Stal to ŁH15. Hartowany całościowo w oleju. Odpuszczanie na niebiesko.
Wymiary:
Długośc - 22cm
Długośc rękojeści - 10cm
Długośc głowni - 12 cm
Szerokośc - 3,3cm
Grubośc przy jelcu - 6mm równomiernie schodzące do czubka
Szlif pełny płaski. Wykończenie satin papierkiem 800.
Rękojeśc to: jelec mosiężny, skorupy kokosa, kora brzozowa, buk, i mosiężny pin.
Zdjęcia:
http://picasaweb.google.com/11757797069 ... owySkinner#
No więc tak. Przy jelcu widac małe skrzywienie głowni, to przy hartowaniu ją pogieło, udało mi się ją troche naprostowac, ale jednak troche wygięcia zostało.
Rękojeśc zabezpieczona pokostem, i pokryta 2 warstwami wosku.
Pomysł z wykorzystaniem skorup kokosa nasunął mi przypadkiem kolega.
Jak by ktoś chciał sobie wykorzystac ten materiał, to lepiej jest najpierw skleic bloczek, a następnie wyciąc otwór pod jelec, bo skorupy są bardzo kruche, i jak każda będzie miała osobno otwór, to łatwo się łamią. Dałem taką małą przekładkę, bo chciałem sprawdzic jak obrabia się kokosa, i jak wygląda. W następnym zrobię większy kawałek.
W końcu udało mi się dobrze spasowac przekładke z jelcem. Przekładke z drewnem też dobrze spasowałem, ale popełniłem jeden błąd, i się nie hciało spasowac, więc musiałem dac kawałek kory.
Jelec z trzpieniem tez jest dośc dobrze spasowany, lepiej niż w poprzednich nożach.
Przepraszam za jakośc zdjęc, ale nie mam gdzie ich robic, a i moje umiejętności są znikome. Jedno zdjęcie zrobiło niebieską głownię, mimo, że jest normalna.
Mam pytanie, bo kupuje skórę, i mam do wyboru sklep birkashop, i swarog, w birkashop jest skóra wyprawiana roślinnie, ale w swarogu są piny i rurki mosiężne, które chce sobie kupic. Powiedzcie, co mam wybrac.