Spotkania kameralne - nowa świecka tradycja
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Fu właśnie w sobotę twój palnik z kołnierzem regulacyjnym uciekł
Musisz poczekać na następną serię. Dambas wziął przedostatni z serii konkursowej.Jak by komu było pilno, to może być do przygarnięcia ten co pracował na statywie w kotlinie otwartej, jest bezrobotny,bo do kotliny otwartej zrobiłem inny układ.
Kontakt 517355290
Tydzień temu odwiedziłem Banana i wrzucam kilka zdjęć z tej wizyty. Konkretniejszy opis zrobię później, a jest o czym pisać. Teraz nie mogę usiedzieć na tyłku i lecę do garażu
Przepraszam, ale mam mało czasu na dokończenie palnika..
Najwyższa pora na opis.
Odwiedziny u Banana planowałem już dawno, ale do przyjazdu zmobilizowało mnie ogłoszenie na fb, o kotlinkach jakie Janusz ma do oddania. Zaklepałem jedną kotlinkę i umówiłem się na przyjazd. Dostałem fajną żeliwną kotlinę, z tym tylko że po tym jak zobaczyłem możliwości piecyków gazowych to kotlinkę "rzuciłem w kąt" i zabrałem się za budowę gazówki
Na pierwszym zdjęciu widać jak ładnie wygląda płomień palnika i dobrze rozgrzana komora piecyka. Drugie zdjęcia to gazówka, która może pracować jako otwarte palenisko. To drugie palenisko zainspirowało mnie żeby zbudować swój palniczek. Grzeje pioruńsko
a do tego budowa tego piecyka jest zadziwiająco prosta.
Zrobiliśmy kleszcze dla mnie, przy czym to raczej Banan kół a ja pomagałem
Muszę jeszcze napisać parę słów o resoraku zrobionym przez Banana. Konstrukcja prosta i przemyślana w każdym szczególe, a przede wszystkim skuteczna. Młot pracował elegancko z przerobionym resorem. W trakcie kucia kleszczy młot przeszedł małą modyfikację, co widać na ostatnim foto.
Dziękuję za poświęcony czas i kotlinę!
Najwyższa pora na opis.
Odwiedziny u Banana planowałem już dawno, ale do przyjazdu zmobilizowało mnie ogłoszenie na fb, o kotlinkach jakie Janusz ma do oddania. Zaklepałem jedną kotlinkę i umówiłem się na przyjazd. Dostałem fajną żeliwną kotlinę, z tym tylko że po tym jak zobaczyłem możliwości piecyków gazowych to kotlinkę "rzuciłem w kąt" i zabrałem się za budowę gazówki
Na pierwszym zdjęciu widać jak ładnie wygląda płomień palnika i dobrze rozgrzana komora piecyka. Drugie zdjęcia to gazówka, która może pracować jako otwarte palenisko. To drugie palenisko zainspirowało mnie żeby zbudować swój palniczek. Grzeje pioruńsko
Zrobiliśmy kleszcze dla mnie, przy czym to raczej Banan kół a ja pomagałem
Muszę jeszcze napisać parę słów o resoraku zrobionym przez Banana. Konstrukcja prosta i przemyślana w każdym szczególe, a przede wszystkim skuteczna. Młot pracował elegancko z przerobionym resorem. W trakcie kucia kleszczy młot przeszedł małą modyfikację, co widać na ostatnim foto.
Dziękuję za poświęcony czas i kotlinę!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Człowiek został stworzony przez miłość, dlatego ona tak bardzo go pociąga. J.M.Vianey
- BANAN
- arcyweteran forum
Interesy zagnały mnie wczoraj do Lublina. Postanowiłem odwiedzić kowala i rycerza walczącego w jednej osobie Tomka Gomołę w jego skromnej i bardzo klimatycznej kuźni
Jak się dwóch kowali spotka, to zawsze jest o czym pogadać
Jak się dwóch kowali spotka, to zawsze jest o czym pogadać
Kontakt 517355290
- BANAN
- arcyweteran forum
Zajechałem wczoraj do Lublina na szybki montaż. Byłby szybki, góra 20 minut, gdyby wszystko pasowało. Przerobić na miejscu nie było możliwości, do domu daleko, ale na szczęście w pobliżu Lublina jest kolega z forum z dobrze wyposażonym warsztatem. Decyzja była szybka i właściwa. Telefon do Danbasa, i po kiludziesięciu minutach byłem u niego. Robota zamontowana , była okazja się spotkać i odstresować przy spokojnie wypitej kawie. Dzięki Damian za pomoc 
Kontakt 517355290
Dzisiaj, razem z kolegą odwiedziliśmy @Obi_wan_0 i jego Kuźnię Wilkowo 
Wpadliśmy na wspólne hartowanie głowni. W sumie zahartowalismy 5 mieczy
Spotkanie bardzo udane, fajna okolica, świetna kuźnia, hartowanie też się powiodło
filmik z hartowania
https://plus.google.com/photos/11174029 ... 8697395310
Wpadliśmy na wspólne hartowanie głowni. W sumie zahartowalismy 5 mieczy
Spotkanie bardzo udane, fajna okolica, świetna kuźnia, hartowanie też się powiodło
filmik z hartowania
https://plus.google.com/photos/11174029 ... 8697395310
-
Krzysztof Assman