Dzisiaj przekułem mniejszy kawałek 150 gram, po kuciu i szlifowaniu zostało 105 gram. wymiary: 2,3 cm szerokości, 3,5 mm grubości, 16,3 cm długości
Wrazenia z kucia bardzo dobre, żadnych pęknięć nie było, kuło się bardzo przyjemnie, materiał zachowuje się tak jak każda stal narzędziowa wysokowęglowa, jak dla mnie wrażenie twardości bułki pochodzą tylko z tego że jest gruba i się kuje w niskich temp. a zachowuje się podobnie do każdej innej stali wysokowęglowej, po iskrze wygląda na zawartość węgla większą niż w pilnikach jest.
Pierwsze 20 kilka nagrzań kułem z ręki młotkiem 2 kg, spłaszczyłem kawałek do grubości 1cm, oraz zacząłem boki kuć, później kułem na resoraku, na końcu wyrównałem z ręki, znormalizowałem i zmiękczyłem, oszlifowałem i wytrawiłem. Łącznie koło 100 cykli grzania było, grzałem przez stalowy profil który był włożony w węgiel kamienny (skończył mi sie koks a żeby nie przechodziły żadne zanieczyszczenia do stali to grzałem w profilu, super sposób żeby dokładnie kontrolować temp. i grzanie

)
Zdjęcia:
I zdjęcia z mikroskopu

widać od razu zmianę struktury, włókna poszły za materiałem i się wydłużyły:
Materiał jest super

jak z tego zrobie jakąś głownie wezmę się za większą część.
Po kuciu ostrza i hartowaniu oczywiście też wrzucę jak będzie wyglądać efekt końcowy wraz ze zdjęciami z mikroskopu. no i dam znać jak się samo ostrze zachowuje, trzymanie ostrości, agresywność cięcia itp.
I miałbym prośbę od razu, mam pomysł jak bez rozcinania bułki pozbyć się tego materiału z dziurkami i całą bułkę przerobić na długi płaskownik i gdybyś wytopił jakąś mniejszą bułkę to bym ją spróbował przekuć tą właśnie metodą i albo bym Ci odesłał przekuty materiał albo wykonałbym z całości głownię do szabli jakąś i w przypadku sukcesu, czyli bułka przekułaby się bez pęknięć zapłaciłbym wtedy za materiał

bądź jakąś wymianę zrobilibyśmy, jestem otwarty na wszelakie formy. Bo opracowanie sposobu kucia bułek bez ich rozcinania na połowy daje także ładniejszy wzór i bardzo równomierny na całej długości.
No i gdy zaczne robić wytopy w dymarce chciałbym Ci wysłać przekute żelazo dymarkowe żebyś z tego zrobił wytop i to porównać z wytopami z współczesnej stali
Dara, zaraz Ci na poczte wyślę zdjęcia
Pozdrawiam!