Prasa hydrauliczna - i inne ?

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
sadowski25
Kontakt:

Prasa hydrauliczna - i inne ?

Post autor: sadowski25 » 11 sie 2014, 00:28

Czołem,

Otóż powoli zanosi się na to że będę potrzebował prasy by móc zgrzewać damast porządnie i bez potrzeby wykonywania jebutnego fundamentu pod młot kołowy( nie mam gdzie, więc zostaje tylko prasa + walcarka).

Czy wspomoglibyście mnie swą wiedzą i z czasem by się udało stworzyć "małą" prasę hydrauliczną do zgrzewania dziweru? ( I prawdopodobnie do przerabiania bułatu na płaskownik co bezpieczniej chyba zrobić na prasie niż młocie)

Może jeszcze w tym roku będę mieć na nie małe pomieszczenie gdzie praktycznie zmieści się tylko:
- Palenisko gazowe + butla w beczce z wodą po drugiej stronie pomieszczenia
- Prasa hydrauliczna
- Kowadło
- Mała walcarka ( czyli jak tu zrobić pikne małe płaskowniki na noże ;) o równej grubości )
- zestawik młotków itp.

A i tak będzie to wtedy dość kompaktowo rozłożone...

Pomożecie ?

Zapewne potrzebowałbym np. Agregatu hydraulicznego ZHS-2,2 i siłownika 30t/50t ?
Oparte na ramie typu H ?

Najlepiej byłoby sterować przełącznikiem nożnym...

Pozdrawiam,
Konrad :)
Ostatnio zmieniony 13 sie 2014, 22:49 przez sadowski25, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Helga ten-door

Post autor: Helga ten-door » 11 sie 2014, 19:14

Tu se poczytaj leniwcze.
A jak cuś nie będziesz wiedział -dopiero pytaj!!

viewtopic.php?t=2490

viewtopic.php?t=1308

viewtopic.php?t=1494

Awatar użytkownika
sadowski25
Kontakt:

Post autor: sadowski25 » 13 sie 2014, 22:52

To może inaczej spytam.

Kto by się podjął i jaki byłby koszt wykonania:

- Walcarka do płaskowników 50mm szerokości ( zakres 2-50mm grubości )
- Prasa hydrauliczna nacisk 15-20t
- Młot kołowy z bijakiem 25kg ( Tire Hammer) ??

Lub częściowej pomocy w tym (ale wykonanie najważniejszych elementów) ??

Awatar użytkownika
Oshizuka
Kontakt:

Post autor: Oshizuka » 20 kwie 2015, 22:41

Skoro temat nie wypalił to go odświeżę trochę na własne potrzeby. Robie prasę hydrauliczna na praće inżynierską i zadanie mnie trochę przerosło niestety :/ Robię ją dla siebie więc uczelnia nic nie dokłada a więc zależy mi na kosztach no ale i jakoś by się przydała. Chcę się wzorować na Salaputrowej prasie tylko ją nieco obniżyć tak do niewiele ponad 2m. Największy problem mam z dobrym dobraniem elementów żeby wszystko do siebie pasowało. Musże zastosować mały siłownik ze względu na wymiary. Skok chcę około 30cm. W obliczeniach jest błąd ale jak zmieniałem wartość skoku to nic się nie zmieniało ;)

1. Mam ogromny problem ze znalezieniem elektrozaworów na ciśnienie około 150bar
2. Czy schemat który wstawiłem jest dobry (czarny czy zielony)?
3. Wrzucam propozycje elementów które chcę kupić- będzie to pasowało?
4. Rozdzielaczem da się sterować przyciskami czy tylko mechanicznie?
Przepraszam z góry za takie pytania ale z w hydraulice bardzo kuleje:

http://allegro.pl/agregat-hydrauliczny- ... 57110.html LUB
http://allegro.pl/agregat-hydrauliczny- ... 96927.html

http://olx.pl/oferta/silowniki-hydrauli ... 9q9p3.html BIAŁY
No i nie mogę wyszukać tego elektrozaworu / rozdzielacza
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Kajak

Post autor: Kajak » 21 kwie 2015, 16:22

jeśli piszesz pracę inzynierską to słabo się przykładasz ;)
widziałem te linki. Na jednym z nich są podane parametry agregatu, na drugim nie. Jeśli masz jakieś założenia, zrobiłeś podstawowe obliczenia to powinieneś wiedzieć, że np mając siłownik o jakimś tam planowanym fi chcąc uzyskać nacisk X i prędkość tłoka V potrzeba pompy o wydajności Z. Warto to sobie przeanalizować.
Zajrzyj tutaj: http://www.hydrotech.lublin.pl/
Skoro niewiele wiesz to warto poczytać, możesz zadzwonić do sprzedawcy i podpytać go o rozdzielacz sterowany elekrycznie. Tacy ludzie oprócz tego, że chcą sprzedać towar chętnie pomogą dobrać części i coś podpowiedzą.
Dawaj relacje z przebiegu prac. Jak bede w stanie to pomogę :)
Człowiek został stworzony przez miłość, dlatego ona tak bardzo go pociąga. J.M.Vianey

Awatar użytkownika
Oshizuka
Kontakt:

Post autor: Oshizuka » 21 kwie 2015, 16:29

10 min przed przeczytaniem wiadomości napisałem właśnie maila do okolicznych firm, do hydrotechu również- zobaczymy co z tego wyniknie, czekam na odpowiedzi :) Teraz zależy mi żeby to jak najszybciej wykonać bo mam jeszcze kilka innych zajęć które mi niespodziewanie wypadły przez co "musze" sie trochę "słabo przykładać" :P Będę Kajak wszystko na bieżąco wrzucać

Awatar użytkownika
RadeK

Post autor: RadeK » 21 kwie 2015, 21:29

Oshi słuchaj te 150 bar to będzie znacząco za mało, u mnie przy tej samej średnicy tłoka ciśnienie 180 bar nie wystarczało musiałem podkręcić na 200 i teraz aż silnik jęczy i dopiero jest znośnie, nie mówiąc już o wydajności pompy.

Awatar użytkownika
Oshizuka
Kontakt:

Post autor: Oshizuka » 30 kwie 2015, 12:21

Znalazłem agregat na 160 bar ale skoro RadeK tak mówisz to poszukam większego tłoka. Byłem w hydrotechu pogadałem z chłopakami trochę no i zobaczyłem ze jestem w jeszcze ciemniejszym miejscu niż myslałem :) Kupię chyba agregat 2,2kW 160bar 20l/min i połącze to z tłokiem 160/140mm. Rozdzielacz juz mi tam jakiś wybiorą. Juz zrezygnowałem nawet z tych 15ton :D 10-15 mi chyba wystarczy :D Powiedzieli, że jakbym zamówił taką prasę u nich to hydraulike zrobili by mi za około 9-10tys- szczęke zbierałem jakiś czas z podłogi

z kalkulatora http://hydromech-krakow.pl/pl/kalkulator.html z tych danych wychodzi mi 32T... hmm 8) :lol: :lol:

Egon

Post autor: Egon » 04 maja 2015, 13:37

Oshizuka musisz do mnie wpaść,zobaczysz moją prasę http://www.ponar-silesia.pl/preview,530,V3_12.pdf ,mam założoną pompe z linku (wydajność 13l/min),silnik 2,2kW,siłownik:fi tłoka 93mm,fi tłoczyska 63mm,skok ponad 300mm.
Mimo słabych parametrów pompy,ja jestem bardzo zadowolony z pracy prasy,mój ostatni nożyk,który pokazałem na forum,był zgrzewany na prasie,żadnych niedogrzań,materiał zachowywał sie jak plastelina przy zgniocie,w kalkulatorze jaki podałeś wyliczony nacisk podawany jest na całą powierzchnię tłoka,przy zastosowaniu matrycy np 20x40mm z pakietów możesz robć naleśniki:) wpadniesz do mnie to zobaczysz.

Egon

Post autor: Egon » 04 maja 2015, 13:38

zapomniałem dodać że ciśnienie ustawione jest na jakieś 100-110bar

Awatar użytkownika
Oshizuka
Kontakt:

Post autor: Oshizuka » 07 maja 2015, 12:41

No to mnie uspokoiłeś bo bede kupował agregat 20l i 160bar zastanawiam sie tylko nad wielkością siłownika, ale to jest uzaleznione od ramy bo boję się że może się zgiąc. Chcę ją zrobi z dwóch dwuteowników 8mm- 10mm wzmocnioną półkami i boję się czy się nie ugnie. mam do wyboru siłownik 15T 25T i 32T. Na projekcie jeszcze nie uwzględniłem tych dwuteowników no ale coś podobnego. Oczywiscie wzorowałem się na prasy zrobionej przez Salaputro
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Krzysztof Assman

Post autor: Krzysztof Assman » 07 maja 2015, 15:59

Pomyśl nad skośnym montażem matryc , tak jak w młocie .

Awatar użytkownika
Oshizuka
Kontakt:

Post autor: Oshizuka » 07 maja 2015, 17:26

Czyli obrocic o 90 stopni? Docelowo pewnie tak bedzie. Chyba zrobie je po po prostu na srubach. myslalem nad jaskolczym ogonem ale duzo zabawy z tym

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 08 maja 2015, 05:42

Obrócić o 45 stopni.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Oshizuka
Kontakt:

Post autor: Oshizuka » 14 maja 2015, 23:12

No i dupa. Kupiłem agregat. Dostaje maila od klienta, że ktoś że opisał aukcje i ma 2,2l/min wydajności a nie 20. Ma ktoś dostęp do agregatu około 20l 160bar? Jak najtaniej oczywiście :(

ODPOWIEDZ

Wróć do „NARZĘDZIA - tools”