Budujemy młot resorowy

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Robert W.

Post autor: Robert W. » 15 sty 2010, 20:09

ja w swoim młotku wytestowałem parę rodzajów prowadnic i najbardziej odpowiednią była prowadnica i wózek z bramy przesuwnej,co do resorów to nie trzeba ich prostować wystarczy je pozamieniać brzuchami w przeciwne strony () i przy skręceniu same się naprostują.Ja swojego samoróba zamieniłem na MR80 powiem tyle że niema porównania,jeszcze zakup młota pneumatycznego do precyzyjnej obróbki i zakończę rozwój w tym kierunku :mrgreen:

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 18 sty 2010, 05:49

Jak już się rozwijasz to się nie zatrzymuj, bo zaczniesz się cofać.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 11 lut 2010, 06:52

znalazłem rozwojową wersję resoraka samoróbki ,nazwałem go pneumo-resorakiem
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 24 lut 2010, 17:36

Hej panowie,kolejna zima prawie minęła i nikt poza mną i Wackiem nie wysilił się na skonstruowanie własnego mechanicznego pomocnika?A może nie koniecznie resorak? Spontan obiecał mi,że wklei fotkę swojego młota deskowego może on stanie się inspiracją do budowy własnego młota. :?:
Kontakt 517355290

wacek624
Kontakt:

Post autor: wacek624 » 24 lut 2010, 18:37

ja mam zamiar zrobić jeszcze jeden młot resorowy resor będzie się składał z dziesięciu piór no i trochę zmodernizowany mam już nowe modernizacje rozrysowane na razie zbieram części jak będzie gotowy to wystawię wiosną powinien być gotowy ciężar szaboty będzie 60kg na ten ciężar obliczyłem będę potrzebował w sumie 10 resorów po obliczeniu ciężar szaboty zależy od ilości zastosowanych resorów można to obliczyć według wzoru potrzebuję całą dtr od mr 80 będę bardzo wdzięczny za kopie całej dtr

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 24 lut 2010, 19:16

Wacek szabota to to co pod spodem,na resorze wisi bijak.
Kontakt 517355290

wacek624
Kontakt:

Post autor: wacek624 » 24 lut 2010, 19:21

Tak wiem dzięki za zwrócenie uwagi

Awatar użytkownika
Wilk
Kontakt:

Post autor: Wilk » 24 lut 2010, 21:15

Ja zacząłem robić młot, już zeszłej wiosny, tylko sporo czasu czekałem na zrobienie koła zamachowego. Pojutrze nareszcie po nie jadę i ruszam z dalszymi pracami :mrgreen:
Jaki jest wzór na liczenie resoru, bo akurat mam kupować?

Robert W.

Post autor: Robert W. » 25 lut 2010, 16:42

ja miałem bijak 18 kg i po czterech latach młot zaczął się sypać wszystko zaczęło pękać można przyznać że dostał nieżle w kość :mrgreen: ale 60kg to będzie masakra wystarczy popatrzeć na konstrukcje MR80 a to 85 kg.Wacek musisz zrobić konstrukcje pancerną,ale po moich przejściach z samoróbką mogę Ci doradzić zainwestuj w MR80 taniej Ci to wyjdzie :mrgreen:

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 25 lut 2010, 17:17

Row jak mój z 40 kilowym bijakiem wytrzyma 4 lata przy założeniu ,że będzie eksploatowany choć w połowie tak intensywnie jak twój,to z pewnością będzie mnie stać na kupno nie tylko MR-80,a może i na jakiegoś MS-a.A puki co jestem szczęśliwy,że i takiego pomagiera mam. A ile radochy przy tworzeniu i kolejnych modernizacjach?!
Kontakt 517355290

wacek624
Kontakt:

Post autor: wacek624 » 25 lut 2010, 18:06

jak się ma praktyk.ę wspawaniu konstrukcji i wie się o jak rozłożyć siły drgań panowie ja nie będę miał z tym problem wiadomo konstrukcja będzie inna bo mam bardzo dobrą praktykę w konstruowaniu urządzeń gdyż 20 robiliśmy w zakładzie urządzenia które tylko pracowały pod wysokim ciśnieniem i musiały wytrzymywać większe naprężenia niż ten młot mr w zasadzie tez jest samoróbką gdyż zrobili go ludzie niczym się różni żadna maszyna tylko dostę[p do narzędzi i odpowiednia wiedza

Sławomir Kucia

Post autor: Sławomir Kucia » 06 mar 2010, 23:22

A ja samego młota nie posiadam ale mogę polecić bardzo ciekawą pozycję książkową mianowicie MŁOTY KUŹNICZE pana Gustawa Gube.
W książce omówiono konstrukcję,obliczanie i zastosowanie maszyn kuźniczych,a w szczególności młotów parowo-powietrznych do swobodnego kucia i matrycowych.Podano tendencje rozwojowe konstrukcji młotów wraz z ich automatyzacją oraz zasady racjonalnej organizacji kuźni.Wydanie polskie uzupełniono podaniem polskich norm z dziedziny budowy młotów oraz stosowanych u nas materiałów konstrukcyjnych.
Polecam dla tych którzy chcieliby wiedzieć troszkę więcej na temat budowy młotów.

PS.Jak zadziała mi konto prawidłowo to postaram się coś zeskanować i dodać.

Awatar użytkownika
Spontan
Kontakt:

Obiecany młot

Post autor: Spontan » 07 mar 2010, 14:08

BANAN pisze:Hej panowie,kolejna zima prawie minęła i nikt poza mną i Wackiem nie wysilił się na skonstruowanie własnego mechanicznego pomocnika?A może nie koniecznie resorak? Spontan obiecał mi,że wklei fotkę swojego młota deskowego może on stanie się inspiracją do budowy własnego młota. :?:
Obrazek

Nie jest to ostatni krzyk mody krzemowej doliny ale dostałem go za grosze.Złom był wtedy tani a facet używał go nie wiem ale chyba do klepania resorów.Bijaki na swoje potrzeby trzeba było zrobić nowe.Cóż można powiedzieć o jego sile.Jest raczej słaby ale skutecznie nabija strukturę na prętach przekroju (fi14 -16)grubsze należy grzać więc żaden to wypas.Tak na prawdę to chyba czekam aż się rozkraczy i wyda ostatnie tchnienie nim go zmienię.
Żeby na nim pracować przydałby się jakiś muzyczny talent (wyczucie rytmu) zwłaszcza jeśli potrzeba uderzać raz za razem ale da się zrobić liście i pręty wyciągnąć to już tyle mojego narzekania ;-)
Szczegółowo analizując płatki nikt jeszcze nie pojął piękna róży.

— Anthony de Mello

Awatar użytkownika
Spontan
Kontakt:

Post autor: Spontan » 07 mar 2010, 14:09

Przebłysk geniuszu niemieckich inżynierów ;-)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 17 mar 2010, 23:42 przez Spontan, łącznie zmieniany 1 raz.
Szczegółowo analizując płatki nikt jeszcze nie pojął piękna róży.

— Anthony de Mello

Awatar użytkownika
Nidhogg
Kontakt:

Post autor: Nidhogg » 07 mar 2010, 17:24

Cudo! Masz czym zrobić jakiś filmik z tego, jak to pracuje?
Ophelia
You are keene my lord, you are keene.
Hamlet
It would cost you a groning to take off mine edge.

ODPOWIEDZ

Wróć do „NARZĘDZIA - tools”