Kształtem nie będę się zajmować, bo to rzecz gustu, ale stabilnością tak, tzn. wydaje mi się stabilna, ale Twoja uwaga wzmogła moją czujność, i za to dzięki
No to po kolei.
Zmiany w konstrukcji
Ponieważ wszystkie elementy mam już pocięte na wymiar, jedyne co mogę zrobić (i tak będzie), to zamienić pomiędzy sobą elementy "C" . Różnią się między sobą rozmiarem. Dzięki temu ruchowi uzyskam przesunięcie najniżej położonego węzła w stronę stopki przedniej nogi. Odstęp pomiędzy tymi dwoma elementami zmaleje z 20 cm do 10 cm. Na szkicu są nie do końca zachowane proporcje, ale podane wymiary są rzeczywiste
Siły
Ławka , a w zasadzie ławeczka przewidziana jest dla dwóch osób, ale trzy też się zmieszczą. Przyjmując to większe obciążenie, a więc trzy tyłki, każdy o wadze 75 kg, w sumie 225 kg, daje na każdą podporę ławki 112,5 kg. Zaokrągliłem do 115 kg. Ponieważ ciężar tyłka nie będzie oddziaływać idealnie pomiędzy stopkami, a bliżej przedniej, to rozkład sił będzie wyglądał mniej więcej jak na szkicu. Biorąc pod uwagę, że przednia noga jest pod kątem ok. 35 st., to rzeczywista siła zginająca, działająca na ten 10-cio centymetrowy odcinek wynosić będzie na oko ~ 40 kg. Czy to może zgiąć pręt kwadratowy 14? Mogłem to wszystko wyliczyć, ale ponieważ nie chciało mi się wysilać kiepeły przeprowadziłem test. Zamocowałem w imadle omawiany pręt. Testowany odcinek (poziomo wystający poza szczęki imadła) wyniósł 18 cm. Jako ciężaru testowego użyłem siebie czyli 90+kg
Podsumowanie
Kowmal , jeszcze raz dzięki za zasianie niepokoju. Zmusiłeś mnie do przeprowadzenia badań organoleptycznych