robdk się wita
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
robdk się wita
Robert wita wszystkich zapaleńców rozżarzonego żelaziwa wszelkiej maści.
Pewnego dnia, a raczej nocy przyśniło mi się, że zrobiłem sobie sam kordzik...
Coś mnie tak zaintrygowało i zacząłem szukać rożnych ciekawych materiałów i trafiłem na wasze szanowne forum... gdzie już siedzę sobie od dłuższego czasu i chłonę teorię..
Dlatego chciałem się zająć amatorsko i hobbistycznie kowalstwem
Z metalem się troszkę znam ale w zupełnie innych dziedzinach. Trochę elektryki, mechaniki, budownictwa...
PZDR
robdk
Pewnego dnia, a raczej nocy przyśniło mi się, że zrobiłem sobie sam kordzik...
Coś mnie tak zaintrygowało i zacząłem szukać rożnych ciekawych materiałów i trafiłem na wasze szanowne forum... gdzie już siedzę sobie od dłuższego czasu i chłonę teorię..
Dlatego chciałem się zająć amatorsko i hobbistycznie kowalstwem
Z metalem się troszkę znam ale w zupełnie innych dziedzinach. Trochę elektryki, mechaniki, budownictwa...
PZDR
robdk
Kurcze, musiałem szybko kończyć bo biuro mi w pracy zamykali
Ogólnie to troszkę majsterkuję ale dla siebie. Z większych rzeczy które popełniłem nie wliczając wszystkich instalacji w nowo budowanym domciu który w większości sam robiłem to chciałem powiedzieć o wykonanym buforze ciepła o pojemności 1500 litrów z dwoma wężownicami miedzianymi jedna dla CWU a druga dla solarów
No nie wspomnę o wyspawaniu baggiego na podzespołach poczciwego maluszka...
Parę maszyn też mi się udało zrobić więc może kiedyś się pokuszę o jakiś młot resorowy
Obecnie chcę wykonać pierwszy element kuźni tj. palnik gazowy z nadmuchem naturalnym. Postaram się przedstawić fotostory z prac
Acha jestem z Świętokrzyskiego - i za bardzo nikogo ze swoich stron tutaj nie widziałem
PZDR
robdk
PS.
Odnośnie zdjęć, czemu w niektórych watkach i postach nie widać zdjęć?
- Michal1987
Witam
Oczywiście, że odnośnie palników to macie rację. Wątek o palenisku dość intensywnie studiuję.
Mam wykonać po prostu dwa palniki i jeden dla szwagra z założenia musi być atmosferyczny bo będzie działał na plenerach bez udziału energii elektrycznej do wypału naczyń glinianych. Do tej pory używał palnika dekarskiego, więc taki T-REX powinien znacząco podnieść wydajność.
Dla mnie to i tak miałem robić później wersję nadmuchową, ale też chciałem mieć naturalny palnik
Na forum macie dużo użytecznych rzeczy
Oczywiście, że odnośnie palników to macie rację. Wątek o palenisku dość intensywnie studiuję.
Mam wykonać po prostu dwa palniki i jeden dla szwagra z założenia musi być atmosferyczny bo będzie działał na plenerach bez udziału energii elektrycznej do wypału naczyń glinianych. Do tej pory używał palnika dekarskiego, więc taki T-REX powinien znacząco podnieść wydajność.
Dla mnie to i tak miałem robić później wersję nadmuchową, ale też chciałem mieć naturalny palnik
Na forum macie dużo użytecznych rzeczy