Zakątek Oshizuki

Zdjęcia i opisy naszych kuźni.

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 16 wrz 2014, 18:34

Do czego służą te nacięcia kątówką?
Dzięki ostatniemu nacięciu od strony rękojeści, a przejściem klingi w rękojeść od spodu noża, stworzyłeś piękny karb ... do złamania noża w tym miejscu.

Awatar użytkownika
Oshizuka
Kontakt:

Post autor: Oshizuka » 17 wrz 2014, 15:35

No i nożyk zepsuty. Próbowałem zahartować selektywnie. A co.. jak utonąć to na głębokiej wodzie :) Zrobiłem chyba kilka błędów albo źle że nożyk włożyłem do paleniska ostrzem do dołu, albo powinienem połozyć zupełnie na boku, żebym kontrolował temperaturę. Inną sprawą jest że nie dopilnowałem więc mi się przepalił. Drugim i chyba największym błędem było to, że zostawiłem za mało materiału na ostrzubo około 1,5-2mm. Następny się już tworzy, nazwałem do nożem do ziemniaków. Macie pomysł jak dokończyć ostrze? Tzn co z nim zrobić bo mimo wszystko to moje pierwsze i chciałbym na pamiątke ^^ Rękojeść i tak i tak skończe bo chcę się na nim nauczyć, tylko co z ostrzem zrobić. Ma jeszcze możliwość być funkcjonalne po przeróbce? Zdjęć nie zmniejszał, żeby szczegóły było widać.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
blob

Post autor: blob » 17 wrz 2014, 19:14

Dałeś czadu a co do grubści ostrza to ja nie zostawiam wiecej naddatku jak 0,5-1mm, teraz to mam piec elektryczny ustawiam temperature i ma być, choc czasami hartuje w palenisku ale takie przedmioty jak cienki nozyk lepiej cały czas trzymać w kleszczach co chwilę sprawdzać temperature, trzeba też delikatnie ruszać bo i w kleszczach mozna spalić materiał :D
blob

Awatar użytkownika
sezam300

Post autor: sezam300 » 18 wrz 2014, 16:07

Ja do hartowania noży zrobiłem osobne stanowisko - blacha, cegły szamotowe, boczny nadmuch suszarką (daje radę bez problemu). Miejsca na węgiel między cegłami zostawiam niewiele, jakies 10 cm. Cały czas nóż trzymam w kleszczach i jadę do przodu i do tyłu, tylko na chwilę zatrzymując nóż w miejscu. Widzę wtedy jak się nagrzewa i czy się nie przegrzewa. A co do zostawiania naddatku na ostrzu to tak jak blob: 0,5-1 mm wystarcza w zupełności :)

Awatar użytkownika
Oshizuka
Kontakt:

Post autor: Oshizuka » 13 paź 2014, 22:33

Dawno nic nie wrzucałem i żeby nie bylo że się opienudze :) Niedługo bedzie wiecej czasu to wszystko przygotuje do hartu razem z langsaxem którego nie ma na zdjęciach :)

Awatar użytkownika
Dracorian
forumoholik

Post autor: Dracorian » 13 paź 2014, 22:46

Z czego? :)
Dobrym kowalem będziesz tylko wtedy,,kiedy to lubisz

Awatar użytkownika
Oshizuka
Kontakt:

Post autor: Oshizuka » 13 paź 2014, 22:52

Jak narazie nauka więc konstrukcyjna, co do rodzaju to jak wstawie zdjecie pręta w czwartek to będę się pytał :) Na złomie dorwałem pręt coś koło fi14

Awatar użytkownika
Oshizuka
Kontakt:

Post autor: Oshizuka » 15 paź 2014, 22:06

Mam w planach budowę stołu do szlifowania i wszystkiego co się kurzy gdyż jest to odgórne ustalenie głowy rodziny że ma sie w warsztacie nie kurzyc tak jak kurzy sie w tej chwili ze szlifierki gdy drewnem się bawię :) Mam w głowie mini projeekcik pokazany poniżej. Uważacie ze zda to egzamin? Co zrobic żeby było ok?

Awatar użytkownika
Gutek_V8

Post autor: Gutek_V8 » 16 paź 2014, 10:40

Może coś takiego w cenie kątowników i paczki dobrych elektrod
http://olx.pl/oferta/stol-spawalniczy-z ... facad8a9b1

Awatar użytkownika
Qmar

Post autor: Qmar » 16 paź 2014, 10:46

haha nie wierzę! to u mnie w mieście :D
What man is a man who does not make the world better?

Awatar użytkownika
Tadek

Post autor: Tadek » 16 paź 2014, 12:22

Brał bym taki stoliczek na miejscu i to z zamkniętymi oczami. super sprawa

Awatar użytkownika
Oshizuka
Kontakt:

Post autor: Oshizuka » 11 lis 2014, 22:36

Całkiem możliwe ze niedługo się przeniosę pod daszek, tzn sam daszek teraz mam ale bedzie wszystko razem. Na razie mam warsztat do obróbki w piwnicy (mała wentylacja i ogrom pyłów) i kowadło i palenisko na dworze. Co myślicie o tym: http://www.praktiker.pl/produkt,53295,1 ... 105cm.html Domek stałby na działce rodziców więc zależy im na estetyce. Ja rozważam natomiast kwestie wygody i temperatury. Mysle czy jest sens obijać ściany styropianem. Jeśli będę kuł (wiem zrobię okap i wyciąg) to będzie ciepło, jeśli natomiast przyjdzie mi do jakiegoś szlifowania itp to może w zimie byc trochę chłodno- mysle nad jakąś nagrzewnicą czy cos. Chcę w tym "domku" zmieścić słół warsztatowy z wiertarką na stojaku, imadło, palenisko, kowadło, imadło kowalskie no i chyba na razie tyle ^^

Awatar użytkownika
Oshizuka
Kontakt:

Post autor: Oshizuka » 25 lis 2014, 13:16

punca, musze jeszcze zahartowac

Awatar użytkownika
Oshizuka
Kontakt:

Post autor: Oshizuka » 27 lis 2014, 15:07

Nowe nabytki z dzisiejszego zlomu. Wie ktos do czego służy użądzenie na zdjęciach na dole?

Awatar użytkownika
Obi_wan_0
Kontakt:

Post autor: Obi_wan_0 » 27 lis 2014, 15:33

go gięcia rur
Klep, klep, a coś wyklepiesz xD

ODPOWIEDZ

Wróć do „MOJA KUŹNIA - my smithy”