywny, stabilny i nie kiwa się.
Posadowienie rura w rurze sprawia, że ruszt jest łatwo demontowany do schowania.
Wymiary:
Ruszt: -długość wraz z uchwytem 110cm, -szerokość 67cm
- pole robocze rusztu 72 x 60cm
Odległość od rusztu do szczytu kolumny 60cm.
Materiały:
-pręt kwadr. 16x16mm
-pręt kwadr. 14x14mm
-pręt kwadr. 20x20mm
-pręt okrągły fi 25mm
-pręt okrągły fi 8mm
-pręt okrągły fi 6mm
-płaskownik 35x5mm
-rura fi 34mm
-rura fi 42mm
-blacha 8mm
-blacha 3mm
-nity fi 12mm z łbem kulistym
Wykończenie w pełni naturalne (farby w pobliżu wysokich temperatur mogą być toksyczne dla żywności):
-elementy kolumny, ramie górne i zawiesia czernienie woskiem pszczelim na gorąco
-ruszt i uchwyt rusztu czernienie olejem jadalnym na gorąco
Projekt mój, ramię górne inspirowane na motywach ramienia rusztu wykonanego w 2013 roku w Swołowie.
Praca bez połączeń spawanych i śrubowych, zastosowałem tylko tradycyjne techniki kowalskie.
Rozkładana i blokująca się w położeniu poziomym dźwignia umożliwia obrót i podnoszenie (opuszczanie) do regulacji wysokości.
Wycofanie rusztu znad ogniska pozwala na wygodne i bezpieczne nakładanie potraw oraz ich wyjmowanie.
Możliwość obrotu o 360 stopni.
Regulacja wysokości nad ogniskiem od 10 do 100cm.
Sztywne zawiesia (brak łańcuchów) powodują, że ruszt jest sztywny, stabilny i nie kiwa się.
Posadowienie rura w rurze sprawia, że ruszt jest łatwo demontowany do schowania.
Wymiary:
Ruszt: -długość wraz z uchwytem 110cm, -szerokość 67cm
- pole robocze rusztu 72 x 60cm
Odległość od rusztu do szczytu kolumny 60cm.
Materiały:
-pręt kwadr. 16x16mm
-pręt kwadr. 14x14mm
-pręt kwadr. 20x20mm
-pręt okrągły fi 25mm
-pręt okrągły fi 8mm
-pręt okrągły fi 6mm
-płaskownik 35x5mm
-rura fi 34mm
-rura fi 42mm
-blacha 8mm
-blacha 3mm
-nity fi 12mm z łbem kulistym
Wykończenie w pełni naturalne (farby w pobliżu wysokich temperatur mogą być toksyczne dla żywności):
-elementy kolumny, ramie górne i zawiesia czernienie woskiem pszczelim na gorąco
-ruszt i uchwyt rusztu czernienie olejem jadalnym na gorąco
Projekt mój, ramię górne inspirowane na motywach ramienia rusztu wykonanego w 2013 roku w Swołowie.
Praca bez połączeń spawanych i śrubowych, zastosowałem tylko tradycyjne techniki kowalskie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
graffic
Ciekawy i funkcjonalny projekt
Podoba mi się techniczne wykonanie !
Podoba mi się techniczne wykonanie !
Jak regulujesz wysokość?
-
egojack1
Rozkładam dźwignię, wyjmuję ozdobną przetyczkę, opuszczam (podnoszę), wkładam przetyczkę w stosowny otwór, składam dźwignię.lachim pisze:Jak regulujesz wysokość?
Nie ma się czego przyczepić, co najwyżej "podczepić" ... na grila 
Bardzo fajne ustrojstwo, no i jak zwykle perfekcyjne wykonanie. Mucha nie siada! Pozostaje tylko życzyć smacznego 
Dawno nic nie pokazywałeś ale powrót masz w wielkim stylu. Świetna "czysta" robota.
"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali
Lipali
A ja tak dziwuje ostatnio kto taki fajny ruszt wrzucił na FB no i wszystko jasne ze to egojack 
Super projekt . Podoba sie bo w super klimacie
Super projekt . Podoba sie bo w super klimacie
Chciałem w ruszcie zobaczyć jeszcze jakiś mechanizmegojack1 pisze:Rozkładam dźwignię, wyjmuję ozdobną przetyczkę, opuszczam (podnoszę), wkładam przetyczkę w stosowny otwór, składam dźwignię.lachim pisze:Jak regulujesz wysokość?
Świetna praca. Pomysł do spapugowania
-
egojack1
Jedna normalnie silna osoba sobie poradzilachim pisze:... bo całość lekka nie jest
No chyba że ma się pół prosiaka na ruszcieegojack1 pisze:Jedna normalnie silna osoba sobie poradzilachim pisze:... bo całość lekka nie jest
Bardzo fajna praca, gratuluję
-
egojack1
Dziękuję za dobre reakcje i komentarze, a tak wygląda posadowienie rusztu, gdy jest schowany ;-)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
kurcze, nawet o kapturku pomyślałeś 
-
egojack1
Tak, bo jeśli się woda dostanie do rury, to zacznie się korozja i papranie sztycy rusztu na rudo.