Budujemy palenisko gazowe
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Re: Budujemy palenisko gazowe
Na początek dziękuje wszystkim którzy podzielili się swoją wiedzą wi temacie budowy pieca gazowego.
Zbudowałem własny piecyk głównie do zgrzewania, wzorowałem się na piecu który pokazał BANAN jakiś czas temu.
Palenisko w klasycznym układzie tzn rekuperator pod podłogą jako podłoga 3 połówki szamotowe (ułożone na blaszanej tacce która ułatwia wymianę i chroni rekuperator przed boraksem), drzwiczki otwierane za pomocą dźwigni (na zdjęciu prowizoryczna). Palnik robiłem sam zastosowałem flarę prostokątną do podłużnej komory. Wiem że nie wszystko jest idealne (np tragiczne spawy) i może coś tam jest trochę krzywo ale piec działa i z łatwością osiąga temp zgrzewania.
Zbudowałem własny piecyk głównie do zgrzewania, wzorowałem się na piecu który pokazał BANAN jakiś czas temu.
Palenisko w klasycznym układzie tzn rekuperator pod podłogą jako podłoga 3 połówki szamotowe (ułożone na blaszanej tacce która ułatwia wymianę i chroni rekuperator przed boraksem), drzwiczki otwierane za pomocą dźwigni (na zdjęciu prowizoryczna). Palnik robiłem sam zastosowałem flarę prostokątną do podłużnej komory. Wiem że nie wszystko jest idealne (np tragiczne spawy) i może coś tam jest trochę krzywo ale piec działa i z łatwością osiąga temp zgrzewania.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Dzięki
Zastanawiałem się nad sensem robienia normalnego pieca gazowego, czy to ma sens taki duży tylko do zgrzewania a palenisko Zigmunda jest rozwiązaniem wprost idealnym do takich celów.
Wojtek123 dobra robota, faktycznie tak szybko się nagrzewa?
Czy konstrukcja i wymiary takiego palnika to tajemnica, czy można gdzieś o nim poczytać?
Czy konstrukcja i wymiary takiego palnika to tajemnica, czy można gdzieś o nim poczytać?
Dzięki, tak szybko czyli jak? Nic nie pisałem o o szybkości grzaniaWojtek123 dobra robota, faktycznie tak szybko się nagrzewa?
Jutro wszystko policzę i pomierzę nie jesteś jedyną osobą która się o to pyta
O szybkości i równomiernym nagrzewaniu pisał wcześniej Banan
Co do porównywania pieca mojego i Zigmunda to wspólne mają jedynie kształt zew i kształt flary, pozostałe wymiary są zupełnie inne. Piec na pewno nie nagrzeje się w 5 min.
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Nowe zlecenie wymagało zbudowania paleniska otwartego by rozmiar pieca nie ograniczał możliwości grzania przestrzennych elementów. Robota jak na taśmociągu
nie ma czasu fajki zapalić.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kontakt 517355290
Wymiary flary w moim piecu to 4 x 10 cm z otworami 5 mm, palnik wchodzi na 5 cm w głąb pieca tak aby zrównał się poziomem maty krzemionkowej. Rura doprowadzająca gaz i powietrze do palnika ma śr. wew. 3.5 (chyba za mało ale mi nie przeszkadza). Jak ktoś chce to rysunki wyślę na PW gdy tylko uporam się z rysowaniem.
Ps: piec nagrzał się do temp zgrzewania w 8 minut.
Ps: piec nagrzał się do temp zgrzewania w 8 minut.
Nigdy nie pracowałem na takim piecu więc się nie znam, ale w porównaniu do tradycyjnego paleniska 8 minut to ekspresowe tempoWojtek123 pisze: Ps: piec nagrzał się do temp zgrzewania w 8 minut.
-
graffic
Leonzlasu
- 8 minut na zwykłej kuźni - to naprawdę nie jest problem
- i masz temperaturę przepalania stali... kwestia nadmuchu i dobrego odpalenia (zazwyczaj kuźnia ok 10-15 min jeśli nie ma pośpiechu)
- 8 minut na zwykłej kuźni - to naprawdę nie jest problem
Nikt mi nie powie, że palenisko gazowe wydajniej grzeje od paleniska tradycyjnego.
Ja te 8 minut to rozumiem od odpalenia zimnego pieca do temperatury zgrzewania
Jak odpalam swoje koksowe palenisko to raczej po 8 minutach nie jestem w stanie zgrzewać...
Może źle zrozumiałem Wojtka
Jak odpalam swoje koksowe palenisko to raczej po 8 minutach nie jestem w stanie zgrzewać...
Może źle zrozumiałem Wojtka
Witam wszystkich.Pisanie na forum dla mnie jest jak poruszanie się po lesie w noc listopadową.Przedstawiam mój piec gazowy i proszę o ocenę, wymiary paleniska 470x180x150 palnik-rura 3'' l- 590 dysza 1,2 otwory sitka 6,5 gaz propan (propan butan zamarza)rekuperator 80x80