Budujemy palenisko gazowe

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Reset
Kontakt:

Post autor: Reset » 25 sie 2013, 10:12

Mam taki sam plan tylko to robię z butli od starej sprężarki podobna w budowie tylko trochę dłuższa.
Mam zamiar zrobić płaskie dno z szamotu, a górę w kształcie podkowy i otwierane ścianki z dwóch końców , wyłożyć matą z włókna ceramicznego. Też nie mam pewności czym to zamocować, to będzie moja pierwsza tego typu konstrukcja.
Ostatnio zmieniony 25 sie 2013, 10:31 przez Reset, łącznie zmieniany 1 raz.
Wojciech Wangryn "Reset"

Krzysztof Assman

Post autor: Krzysztof Assman » 25 sie 2013, 10:21

reneq , sam będę budował piecyk . To tak nie po gospodarsku wszystko kupować :mrgreen:

Reset , włąśnie się zastanawiam nad długością częsci roboczej paleniska . ale nie musi być ono chyba dłuższe od długosci zwykłej zeliwnej kotliny kowalskiej . Nie ma sensu więcej grzać , niż jesteś w stanie przekuć .

Awatar użytkownika
Reset
Kontakt:

Post autor: Reset » 25 sie 2013, 10:36

krzysiekass, Masz rację z tą długością paleniska :)
Dlatego część tej butli posłuży jako piec kowalski a część jako piecyk do wytopu stopów mosiądzu i brązu. Butla o długości 70 cm wystarczy mi na dwa urządzenia.
Mata ceramiczna o grubości 25mm, 1mb na allegro kosztuje 67,99 zł Temperatura klasyfikacyjna - 1430oC chyba wystarczy dla takiego pieca?
Daleka i trudna droga przede mną ale ile przygód i zabawy?! :)
Wojciech Wangryn "Reset"

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 25 sie 2013, 12:23

Chyba nie czytaliście uważnie tematu. Płytkie palenisko to grzanie atmosfery.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Reset
Kontakt:

Post autor: Reset » 25 sie 2013, 12:40

Butla ma średnicę 25 cm przytnę ją na 40 cm długości po wyłożeniu jej włókniną i zrobieniu dna z szamotu komora będzie miała wysokości ok 15 cm na 35 cm długości. Jak uważasz te 15 cm to za nisko na palnik?
Sorki że na forum ale nie mogę wysłać PW...
Wojciech Wangryn "Reset"

Krzysztof Assman

Post autor: Krzysztof Assman » 25 sie 2013, 13:24

Banan , w takim razie jak dużą butlę szukać ? Jakie wymiary paleniska sa optymalne ? I druga sprawa , wykładając watą ogniotrwałą piec , nie klei się już nic zaprawą szamotową ?

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 25 sie 2013, 14:16

Krzychu zaloguj się na amerykańskim forum i zobacz jak Tom poradził sobie ze wszystkimi zagadnieniami odnoszącymi się do budowy piecyka. Ciężko o lepsze zobrazowanie procesu budowy, a dodatkowo masz filmik z pracy samego palnika. http://www.iforgeiron.com/topic/32083-n ... gas-forge/

Awatar użytkownika
Tom Oldsmith
Kontakt:

Post autor: Tom Oldsmith » 25 sie 2013, 17:05

To samo jest na fejsbuku bez logowania, po polsku i publicznie dostepne. W albumach ze zdjeciami.

Janusz ma racje co do glebokosci i zwiazanego z tym grzania atmosfery i wlasnej dupy wypietej przy kowadle :)

Angielskojezyczni nadal jednak wierza w urok przecietej butli gazowej, tlumaczac ze jest tansza w budowie. Jednak biorac pod uwage koszty wlokniny ceramicznej na starcie jakos im nie wierze :)

No i sama eksploatacja, cisnienie robocze, normalne, do pomaranczowego koloru to 0.1 bara na propanie i 0.8 do 1 bara na sprezonym powietrzu. W celach doswiadczalnych zasilalem nawet przenosna sprezarka Husky ze zbiornikiem 5 galonow. Wlaczala sie co okolo 15 minut na krotko. Duza, przemyslowa butla gazu wystarczala na trzy dni (ok. 30 h pracy) bez szalenstw typu zgrzewanie (zima dogrzewalem warsztat piecem bo po sztormie byly klopoty z centralnym systemem grzewczym i wtedy bosiunio sie zbiesil i kazal metan podciagnac do pieca, bo w tygodniu dwie butle gazu wypalilem po 100$ sztuka :) )

Ale, no jest jedno ale, chyba - to jest piec dla profesjonalistow ze stacjonarnym warsztatem, ciezki, zupelnie nie mobilny.

Bazarowi klepacze listkow , grotow, podkowek i podobnych malenstw nie beda mieli z tego zadnego pozytku.

Wtedy sprawdza sie mobilny piecyk Banana, na podstawie jezdzacej najlepiej :mrgreen:
Ingenuity is the third hand of a craftsman ...
Tom

Krzysztof Assman

Post autor: Krzysztof Assman » 25 sie 2013, 18:37

Czym dalej w las , tym więcej drzew . Im więcej czytam , tym mniej wiem . Teraz to ja nawet nie wiem , czy ma być szamot , czy wata ogniotrwała :/ Czy lepsza butla , czy może prostokąt wyspawany z kształtowników

Awatar użytkownika
Tom Oldsmith
Kontakt:

Post autor: Tom Oldsmith » 26 sie 2013, 04:09

krzysiekass pisze:Nie ma sensu więcej grzać , niż jesteś w stanie przekuć .
Wczoraj chcialem uradowac moja zonke, bo sie naprzykrzala o haki do zaslon. Mialem tylko 40 minut przed koncem roboty. Wrzucilem 4 prety 10x 3/4 cala w piec, dalem jedna trzecia mocy (zeby nie spalic niechcacy :) ) i na mlotku odkulem. Na kowadle tylko zakrecilem eske. Troche drucianka , troche woskiem i dzisiaj juz wisza na scianie. Baba jest happy i wilk tez syty.

W kotlince lub w gazowej jednopalnikowej bance to bym mogl sobie nafiukac.

Krzychu, to sa tylko przyklady. Zrobisz i tak jak uwazasz i jak ci pasuje. Nie bedzie pasowalo to wywalisz ustrojstwo i zobisz drugie, pewnie lepsze :) Bez stresu, bo juz bedziesz wiedzial czego potrzebujesz. Albo przejdzie ci ochota na klepanie goracego zelastwa.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ingenuity is the third hand of a craftsman ...
Tom

TomekS

Post autor: TomekS » 27 sie 2013, 21:31

Reneq - szepnąłbyś gdzie i za ile kupiłeś tę płytę ogniotrwałą?
Potrzeba matką wynalazku, a lenistwo jego ojcem.

Awatar użytkownika
reneq

Post autor: reneq » 27 sie 2013, 21:42

http://www.htserwis.pl/

Marcin Bochnia

Specjalista ds. sprzedaży

Mobile: +48 505 741 740
BIURO TECHNICZNE Dokumentacje urządzeń dla Urzędu Dozoru Technicznego

TomekS

Post autor: TomekS » 27 sie 2013, 21:45

Dzięki wielkie.
Potrzeba matką wynalazku, a lenistwo jego ojcem.

Awatar użytkownika
Reset
Kontakt:

Post autor: Reset » 29 sie 2013, 10:38

Czy ktoś kiedyś stosował w takim piecu gazowym termometr?
Korci mnie, żeby taki zainstalować, bo mam na środku "piecyka" otwór 20 mm
z gwintem.
Wojciech Wangryn "Reset"

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 29 sie 2013, 12:10

Chyba termoparę jak już a nie termometr ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „NARZĘDZIA - tools”