Nożyki

noże, nożyki, nożyczki

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 04 lut 2013, 23:20

Chwała ci. Kosa moim zdaniem zbliżona poziomem i stylem do wcześniejszych prac niejakiego 3,14. Piękna praca.

Co do samego projektu to przy takim jelcu widział bym nieco smuklejsze i dłuższe ostrze, albo przy tym co jest krótszy jelec. Ale to moja subiektywna opinia. Nóż bezwzględnie piękny, starannie wykonany i miodny że ach i ech :)

Jak będę duży też sobie taki zrobię :P
Obrazek

Awatar użytkownika
StellArt

Post autor: StellArt » 05 lut 2013, 00:38

Coś pięknego, bardzo mi się podoba...ALE :mrgreen: jeśli prosisz o krytykę, to proszę bardzo, na myśl o tym że przedzieram się przez krzaczory z jelcem jak haczyk na ryby to mnie krew zalewa -można zgubić kosę i czepiam się wszystkiego (mało to praktyczne) srebro w tym nożu jest potrzebne jak kit w oknach, niby spełnia swoje zdanie, ale można spasować wszystko dokładnie i obyć się bez niego (miękkie i gówno warte) sporo drobnych frezów i nacięć ma wadę, zbiera się tam syf (krew oprawianych zwierza, żywica itp.) Ogólnie bez większej rozkminki kupił bym pochewkę i klingę, resztę posłał bym w kosz. Oczywiście to tylko demagogia :mrgreen:

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 09 lut 2013, 08:23

Dzięki :)

Steel, to wszystko prawda co mówisz, lecz po tych zabiegach to już nie byłby ten sam nóż :P

Damascus welding / zgrzewanie damastu

Przy okazji ostatniego zgrzewania był kolega i nagrał mi filmik z całego procesu zgrzewania, od pierwszego nagrzania do wyciągnięcia płaskownika. Nie ma jedynie okresów nagrzewania stali, bo to niepotrzebne jest, tylko czas się traci :P

Jest to pierwsze zgrzewanie, 21 warstw ułożonych tak: 10 cienkich, 1 gruba, 10 cienkich. NCV1+ST3.
I tak, na filmiku możecie zobaczyć:

pierwsza aplikacja boraksu,
"dobicie" pakietu młotkiem, aż warstwy się dopasują i boraks przestaje wystrzeliwywać spomiędzy warstw,
zdarcie starego boraksu i zasypanie nowym,
pierwsze zgrzanie młotkiem 2kg z ręki, aplikacja boraksu,
drugie zgrzanie już na resoraku.
Teraz następuje skucie pakietu na rogach doprowadzając go w przekroju do 8-kąta.
Po tym następuje skucie warstw na "sztorc", czyli w płaskowniku docelowo są ułożone tak: ((((((|||)))))), a nie jak w normalnym wzdłuż.

W ten dzień jeszcze 3 takie pakieciki zgrzałem. Każdy ma wymiar 2,5 x 2,5 x 5,5 cm przed zgrzewaniem.
Jestem zadowolony, bo na żadnym z zgrzanych płaskowników nie ma rozlaminowań. Zobaczymy jak pójdzie dalej :)

Film jest niby w "hd" ale nagrywany telefonem jakimś nowoczesnym :P Może kiedyś nagram zwykłą kamerą na VHS jakiś film jeśli by byli chętni :) Tylko bym musiał się nauczyć obsługiwać to ustrojstwo :P

Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
novator
Kontakt:

Post autor: novator » 09 lut 2013, 10:21

Nie będę się powtarzał, napiszę tylko, że robisz coraz lepsze noże...Podziwiam wytrwałość i pracowitość. Gratuluję... ;)
kontakt: 604 184 715

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 11 lut 2013, 19:44

Obrazek

Po 12 operacjach dalej takich jak z filmiku powstało coś takiego.

Zaczynałem z 4 pakietami każdy po 21 warstw, każdy z nich po zgrzaniu został pocięty na 4 kawałki i zgrzany, po czym znowu pocięty na 4 kawałki, zgrzany, wyciągnięty w kwadrat, następnie skute rogi (przeorientowanie kwadratu), po tym te 4 pakiety zostały połączone w sztabke którą widać na zdjęciu ( 21 * 4 * 4 * 4 = 1344 warstwy), ma wymiary 1,7 x 1,7 x 9 cm.

Pełen sukces :D

Obrazek

Tutaj sztabka przed pocięciem. Tym razem wybrałem łatwiejszą i ładniejszą drogę :P

Obrazek

Obrazek

A tutaj już odkute i z grubsza oszlifowane ostrze.

Jestem zadowolony, zero niedogrzań.

Mozaika to wiecie z jakich materiałów i ile warstw. Ostrze to twist. Najpierw był pakiet na 17 warstw ŁH15 + NCV1 ( w układzie 2 płaskowniki NCV1 i 1 grubszy ŁH15). Po zgrzaniu został skuty na sztorc, złożony na 5 i później na 4, w sumie 320 warstw i skręcony. Po tym dogrzany do mozaiki.

Teraz trzeba położyć szlify i zahartowac. Jak nie pęknie to będzie całkowity sukces.

Nie wiem czy warstwy z tych poszczególnych kwadratów się zliczają, jak tak to warstw jest bardzo dużo :P Było 5 modułów zgrzanych i dogrzane ostrze.

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Wilk
Kontakt:

Post autor: Wilk » 11 lut 2013, 20:21

Brawo :P

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 11 lut 2013, 20:37

Czy te noże z albumy na picasa to twoja robota, zakładam że tak. Kiedy pierwszy raz wszedłem na twoją stronę to pomyślałem, że te fotki to z neta ściągnąłeś. Tomek Gomoła robi w takim stylu i na podobnym poziomie. Masz talent.

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 11 lut 2013, 20:40

Dziękuję :)

A Tomasza poznałem kiedyś osobiście, w porządku człowiek :)
Na tym albumie z podpisu wszystko jest mojego autorstwa .

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 11 lut 2013, 20:46

Jeżeli w tak młodym wieku robisz takie cudeńka to nie chcę nawet myśleć co będziesz robił za piętnaście lat.

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik

Post autor: Dara » 11 lut 2013, 21:38

Nie ma co,super robota.
Robisz wspaniałe postępy.

Awatar użytkownika
reneq

Post autor: reneq » 13 lut 2013, 20:47

Nomad, no to żeś pozamiatał ostatnią odkuwką <!!> :shock:
BIURO TECHNICZNE Dokumentacje urządzeń dla Urzędu Dozoru Technicznego

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 22 lut 2013, 00:14

Naszła mnie ochota na brzytwe, to sobie skułem damast na 300 warstw W-pattern :D ŁH15 + stary polski pilnik.

Miałem pójść i sobie tylko kształt wyciąć, a położyłem też szlify wklęsłe :P Teraz jest w stanie jak do hartowania, nie będę wykańczał, bo i tak na taśmówce muszę później w zahartowanym szlify końcowe położyć takie jak trzeba. Na grzbiecie ma 5,5 mm grubości, 7,6 cm KT, 3cm do dziury, za dziurą też 3 cm, czyli 6 cm trzpień. szeroka na 2,1 cm.

Jeśli coś w kształcie jest nie tak, to mówcie, nie znam się na brzytwach. Cały trzpień wyszedł troche krótszy niż planowałem, bo taki długi był tylko płaskownik. Na pierwszym zdjęciu po prawej jest lekko podtrawiony wzór.

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam!

yakiba
Kontakt:

Post autor: yakiba » 22 lut 2013, 14:52

Mozaika super, mam nadzieję ,że i oprawa jej dorówna . Tylko jeszcze jakiś rysunek by się przydał jak to zrobiłeś bo z opisu nie bardzo rozumiem.

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 22 lut 2013, 14:56

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 03 mar 2013, 14:19

Brzytwa skończona :)
Jest dużo rzeczy z których nie jestem zadowolony, np. z jednej strony jest niedoszlifowa rysa (cholernie cieżko satynować wklęsły szlif zwiniętym w rulon papierem ściernym), grzbiet przy trzpieniu przy kładzeniu szlifu troche zjechałem i jest węższy przy trzpieniu niż przy czubku :P
Ale brzytwa działa, wcześniej nie miałem żadnej w ręce, a mimo to za pierwszym podejściem ogoliłem się lepiej niż maszynkami jednorazowymi :P Więc jestem zadowolony.

Długość KT 7,6 cm, szerokość ostrza 21mm, grubość grzbietu 5mm, grubość KT 0,12 mm (o jakieś 0,04 za dużo, ale i tak goli :) ), długość trzpienia 6cm.

Ostrze damast łożysko+pilnik, hartowane na łożysko w piecyku elektrycznym, odpuszczane w 160 stopni przez 1,5h. 300 warstw W-pattern

Okładziny poroże jelenia, znitowane mosiężnymi pinami (z tego też nie jestem zadowolony za bardzo), jak wpadne na jakiś ciekawy pomysł to jeszcze scrimshaw będzie :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I taki prosty pouch na brzytwe ze skóry 1,8mm. Od wewnątrz wosk+apretura, na zewnątrz i klapke barwnik do skóry brązowy Toledo Super i apretura, szyte białym Slamem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam!

ODPOWIEDZ

Wróć do „NOŻOWNICTWO - knifemaking”