Kącik Achmeda

Zdjęcia i opisy naszych kuźni.

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Achmed
Kontakt:

Kącik Achmeda

Post autor: Achmed » 10 cze 2016, 14:07

Witam .

Od wiosny ruszyłem z tematem i zabrałem się do roboty aby zacząć z tematem kowalstwa.

Zimą zakupiłem swoje pierwsze kowadło -213 kilowe kowadło w ładnym stanie dostałem za 1300 do tego zakupiłem szlifierkę stołową Elme za 600 z silnikiem 1 kv

Wiosną zbudowałem swoją pierwsza szlifierkę taśmową z materiałów jakie miałem . koszty jakie poniosłem to +/- 120 zł z pasami .
pasy bezkońcowe 250 cm . Silnik od wirówki , stal z "larsena " i jakoś wyszedł potwór zwany szlifierką taśmową

Od narzeczonej pod choinkę dostałem wiertarkę stołową i micha cieszy :D

Załatwiłem drewno akacjowe za 50 zł . kolejne 50 zł kosztowało mnie pocięcie desek na 10 cm grubości a te deski przerobiłem sam na kantówki 10x10 cm . całość jest ścięte z klina i opasane dwoma opaskami z płaskownika - desing wzorowałem się na pniu z firmy perun , szukałem długo dobrego fajnego sposobu przymocowania kowadła do pnia i wymyśliłem takowe jak na zdjęciu ;] bardzo dobrze trzyma - koszty jakie poniosłem to 120 zł . reszta robocizna

Jako ze ostatnio groszem nie śmierdzę to nie kupowałem kotliny żeliwnej tylko sam wyspawałem takowe z dostępnych mi materiałow , koszty jakie poniosłem to tak naprawde koszt tarczy i elektrod .

Ostatnio zakupiłem od pewnego pana trochę młotków , kleszczy kowalskich , rogów itd ,,, za całość zaplaciłem 200 zł

na koniec zrobiłem stolik by gdzieś to wszystko trzymać tez z dostępnych mi materiałów .

jak robota ruszy i przybędzie funduszy to trzeba będzie sprawić sobie imadlo ;]

Takie to moje początki . Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

egojack1

Re: Kącik Achmeda

Post autor: egojack1 » 10 cze 2016, 16:14

Fajnie sobie poradziłeś.
Pień faktycznie wyglada niczym z Peruna.
Szczegolnie atrakcyjna wydaję się ta cena 200,- jeśli za te wszystkie akcesoria, kleszcze i młotki, jakie widać.
A jak zamocowałeś te obejmy trzymajace podstawę kowadła do pnia wspawane tam są od spodu pręty - kolce?
Piszesz kącik, ale to nieźle wyposażona kuźnia przecież jest. Planujesz zacząć działać zarobkowo, można zapytać co planujesz robić?

Awatar użytkownika
Achmed
Kontakt:

Post autor: Achmed » 10 cze 2016, 16:36

Dwa druty kwadratowe 20 mm wygięte są na ciepło i dopasowane do kowadła . wywierciłem cztery otwory na końcach , poprawiłem większym wiertlem aby duże gwoździe schowały się i nie wystawały i tymi dużymi czterema gwoździami są przytwierdzone do pnia

wszystko co na "stole" oprócz torby na półce ( trzymam tam pilniki itp ) kupiłem za 200 zł

Całość planuje przenieść do dedykowanego pomieszczenia

W planach jest dokupienie , zrobienie reszty narzędzi , matryc , młota itp itd

Marzy mi się zarobkowo prowadzic kuźnie i czerpać przyjemność z pracy ale czy się uda ? zobaczymy

Awatar użytkownika
Dracorian
forumoholik

Post autor: Dracorian » 10 cze 2016, 17:28

No no no..żeby zacząć to nic więcej poza imadłem nie trzeba.Jak na początek to super sprzęcik i jego stan :D ;)

Ciekawi mnie tylko kotlinka..nie jest za mała?
Dobrym kowalem będziesz tylko wtedy,,kiedy to lubisz

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 11 cze 2016, 07:13

Achmed pisze:Marzy mi się zarobkowo prowadzic kuźnie i czerpać przyjemność z pracy ale czy się uda ? zobaczymy
Raczej nie widzę problemów z realizacją marzeń ;)
Z obserwacji "rynku" chyba mogę śmiało stwierdzić, że zawód kowala - oczywiście nie mam na myśli typowego, wiejskiego od lemieszy, osiek itp., choć i takich od czasu do czasu poszukują :> - przechodzi renesans :>
Pozostało tylko powiedzieć po chłopsku:" w pi...ę i do przodu :mrgreen: Powodzenia :>

Awatar użytkownika
Achmed
Kontakt:

Post autor: Achmed » 11 cze 2016, 13:09

Kotlina ma wymiary 280x170 . Może i mała ale jest ona przejściowa i na ta chwile wystarcza do nauki .

Wkrótce zaczynam prace w pewnej firmie zajmującej się pracami ślusarskimi jak i kowalskimi - będę mieć gdzie się nauczyć tego i owego bo maja tam też kowala z prawdziwego zdarzenia od którego mógł bym się sporo nauczyć jak i podejrzeć , reszta przyjdzie z czasem .

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 12 cze 2016, 20:45

Zetnij wystające ponad blatem roboczym boki, zrób sobie dwie obstawki i będziesz miał regulowaną wielkość żarzenia koksu, wg potrzeby większą niż przy obecnej konstrukcji kotliny.

Awatar użytkownika
kowal13

Post autor: kowal13 » 12 cze 2016, 21:49

Fajna kuźnia !! Teraz czas zacząć działać :mrgreen:

Awatar użytkownika
Achmed
Kontakt:

Post autor: Achmed » 28 cze 2016, 19:00

Dziś wykułem swoje pierwsze kleszcze oraz foreminik mocowany w otworze kwadratowym , z kleszczy jetem bardzo zadowolony bo są lepsze od tych które kupiłem po kowalu - wygodniejsze , ładnie pracują .

Awatar użytkownika
Achmed
Kontakt:

Post autor: Achmed » 05 lip 2016, 18:32

Pracuje nad grillem na trójnogu i mam pytanie do kolegów .

Czym zabezpieczyć ruszt owego grilla przed korozją ale tak aby to nie kolidowało z tym ze będzie na tym ruszcie pieczone mięso ( nie może być to farba )

egojack1

Post autor: egojack1 » 05 lip 2016, 19:19

Achmedzie:
1. W kwestii foremnika lepiej jest jak otwory w nim mają kształt łezkowaty a nie okrągły jak w Twoim z tego co widzę. Jeśli nie są łezkowate foremnik może robić powierzchnię prąkowaną zamiast gładkiej.
2. Ruszt zabezpiecz sobie w sposób naturalny poprzez czernienie:
a) woskiem pszczelim na gorąco lub
b) olejem jadalnym na gorąco
smarując i wypalając równomiernie.

VikingArt

Post autor: VikingArt » 05 lip 2016, 20:58

Nogi woskiem przszczelim a ruszt sam sie opali za pierwszym razem :)

egojack1

Post autor: egojack1 » 05 lip 2016, 21:11

;) Achmed nawierciłeś się kapeczkę w tym ruszciku z oka pięćset dwanaście otworów pod nity.

graffic

Post autor: graffic » 05 lip 2016, 21:24

fajna kratka :) - ale wiercenia ... współczuje :)

Awatar użytkownika
Achmed
Kontakt:

Post autor: Achmed » 05 lip 2016, 21:31

No wiercenia było trochę ...... ;] ale chodziło o efekt i aby nie iść na skróty ale nie bylo to takie straszne bo czerpalem z tego przyjemność ;]

Czy dobrym sposobem będzie posmarowanie rusztu pokostem lnianym i wysuszeniem go palnikiem na gorąco do koloru brąz ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „MOJA KUŹNIA - my smithy”