szlifierka kątowa

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Wilk
Kontakt:

Post autor: Wilk » 05 wrz 2010, 20:51

Ja też używam BOSH GWS 850 C (bez regulacji), ale znajomy który ma większe doświadczenie, poleca na ten przykład produkty marki PERLES.
A wie może ktoś gdzie zaopatrywać się w cienki tarcze METABO, są świetnej jakości?

Awatar użytkownika
Nidhogg
Kontakt:

Post autor: Nidhogg » 05 wrz 2010, 21:22

jolo pisze:najlepsza na świecie to właściwe określenie :-)
No i się dałem skusić i zamówiłem sobie to Metabo - za 530zł. Cena trochę boli moją skąpą duszę, ale "tanie mięso psi jedzą..."
Ophelia
You are keene my lord, you are keene.
Hamlet
It would cost you a groning to take off mine edge.

Awatar użytkownika
danny

Post autor: danny » 05 wrz 2010, 23:26

Nie do końxa ja na ten przyklad 3 lata temu kupiłem w biedronce szlifierke na tarcze 230 za 99 zl i mimo iż zajeżdżana działa bez zażutów posiadam również 2 szlifierki na 125 mm makity faktycznie są dobre ale i pegasus ojca za 34 zł chodzi już 5 lat i przeżył wiele defakto ojciec miał już z 5 takich i z 2 bosche i wszystkie zajechał a ta chodzi także zależy jjak trafisz
Prosze o wyrozumialosc ucze sie :)

Awatar użytkownika
xGx
Kontakt:

Post autor: xGx » 06 wrz 2010, 00:49

Ja używam hitachi i brak mi w niej tylko regulacji obrotów,bawiłem sie również matebo i było to dla mnie bardzo miłe doświadczenie,również właściciel sobie chwalił! ;-)

Awatar użytkownika
Trollsky
Kontakt:

Post autor: Trollsky » 06 wrz 2010, 11:16

ja w tej chwili katuje makite - jest nie do wyjebania , i ma wąski korpus wiec łapa sie nie męczy az tak, flexa to najlepsze narzedzie na swiecie !! :)

credki

Post autor: credki » 06 wrz 2010, 13:21

Ja też polecam makite. Pare tańszych flexów zajechałem już ale makita trzyma się dobrze od 2 lat i myśle ze jeszcze długo pochodzi.

ornatus
Kontakt:

Post autor: ornatus » 06 wrz 2010, 23:54

ja mam jedną na 230mm i dwie na 125mm hitachi. Dwa identyczne modele na tarcze 125mm niestety nie działają tak samo. Jedna generuje o wiele wieksze wibracje! Pierwszą kupiłem w sklepie firmowym druga na allegro i chociaz przyglądałem się i są takie same to na allegro już nie kupię

Peter

Post autor: Peter » 22 lis 2010, 15:24

Z małych na pewno godne polecenia jest metabo WE 9-125 SP(900W). Urządzenie bardzo ergonomiczne i trwałe.
Z dużych moim faworytem jest makita GA 9040S(2600W). System antywibracyjny, obrotowa rękojeść, płynny rozruch, łatwe odkręcanie tarcz, zapas mocy, mała awaryjność. Minus- duża waga ok 6kg, która przy braku krzepy uniemożliwia precyzyjne manewrowanie.
Nie polecam hitachi i perles. Marne komponenty. Duża awaryjność. Długa gwarancja nie rekompensuje czasu zmarnowanego na dostarczanie narzędzi do serwisu.

Awatar użytkownika
StellArt

Post autor: StellArt » 22 lis 2010, 18:46

Moje hitahi właśnie jedzie do serwisu :-/ szlifierka ma 8 miesięcy umiarkowanej eksploatacji, tryby praktycznie jak nowe, łożysko git, zacisk tarczy w stanie zadowalającym, podobnie stoper, nawet raz nie używałem klucza by wykręcić tarczę, przewód zasilający mógłby być lepszy i dłuższy np. bosch ma fajowe przewody, włącznik łatwo odpalić nawet w grubej rękawicy i równie szybko można wyłączyć
Padł wirnik, przeciążony lub wilgoć i syf po ostatnim plenerze.
Peter co masz na myśli pisząc marne komponenty?
Kupie teraz AEG lub metabo skoro wszyscy polecają...

Awatar użytkownika
rav08
forumoholik
Kontakt:

Post autor: rav08 » 22 lis 2010, 20:30

Perles padaka umarł po jakiś 3 misiącach.Hitachi po 2-4 miesiącach i jednym dniu pracy który trwał 18 godzin rozleciał się w środku po naprawie spalił się wirnik przy cięciu 2 mm blachy na odcinku 10 cm.W Metabo nie umią naprawić włącznika ale działa jeszcze.W Boschu szybko się zużywają częsci które do najtańszych nie należą.DeWalt kiszka szczotki szybko się zużywają ale może przez to dłużej pochodzi.Chętnie przetestujemy jakiś nowy sprzęt nie wymienionej firmy :mrgreen:

Awatar użytkownika
wat93
Administrator
Kontakt:

Post autor: wat93 » 22 lis 2010, 20:44

polecm makitki ;-) tyle ze wlaczniki czasami padaja :-P

Awatar użytkownika
StellArt

Post autor: StellArt » 22 lis 2010, 21:08

Trochę nie do tematu, ale warto napisać...
Kilka miesięcy temu kupiłem wkrętarkę Makity, przy zaciskaniu wiertła uchwyt rozpadł mi się w dłoni, zgłosiłem gwarancję i co... 170 pln do zapłaty bo gwarancja nie obejmuje części które w procesie użytkowania ulegają naturalnemu zużyciu :roll:
Po bardzo życzliwej rozmowie z panem z serwisu i kilku telefonach do centrali zjechał cenę do 100zł
Kij mi w oko jak kupię coś od Makity :evil:
Uchwyt był wadliwy, lub po prostu gówniany i nie dają na to gwarancji.

Awatar użytkownika
stefanik

Post autor: stefanik » 22 lis 2010, 22:54

ja mogę polecić FEIN, świetne sprzęcicho. Niezbyt popularna marka ale jeszcze mnie nie zawiodła, ktoś może z forumowiczów używa? jakieś spostrzeżenia?
Demokracja - ustrój w którym dwóch meneli spod budki z piwem ma dwa głosy, a profesor uniwersytetu jeden.

Peter

Post autor: Peter » 23 lis 2010, 17:25

Mówiąc marne komponenty, mam na myśli: szybko zużywające się szczotki, nietrwałe przekładnie i przełączniki, pękające osnowy kabla, cienki łatwo pękający plastik obudowy itp itd.
Godne polecenia są narzędzia protool i hilti, ale to już inny poziom cenowy.

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 23 lis 2010, 20:08

rav08 pisze:Perles padaka umarł po jakiś 3 misiącach.Hitachi po 2-4 miesiącach i jednym dniu pracy który trwał 18 godzin rozleciał się w środku po naprawie spalił się wirnik przy cięciu 2 mm blachy na odcinku 10 cm.W Metabo nie umią naprawić włącznika ale działa jeszcze.W Boschu szybko się zużywają częsci które do najtańszych nie należą.DeWalt kiszka szczotki szybko się zużywają ale może przez to dłużej pochodzi.Chętnie przetestujemy jakiś nowy sprzęt nie wymienionej firmy :mrgreen:
rav tu normalnie wszystko zajeżdżasz , albo nie umiesz pracować elektronarzędziami , albo niewłaściwie dobierasz sprzęt to wykonywanych zadań, ,

co do wirników to w połowie szlifierek które miałem , padły mi wirniki w pierwszym miesiącu użytkowania , podobno przyczyną jest zbyt długie magazynowanie w złych warunkach

stanę jeszcze w obronie metabo , z wyłącznikami jest problem , ale nigdy nie oddaje na serwis , wyłączniki są po 5 zł ,obudowy po 16 , wymiana kompletu to 15 minut , można też wtopić kawałek spinacza w obudowę i masz kłopot zlikwidowany na dłużej

a jeszcze jedno nie jak masz na gwarancji metabo i oddasz na serwis w czasie gwarancji np z przyciskiem do wymiany to wymienią ci też przewód ,szczotki, a raz mi też wymienili łożyska zupełnie za free, warto tak zrobić pod koniec gwarancji

ps aktualnie mam na wyposażaniu
metabo 1400w 4szt
Metabo 650W 2 szt
Hitachi 650w 2 szt
Hitachi 1300w 1 szt
Perles 750w 1 szt
Perles 1010w 2 szt
Makita 900w 1 szt

szlifierek poniżej 1000w używam tylko do kosmetycznego szlifowania tarczami korundowymi

powyżej 1000w możnza juz trochę ciąć tarczami 1-1,5 i szlifować listkówkami

powyżej 1200w można by już pokusić sie o cięcie i szlifowanie w pełnym zakresie, bez
szlifowania szczotkami czołowymi bo do tych potrzeba prawdziwej mocy i wolnych obrotów

ODPOWIEDZ

Wróć do „NARZĘDZIA - tools”