Spawanie MAG: CO2 czy Ar+CO2

MAG, TIG, PLAZMA, LASER

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
karendt
Kontakt:

Spawanie MAG: CO2 czy Ar+CO2

Post autor: karendt » 05 mar 2010, 22:05

Na dniach kupuje migomat po dłuuuugich poszukiwaniach wybór padł na INDUKTEL 200A
Prąd max 200A przy 60% sprawności części i produkcja polskie firma z Mielca kosz to 2300 z, Bester czy ESAB o tych parametrach to koszt od 3tyś.

A o no mi chodzi czy jest duża różniąca a w spawaniu w osłonie CO2 w stosunku do mieszanki ? Dotąd spawałem tylko w mieszance, ale kosztu w niej spawania są dużo droższe. Nie dość że jest 3x droższa, to jeszcze CO2 jest skroplone więc więcej wejdzie i starczy na dużej przy takiej samej objętości butli, to jeszcze butle na mieszanke trzeba brać w dzierżawę i za to też płacić nie małe pieniądze. A CO2 podjeżdża się ze swoją butla do punktu napełniania i po sprawie.
Jakie są różnice w tych osłonach? Czy CO2 nada się do naszego zastosowania?
Żelazo ciągnie męża ku sobie

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 05 mar 2010, 22:22

w zasadzie to Co2, nadaje sie do naszej roboty natomiast różnica jest bardzo znacząca , w jakości spawów , ilości odprysków , co2 marznie zimą , przyjemnie też sie spawa na ArCo2,jest mniej obróbki, nie sposób opisać wszystkich zalet mieszanki , jedynym minusem jest cena, ale ja już 3 lata jadę na mieszance i się przyzwyczaiłem do ceny , możesz też pokombinować z mieszalnikiem ale wtedy musisz mieć 2 butle Ar i Co2, mieszalnik, i na skale przemysłowa to ma sens, natomiast amatorsko chyba nie

wacek624
Kontakt:

Post autor: wacek624 » 05 mar 2010, 23:21

Rodzaj i natężenie przepływu gazu osłonowego - rodzaj gazu osłonowego ma bardzo duży wpływ na przebieg procesu spawania. Stale niestopowe i niskostopowe spawa się głównie w osłonie mieszanek aktywnych na bazie argonu z dodatkiem CO2 lub CO2 i O2 co daje lepszą jakość spoin i wydajność niż przy użyciu samego CO2, który to gaz zaleca się używać tylko do stali niskowęglowych. kub sobie podgrzewacz do co2 i problem zamarzania zniknie

Awatar użytkownika
harlem
Kontakt:

Post autor: harlem » 06 mar 2010, 11:29

Karendt, kupujesz miga to przyzwyczaj się pracowac na mieszance, żebranie o 30pln za butle z CO2 na rzecz mieszanki , którą możesz zrobić ogrodzenie w budżecie 30-40 tyś, jest płytkie. Szkoda zużywać Kcal na takie myśli. Po co tracić czas na napełnianie butelki, skoro jeden telefon i firma dostarcza ci mieszankę. Tak jak chłopcy wyżej, czarną stal sprawnie i sympatycznie spawa się w mieszance.

Robert W.

Post autor: Robert W. » 06 mar 2010, 12:39

Ja płacę za mieszankę w największej butli 130 zł. z dowozem na miejsce.spawanie nieporównywalne do samego dwutlenku moim zdaniem oszczędzaniem w tym kierunku jest bezsensu.Nabijanie małych butli dwutlenkiem jest nieopłacalne,najlepiej zainwestować w duże butle :mrgreen:

Mam pytanie odnośnie podgrzewacza gazu czy stosujecie go przy mieszance :?:

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 06 mar 2010, 15:58

jak spawałem słupy na wiadukty to mi szła rolka drutu 15 kg na dzień,i przy takiej robocie musiały być podgrzewacze , szczególnie zimą , poza tym zauważyłem że jak ustawiłem bez podgrzewacza 14l/min to z podgrzewaczem mogłem ustawić 11l/ min i było ok , więc większa wydajność gazu bardziej rozprzężonego, tak się przyzwyczaiłem do podgrzewaczy że na jednej spawarce mam cały czas włączony, natomiast przy użyciu mieszanki z Tlenem to tylko spawy były bielsze , mniej okopceń było , spaw był czystszy, tak że zrezygnowałem,

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 06 mar 2010, 16:10

Wacek jak kopiujesz i wklejasz tu jakieś cytaty to kopiuj kompletne teksty,

Rodzaj i natężenie przepływu gazu osłonowego - rodzaj gazu osłonowego ma bardzo duży wpływ na przebieg procesu spawania. Stale niestopowe i niskostopowe spawa się głównie w osłonie mieszanek aktywnych na bazie argonu z dodatkiem CO2 lub CO2 i O2 co daje lepszą jakość spoin i wydajność niż przy użyciu samego CO2, który to gaz zaleca się używać tylko do stali niskowęglowych.
W osłonie gazów obojętnych takich jak argon, hel i ich mieszanki można spawać wszystkie metale, ale praktycznie używa się ich do spawania metali podatnych na utlenianie, takich jak Al, Mg, Cu, Ti, Zr i ich stopów.
Stale wysokostopowe również można spawać w samych gazach obojętnych, ale proces przebiega korzystniej w mieszance argonu z dodatkiem 1÷3% O2 lub 2÷4% CO2.
Natężenie przepływu gazu osłonowego powinno być tak dobrane, aby zapewnić skuteczną osłonę łuku spawalniczego i jeziorka, nawet w przypadku niewielkich przeciągów powietrza. Orientacyjnie można przyjąć zasadę, aby natężenie przepływu wynosiło 1,0 litr/min. na każdy milimetr średnicy dyszy gazowej.
:-P

w zasadzie to wszystkie informacje zawrte w tym linku są ciekawe
http://www.icd.pl/technika_spawania_mig_mag.xml

dla tego tematu szczególnie ostatnie linijki

melonmelon

różnice

Post autor: melonmelon » 06 mar 2010, 20:16

karendt
różnica jest w cenie
której nie widać
przy spawaniu CO2 masz największą ilość odprysków, które cza usuwać - to robocizna i uszkodzenie materiału spawanego
ponadto rozpryski to też wyrzucanie drutu w diabły
różnic dla cię w spoinie nie zobaczysz
przy spawaniu Co2 możesz tylko przenosić materiał kroplowo/zwarciowo, natryskowo się nie da, nie wiem jakiej grubości drutu będziesz używał, ale ma to znaczenie na wydajność spawania
ale jeśli masz dostęp do taniego CO2 wal na CO2, ale wtedy może się okazać, że musisz używać drutu SPG2 lub SPG3 zamiast SPG1

pozdro

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 06 mar 2010, 21:40

sg 2 to dziś podstawowy drut dużo jest też sg3 i 1243,tymi ostatnimi to na Co2 kiszka straszna

Awatar użytkownika
Salaputro
Administrator
Kontakt:

Post autor: Salaputro » 29 mar 2010, 22:41

Panowie - Karend to nożorób i mieczorób (bez urazy) - dla niego spawanie w mieszance czy dwutlenku nie będzie miało znaczenia .................
Robert - mówiąc - największa butla masz na myśli dużą o ciśnieniu nominalnym 200 bar ? - bo jeśli tak to masz taniego dostawcę ... u mnie za taka butlę trzeba zapłacić 185 zł (Linde Gas Polska ).

ornatus
Kontakt:

Post autor: ornatus » 29 mar 2010, 22:51

a drut "pobielany" a nie "miedziowany jest dobry? Mam okazje kupic. Sory za OT

melonmelon

ja tam się mał znam

Post autor: melonmelon » 30 mar 2010, 11:24

ale jaki to
pobielany drut?

pozdro

Robert W.

Post autor: Robert W. » 30 mar 2010, 12:59

Pisałem o cenie dużej butli 200 bar dzisiaj mi przywiózł ale już po 140 zł.bez faktury o resztę nie pytam :-P :mrgreen: Dobrym drutem i w miarę tanim handluje teraz postal,jak dla mnie rewelacja 8-)

o pobielanym drucie pierwszy raz słyszę :-? Oriantus bierz lepiej sprawdzony drut i nie baw się w wynalazki 8-)

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 30 mar 2010, 14:26

Może jednak spróbuj jest o 40%tańszy,to będziemy wiedzieli co to jest.
Kontakt 517355290

melonmelon

drucik

Post autor: melonmelon » 30 mar 2010, 20:56

ja znam miedziowany
i niemiedziowany
lepszy jest miedziowany
mimo jego wad

pozdro

ODPOWIEDZ

Wróć do „CIĘCIE I SPAWANIE - cutting and welding”