szlifierka kątowa
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Nie do końxa ja na ten przyklad 3 lata temu kupiłem w biedronce szlifierke na tarcze 230 za 99 zl i mimo iż zajeżdżana działa bez zażutów posiadam również 2 szlifierki na 125 mm makity faktycznie są dobre ale i pegasus ojca za 34 zł chodzi już 5 lat i przeżył wiele defakto ojciec miał już z 5 takich i z 2 bosche i wszystkie zajechał a ta chodzi także zależy jjak trafisz
Prosze o wyrozumialosc ucze sie 
Z małych na pewno godne polecenia jest metabo WE 9-125 SP(900W). Urządzenie bardzo ergonomiczne i trwałe.
Z dużych moim faworytem jest makita GA 9040S(2600W). System antywibracyjny, obrotowa rękojeść, płynny rozruch, łatwe odkręcanie tarcz, zapas mocy, mała awaryjność. Minus- duża waga ok 6kg, która przy braku krzepy uniemożliwia precyzyjne manewrowanie.
Nie polecam hitachi i perles. Marne komponenty. Duża awaryjność. Długa gwarancja nie rekompensuje czasu zmarnowanego na dostarczanie narzędzi do serwisu.
Z dużych moim faworytem jest makita GA 9040S(2600W). System antywibracyjny, obrotowa rękojeść, płynny rozruch, łatwe odkręcanie tarcz, zapas mocy, mała awaryjność. Minus- duża waga ok 6kg, która przy braku krzepy uniemożliwia precyzyjne manewrowanie.
Nie polecam hitachi i perles. Marne komponenty. Duża awaryjność. Długa gwarancja nie rekompensuje czasu zmarnowanego na dostarczanie narzędzi do serwisu.
Moje hitahi właśnie jedzie do serwisu :-/ szlifierka ma 8 miesięcy umiarkowanej eksploatacji, tryby praktycznie jak nowe, łożysko git, zacisk tarczy w stanie zadowalającym, podobnie stoper, nawet raz nie używałem klucza by wykręcić tarczę, przewód zasilający mógłby być lepszy i dłuższy np. bosch ma fajowe przewody, włącznik łatwo odpalić nawet w grubej rękawicy i równie szybko można wyłączyć
Padł wirnik, przeciążony lub wilgoć i syf po ostatnim plenerze.
Peter co masz na myśli pisząc marne komponenty?
Kupie teraz AEG lub metabo skoro wszyscy polecają...
Padł wirnik, przeciążony lub wilgoć i syf po ostatnim plenerze.
Peter co masz na myśli pisząc marne komponenty?
Kupie teraz AEG lub metabo skoro wszyscy polecają...
Perles padaka umarł po jakiś 3 misiącach.Hitachi po 2-4 miesiącach i jednym dniu pracy który trwał 18 godzin rozleciał się w środku po naprawie spalił się wirnik przy cięciu 2 mm blachy na odcinku 10 cm.W Metabo nie umią naprawić włącznika ale działa jeszcze.W Boschu szybko się zużywają częsci które do najtańszych nie należą.DeWalt kiszka szczotki szybko się zużywają ale może przez to dłużej pochodzi.Chętnie przetestujemy jakiś nowy sprzęt nie wymienionej firmy 
Trochę nie do tematu, ale warto napisać...
Kilka miesięcy temu kupiłem wkrętarkę Makity, przy zaciskaniu wiertła uchwyt rozpadł mi się w dłoni, zgłosiłem gwarancję i co... 170 pln do zapłaty bo gwarancja nie obejmuje części które w procesie użytkowania ulegają naturalnemu zużyciu
Po bardzo życzliwej rozmowie z panem z serwisu i kilku telefonach do centrali zjechał cenę do 100zł
Kij mi w oko jak kupię coś od Makity
Uchwyt był wadliwy, lub po prostu gówniany i nie dają na to gwarancji.
Kilka miesięcy temu kupiłem wkrętarkę Makity, przy zaciskaniu wiertła uchwyt rozpadł mi się w dłoni, zgłosiłem gwarancję i co... 170 pln do zapłaty bo gwarancja nie obejmuje części które w procesie użytkowania ulegają naturalnemu zużyciu
Po bardzo życzliwej rozmowie z panem z serwisu i kilku telefonach do centrali zjechał cenę do 100zł
Kij mi w oko jak kupię coś od Makity
Uchwyt był wadliwy, lub po prostu gówniany i nie dają na to gwarancji.
rav tu normalnie wszystko zajeżdżasz , albo nie umiesz pracować elektronarzędziami , albo niewłaściwie dobierasz sprzęt to wykonywanych zadań, ,rav08 pisze:Perles padaka umarł po jakiś 3 misiącach.Hitachi po 2-4 miesiącach i jednym dniu pracy który trwał 18 godzin rozleciał się w środku po naprawie spalił się wirnik przy cięciu 2 mm blachy na odcinku 10 cm.W Metabo nie umią naprawić włącznika ale działa jeszcze.W Boschu szybko się zużywają częsci które do najtańszych nie należą.DeWalt kiszka szczotki szybko się zużywają ale może przez to dłużej pochodzi.Chętnie przetestujemy jakiś nowy sprzęt nie wymienionej firmy
co do wirników to w połowie szlifierek które miałem , padły mi wirniki w pierwszym miesiącu użytkowania , podobno przyczyną jest zbyt długie magazynowanie w złych warunkach
stanę jeszcze w obronie metabo , z wyłącznikami jest problem , ale nigdy nie oddaje na serwis , wyłączniki są po 5 zł ,obudowy po 16 , wymiana kompletu to 15 minut , można też wtopić kawałek spinacza w obudowę i masz kłopot zlikwidowany na dłużej
a jeszcze jedno nie jak masz na gwarancji metabo i oddasz na serwis w czasie gwarancji np z przyciskiem do wymiany to wymienią ci też przewód ,szczotki, a raz mi też wymienili łożyska zupełnie za free, warto tak zrobić pod koniec gwarancji
ps aktualnie mam na wyposażaniu
metabo 1400w 4szt
Metabo 650W 2 szt
Hitachi 650w 2 szt
Hitachi 1300w 1 szt
Perles 750w 1 szt
Perles 1010w 2 szt
Makita 900w 1 szt
szlifierek poniżej 1000w używam tylko do kosmetycznego szlifowania tarczami korundowymi
powyżej 1000w możnza juz trochę ciąć tarczami 1-1,5 i szlifować listkówkami
powyżej 1200w można by już pokusić sie o cięcie i szlifowanie w pełnym zakresie, bez
szlifowania szczotkami czołowymi bo do tych potrzeba prawdziwej mocy i wolnych obrotów