FAQ Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Super dzięki, mam go pod samym nosem bo chyba jest z mojego miasta
robi razem z hartowaniem i odpuszczaniem czy tym juz ja się musze zając?
Moja stronka: https://www.facebook.com/bjcustom
-
graffic
Czy wiecie gdzie można znaleźść koło na 2 paski klinowe koło miało by średnice około 15 cm o małym otworze nabijany na ośkę z klinem przy silniku.Koło będzie pracować przy cięciu drewna.
2.Pytanie Mam silnik o mocy 12 kW niestety jest uszkodzony i wymaga nawinięcia uzwojenia.Gdzie i mniej więcej ile kosztuje nawinięcie takiego silnika?
2.Pytanie Mam silnik o mocy 12 kW niestety jest uszkodzony i wymaga nawinięcia uzwojenia.Gdzie i mniej więcej ile kosztuje nawinięcie takiego silnika?
Ja mam tylko takie szybkie pytanie odnośnie stali łh15 lub jej pochodnych, tj bieżnia łożyska. Otóż w zeszłym tygodniu zrobiłem sobie z niej nóż. Pilnowałem temperatur kucia i hartowania. Normalizowałem - a słyszałem, że tej stali się nie normalizuje. Nóż zahartowałem i odpuściłem w 210st przez 1,5h, ale przy próbie odgięcia pękł praktycznie jak szkło. Mogłem łamać go po kawałku w zwykłym mosiężnym zawiasie od drzwi przy użyciu nie wielkiej siły. A teraz najciekawsze. Przełom - jedwabisty, gładki i ciemny, porównywalny z pękniętym wiertłem do metalu.
Teraz pytanie. Co zatem poszło nie tak? Skoro ziarno jest ładne a nóż jest (był) kruchy.
Jakie czynności przed hartowaniem kolejnego blanka z tej stali mogę wykonać, aby polepszyć właściwości? Przy tym ostatnim blanku przed hartowaniem nagrzałem nóż do temperatury nieco wyższej od tej zalecanej do hartowania i studziłem powoli obok paleniska. Nie wiem czy to nie był błąd, bo obiło mi się o uszy, że przy wolnym studzeniu pojawia się siatka węglików, która może być przyczyną kruchości.
Nagrzewać więc tą stal do temp. wyższej o około 30-50st od zalecanej do hartowania i studzić szybko? Czy może nagrzać do temp ok.700st i studzić wolno? W celu zmniejszenia ziarna i usunięcia naprężeń od szlifowania, kucia.
Zadałem to pytanie bo pierwszy raz takie cuda mi się porobiły z tą stalą, no i bardzo wdzięczny będę, jak ktoś mi opisze czy coś zrobiłem nie tak i jak zrobić by było ok.
Teraz pytanie. Co zatem poszło nie tak? Skoro ziarno jest ładne a nóż jest (był) kruchy.
Jakie czynności przed hartowaniem kolejnego blanka z tej stali mogę wykonać, aby polepszyć właściwości? Przy tym ostatnim blanku przed hartowaniem nagrzałem nóż do temperatury nieco wyższej od tej zalecanej do hartowania i studziłem powoli obok paleniska. Nie wiem czy to nie był błąd, bo obiło mi się o uszy, że przy wolnym studzeniu pojawia się siatka węglików, która może być przyczyną kruchości.
Nagrzewać więc tą stal do temp. wyższej o około 30-50st od zalecanej do hartowania i studzić szybko? Czy może nagrzać do temp ok.700st i studzić wolno? W celu zmniejszenia ziarna i usunięcia naprężeń od szlifowania, kucia.
Zadałem to pytanie bo pierwszy raz takie cuda mi się porobiły z tą stalą, no i bardzo wdzięczny będę, jak ktoś mi opisze czy coś zrobiłem nie tak i jak zrobić by było ok.
Tak jak na całym świecie, każde inne. Z tego co zauważyłem to słupków w większości używają okrągłych. A wzornictwo to jakie komu się podobało. W Grecji natomiast nie widziałem jednego wzoru greckiego na balkonie czy na ogrodzeniu. Rury w poziomie tylko przeważnie , takie lenie- bo minimalizmem tego bym nie nazwał.