Agresja cięcia

noże, nożyki, nożyczki

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 29 lip 2015, 14:50

Różnica składu chemicznego i właściwości węglików tych dodatków stopowych które są odpowiedzialne za nierdzewność.

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 29 lip 2015, 17:06

Stary Traper,a słyszałeś kiedyś określenie chwat zamiast agresywnąć ćięcia? Pojęcia te mają te same znaczenie. Po hartowaniu ostrze się odpuszczało by uzyskać chwat. Reasumując, agresywność cięcia uzyskuje się poprzez właściwe dla konkretnego przeznaczenia odpuszczanie. Siekiera, która tnie gwoździe, nie będzie ciosać drzewa i na odwrót, ta która dobrze idzie w drzewo nie będzie cięła gwoździ.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Stary Traper

Post autor: Stary Traper » 29 lip 2015, 18:03

Banan - siekiera która będzie cięła gwoździe (pomijając to, że nie mam pojęcia, po co ciąć gwoździe siekierą, ale spoko), będzie musiała mieć grubszy klin, bo nawet zahartowana i odpuszczona nie wiadomo jak, wyszczerbi/wywinie się. I nie może być naostrzona porządnie. Dlatego w drewno nie wejdzie, tylko się ześliźnie.
Zakładając jednak, że jeżeli mamy normalną siekierę, która porządnie drewno ciosa. Przehartujesz ją i odpuścisz tak, żeby cięła gwoździe... Nadal będzie ciosać drewno. Oczywiście dopóty, dopóki nie zaczniesz ciąć nią gwoździ.
Jeżeli się mylę, to wytłumacz mi, czemu siekiera która dobrze ciosa drewno, po przehartowaniu i odpuszczeniu, i naostrzeniu do tego samego stopnia, nagle nie będzie ciosała.

Nomad - mi chodzi o to, w jaki sposób te rzeczy wpływają na tą agresję, czyli na to jak dobrze nóż wchodzi w drewno. Bo piszesz, co na to wpływa, ale nie piszesz, jak na to wpływa. A to mnie zastanawia, bo jeszcze nikt tego nigdzie nie wyjaśnił. Jeżeli wiesz jak to działa, to czy mógłbyś to łopatologicznie wyłożyć?
Ostatnio zmieniony 29 lip 2015, 22:15 przez Stary Traper, łącznie zmieniany 3 razy.

kin241

Post autor: kin241 » 29 lip 2015, 19:04

Stary Traper pisze:A co za tym stoi? Bo jak na razie to wszyscy wiedzą z całą pewnością, że to ma znaczenie, ale nikt nie wie czemu...
Instytuty badawcze w zakresie metaloznawstwa działają na zlecenie przemysłu lub dużych firm a te nie zawsze stawiają problemy, które dla nich są marginesowe. Po prostu niektórych rzeczy się nie bada więc trudna znaleźć na nie odpowiedź. Nie znaczy to również że zjawisko chwatu czyli agresji cięcia nie istnieje, po prostu nie zostało należycie zbadane a jeśli zostało zbadane to nie jest ogólnie znane. Bez specjalistycznych badań nie można znaleźć satysfakcjonującej odpowiedzi na to pytanie. Jesteś dość dociekliwy więc z pewnością sam to z czasem dostrzeżesz a może nawet kiedyś rozwikłasz to zjawisko.
Jeśli ktoś z forumowiczów natknął się na badanie i publikacje w tym zakresie to chętnie poznamy źródło.

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 29 lip 2015, 22:20

Stary Traper, Wyłożyłem Ci wszystko jak na dłoni, a Ty dalej swoje. Rozumiem, że jesteś młody i pytasz, ale czytaj też ze zrozumieniem :facepalm: Agresja cięcia jest uzależniona wyłącznie od obróbki cieplnej. I na tym proponuję zakończyć te dywagacje, a wyciągnięte wnioski spróbuj wcielić w życie. Gwarantuję Ci, że nie jest to łatwe zadanie.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Stary Traper

Post autor: Stary Traper » 29 lip 2015, 23:14

Niczego nie wyłożyłeś Banan, postawiłeś tylko tezę. Stwierdziłeś, że ,,agresywność cięcia uzyskuje się poprzez właściwe dla konkretnego przeznaczenia odpuszczanie".
Oraz: ..Agresja cięcia jest uzależniona wyłącznie od obróbki cieplnej. " Poparcia czymkolwiek brak. Jedna z sensownych rzeczy, których nauczyłem się w szkole, to to, że jeśli stawiam jakąś tezę, to muszę to czymś udowodnić. Koniec, kropka.
Nie chcę nikogo atakować, czy coś takiego... Ale stwierdzacie coś na podstawie swoich (lub cudzych) doświadczeń, a doświadczenia są mocno subiektywne. W końcu, jesteśmy tylko ludźmi... (ja też, żeby nie było) Może i macie rację, a może nie. Dlatego potrzebne jest dokładne wytłumaczenie, a nie stwierdzenie.

Poza tym, wydaje mi się, że nie do końca się rozumiemy, ale to wina internetu. Zauważyliście, że czasem się ludzie kłócą, a potem się okazuje, że mówili o tym samym, tylko się nie zrozumieli? No to to to...
kin241 pisze: Instytuty badawcze w zakresie metaloznawstwa działają na zlecenie przemysłu lub dużych firm a te nie zawsze stawiają problemy, które dla nich są marginesowe. Po prostu niektórych rzeczy się nie bada więc trudna znaleźć na nie odpowiedź. Nie znaczy to również że zjawisko chwatu czyli agresji cięcia nie istnieje, po prostu nie zostało należycie zbadane a jeśli zostało zbadane to nie jest ogólnie znane. Bez specjalistycznych badań nie można znaleźć satysfakcjonującej odpowiedzi na to pytanie. Jesteś dość dociekliwy więc z pewnością sam to z czasem dostrzeżesz a może nawet kiedyś rozwikłasz to zjawisko.
Jeśli ktoś z forumowiczów natknął się na badanie i publikacje w tym zakresie to chętnie poznamy źródło.
No i o to mi chodziło. Może nie do końca o to, ale o rzeczową odpowiedź. Czyli wszyscy wiedzą, że to jest, ale nikt nie wie czemu, ani jak to działa i z czego wynika... Tradycyjnie.
Tak jak kolega wyżej pisał - jeżeli ktoś natknął się na jakieś sensowne wytłumaczenie tego, to zachęcam do wypowiedzi.

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 29 lip 2015, 23:25

Stary Traper pisze:Niczego nie wyłożyłeś Banan, postawiłeś tylko tezę. Stwierdziłeś, że ,,agresywność cięcia uzyskuje się poprzez właściwe dla konkretnego przeznaczenia odpuszczanie". Poparcia czymkolwiek brak
Skoro wielowiekowe doświadczenia pokoleń kowali uważasz za nic, to już więcej nie mamy o czym rozmawiać. Mniej peplaj, bo za twoją pisaninę płacimy my wszyscy utrzymując forumowy serwer, tylko wykuj nożyk, zahartuj i odpuść w różnych temperaturach i wyciągnij wnioski.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Stary Traper

Post autor: Stary Traper » 29 lip 2015, 23:36

Tak, ludzkie przekonania mam za nic. Przez długi czas, wszyscy ludzie byli przekonani, że ziemia jest płaska. Dopiero po tym długim czasie, okazało się, że wszyscy byli w błędzie.
A na poważnie - proszę o, może i można to tak nazwać - ,,naukowe" wytłumaczenie, nie jakieś inne. Tyle. Nie mówię, że twoje jest złe, albo, że wszyscy kowale są w błędzie (chociaż może są, nie wiem). Ale proszę o ,,inny styl". Nie znasz - omijasz temat. Nie zmuszam przecież nikogo do pisania tutaj...

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 29 lip 2015, 23:40

Chyba powinieneś jednak te pytanie zadać na knivesach. Nie jestem naukowcem tylko kowalem i tłumaczę najprościej- po kowalsku. Jak chcesz naukowego wytłumaczenia to pogadaj melonmelonem, jest w tym dobry ;)
Ostatnio zmieniony 30 lip 2015, 00:04 przez BANAN, łącznie zmieniany 1 raz.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Stary Traper

Post autor: Stary Traper » 29 lip 2015, 23:53

Na knivesach to się obawiam, że dostanę kupę odpowiedzi typu ,,to zależy od zawartości węgla, ale nie potrafię dokładnie tego wytumaczyć, nie jestem chemikiem". Dużo tam osób, które mimo wszystko kurczowo trzymają się swojego przekonania... ,,Jak to ziemia nie jest płaska?!! Przecież wszyscy widzą, że jest!" Jeśli nagle by się okazało, że to nie prawda, to kto by kupował noże z wyjebolitów...?
Zapytam też na knivesach, ale miałem nadzieję, że tutaj się znajdzie ktoś potrafiący to wytłumaczyć. Może jednak ktoś tu przyjdzie i powie o co chodzi.

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 30 lip 2015, 00:03

Panie, widzisz i nie grzmisz! Przecież wytłumaczyłem, tylko Ty nie chcesz tak prostych argumentów przyjąć.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Stary Traper

Post autor: Stary Traper » 30 lip 2015, 00:10

Myślałem, że mamy to już za sobą... Sam napisałeś, że wytłumaczyłeś, ale ,,po kowalsku".

Awatar użytkownika
bey
Administrator
Kontakt:

Post autor: bey » 30 lip 2015, 10:50

Mam teorię :facepalm:

Ostatnio znajomy zmienił lusterka w swoim moto, i przy pewnej prędkości wibrują, rozwiązaniem okazało się doklejenie niewielkich ciężarków na obudowie, co zmieniło częstotliwość rezonansu i lustereczka są ok.
:P
Teraz teoria:
Częstotliwość drgań stali ma wpływ na agresję cięcia.
Na częstotliwość drgań ma wpływ struktura stali, czyli skład chemiczny i procesy obróbki cieplnej (np. hartowanie)
Częstotliwość drgań stali przy uderzeniu, czy przeciąganiu po ciętym materiale ma wpływ na to jak ostrze wcina się w ten materiał.
:facepalm: :P :mrgreen:

Pomysł (znaczy teoria) może od czapy, ale mam wrażenie, że coś w tym jest, niestety nie potrafię jej udowodnić naukowo.
:P
Lepsze jest wrogiem dobrego

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 30 lip 2015, 12:12

W nierdzewkach mamy bardzo duża zawartość chromu, niklu, manganu, im ich więcej tym więcej "wchłaniają" węgla i tworzą z nim węgliki, w węglówkach mamy głównie węgliki żelaza, molibdenu, krzemu, one najwidoczniej są twardsze, mają inne właściwości, inaczej się ostrzą i pracują, niż węgliki składników stopowych odpowiedzialnych za nierdzewność, do tego jeszcze przez dużą zawartosć rzedu 12-20% chromu, wchłonie on większość węgla w stali nierdzewnej tworząc z nim węgliki i na węgliki żelaza i innych nie starcza już go i jest zupełnie inna agresja cięcia przez fizyczne właściwości węglików tych właśnie pierwiastków.

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 30 lip 2015, 22:11

I wzniosłem swój miecz w imię Pańskie i patrzyłem srogim wzrokiem na nieopierzone pisklę władające językami. Zaprawdę czyż mam ściąć łeb pisklęciu tak przedziwnemu? - to są rozważa Św Piotra z apokryficznej księgi kowala Jozuego ;)

Przywołuję do porządku młodego gniewnego. Pokora i język przystojny miecz powstrzyma ;)

Jednocześnie radzę iżby post mój spotkał się jeno z milczącą akceptacją ze strony adresata :)
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „NOŻOWNICTWO - knifemaking”